Steeds meer mensen zijn single, en volgens hoogleraar sociale demografie Jan Latten is in 2050 zelfs de helft van de Nederlanders single. Misschien vind je het wel heerlijk om als single door het leven te gaan, maar dat je op financieel vlak in het nadeel bent is een feit. En dat is niet alleen omdat je de huur niet kunt delen met je partner, maar ook op het gebied van belastingen schiet je erbij in.

Vaste lasten

Als single heb je bijna dezelfde vaste lasten als een stel: huur of hypotheek, de energierekening, een aansluiting voor internet en televisie en verzekeringen. Natuurlijk zul je als stel iets meer energie verbruiken en zullen de vaste lasten hier en daar iets hoger uitvallen, maar veel scheelt het niet. Het is niet zo dat de waterrekening voor een stel het dubbele is van de waterrekening voor een alleenstaande. Je bent verhoudingsgewijs echt een stuk meer geld kwijt. Echter, als single heb je maar één inkomen waar je die vaste lasten van kunt betalen.

Een woning vinden

Huurhuis

Het vinden van een woning is tegenwoordig sowieso al lastig. Noodgedwongen blijven jongvolwassenen bij hun ouders wonen. Voor een sociale huurwoning verdien je ook als single al gauw te veel, waardoor je een woning in de particuliere verhuur zult moeten vinden. Als stelletje is het misschien nog te doen: een huur van rond de €1.000 opbrengen om op een leuke plek in de grote stad te wonen, maar als alleenstaande is dit een flink stuk lastiger.

Ook al kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning of zijn de wachtlijsten enorm: schrijf je toch in. Misschien komt je inschrijving over een paar jaar toch van pas.

Koophuis

In plaats van een huurwoning kun je ook proberen om een woning te kopen, maar dat is al bijna helemaal niet haalbaar. Als stel al niet, laat staan als single. Tenzij je een heel goed salaris of een flinke schenking van je ouders krijgt, kun je een woning kopen wel uit je hoofd zetten. Je moet een aardige zak eigen geld meebrengen om de kosten koper te betalen, en in de huidige markt moet je fors kunnen overbieden.

Singles worden wel steeds creatiever. Steeds vaker besluit een groep vrienden bijvoorbeeld om samen een woning te kopen. Zo kocht Robbert Vos (26) samen met twee vrienden een woning in Utrecht. Hier zitten een hoop praktische bezwaren aan, en het krijgen van een hypotheek is nog steeds niet makkelijk, maar het kan wel. Misschien wordt dit wel steeds normaler, als de huizenmarkt blijft zoals ‘ie is.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Belastingen hoger voor singles

Maar daar blijft het niet bij. Ook belastingen vallen een stuk hoger uit voor singles.

Erfbelasting

Wanneer je komt te overlijden kun je aan je officiële partner (echtgenoot, geregistreerd partner, of samenwonend partner) een groot deel belastingvrij nalaten. Tot een bedrag van €671.910 (2021) betaalt de ontvanger geen erfbelasting. Wanneer je echter geen partner hebt, en bijvoorbeeld een bedrag wilt nalaten aan een goede vriend, moet over bijna het hele bedrag belasting betaald moet worden (de vrijstelling is €2.244).

Gemeentelijke belastingen

Elk jaar betaal je via de gemeentelijke belastingen een bijdrage voor bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing en rioolheffing. In de gemeente Amsterdam betaalt een eenpersoonshuishouden €326 aan afvalstoffenheffing, een meerpersoonshuishouden €435. Als je bij een meerpersoonshuishouden uit gaat van twee volwassenen, dan betaal je dus €217.50 per persoon, tegen €326 voor een alleenstaande.

Heb je een laag inkomen? Grote kans dat je een kwijtschelding voor de gemeentelijke belastingen kunt aanvragen.

Inkomstenbelasting

Als single betaal verhoudingsgewijs ook meer inkomstenbelasting dan iemand met een partner. Wanneer je met z’n tweeën bent geldt er namelijk een aantal belastingvoordelen. Als je kinderen hebt neemt het verschil bovendien extra toe. Op de website van het SGP kun je met een rekentool uitrekenen hoeveel meer belasting je betaald.

Advertentie - Lees hieronder verder

Kortingen en voordelen

Naast de vaste lasten die je alleen moet betalen en de fiscale nadelen waar je mee te maken krijgt, loop je als single vaak korting mis of ben je duurder uit. Bijvoorbeeld als je op reis gaat, of een maaltijdbox besteld.

Hotelkamer eenpersoonstoeslag

Als je als alleenstaande op reis gaat ontkom je er vaak niet aan: de eenpersoonstoeslag. Deze toeslag wordt door hoteliers gerekend omdat hij ongeveer dezelfde kosten maakt voor een kamer met één persoon als voor een kamer met twee personen. Je betaalt dus een toeslag als je in je eentje een hotelkamer boekt. Hoewel deze toeslag toegestaan is, is het een doorn in het oog van alleenstaanden die vaak alleen op reis gaan.

Maaltijdboxen

Snel en makkelijk een goede maaltijd op tafel, juist voor singles handig, want koken is een stuk minder leuk als je vervolgens in je eentje voor de TV zit te eten. Maar je bent wel duur uit. Voor 3 maaltijden per week bij één van de bekendste verkopers van maaltijdboxen ben je als stel €5,99 per portie kwijt, als alleenstaande is de prijs per portie €10,32. Bijna een verdubbeling van de prijs.

ANWB partnerkorting

Bij de ANWB kun je een partnerkorting krijgen van maar liefst 35%, om deze korting te krijgen moet je wel op hetzelfde adres wonen, het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld samen met een vriend een abonnement af te sluiten en zo gebruik te maken van de korting.

Petitie

Het is duidelijk dat single zijn financieel nadelig is, je bent echt een stuk duurder uit. En omdat je duurder uit bent houd je ook nog eens minder geld over om te sparen, waardoor die mooie droomreis of dat koophuis nog lastiger te bereiken is.

De maatschappij is ingericht met het stelletjes en het gezin als norm, maar het aantal alleenstaanden neemt steeds verder toe. In Nederland springt het Centrum Individu en Samenleving op de bres voor de single, ze zijn zelfs een petitie gestart om de positie van alleenstaanden te verbeteren.

Delen: