In 2020 steeg het aantal huishoudens dat geld heeft belegd met ruim een kwart, berichtte de NOS eind dat jaar. Mede door de extra tijd die men door de coronacrisis had zijn veel mensen zich gaan verdiepen in beleggen. Ook speelt mee dat de spaarrentes zich al jaren zo rond het nulpunt bevinden, en in sommige gevallen moet je zelfs rente betalen over je spaargeld.

In de portfolio-update van afgelopen april schreef ik al hoe ik ben begonnen met beleggen. Je kunt veel uit handen geven en het beleggen volledig door een ander of een app laten doen, of je kunt zelf beleggen en dus handmatig aandelen, obligaties, en ETF’s aankopen en verkopen. Bij dat laatste krijg je te maken met verschillende soorten orders. Met een order voer je in feite een aankoop of een verkoop uit.

Ordersoorten

Het is belangrijk om het juiste type order te kiezen zodat je altijd koopt of verkoopt voor de prijs die jij wilt. Met onderstaande voorbeelden maak je kennis met de meest gangbare ordersoorten op de beurs.

Limit order

Een limit order is het meest uitgevoerde order. Met een limit order kun je van te voren aangeven voor welke koers je een bepaald aantal aandelen wilt kopen of verkopen. In het voorbeeld hieronder is de koers van een aandeel op dit moment €47. Stel dat je dit aandeel wilt kopen voor €42, dan plaats je een limit order voor bijvoorbeeld 10 aandelen voor een prijs van €42 per stuk. Wanneer het aandeel een koers van €42 bereikt, wordt de order uitgevoerd.

Zo weet je altijd wat je ten hoogste voor een aandeel betaald. Maar als de koers van het aandeel de ingestelde koers van €42 nooit bereikt, zal de order ook niet uitgevoerd worden. Om de kans te vergroten dat het order wordt uitgevoerd, zorg je ervoor dat het limit order niet te ver van de huidige koers van het aandeel ligt.

Limit Order
Limit order

Voordelen

 • Het voordeel van de limit order is dat je kunt inspelen op koerswijzigingen.
 • Je order wordt automatisch uitgevoerd op de gewenste koers.

Nadelen

 • Je order wordt niet direct ten uitvoer gebracht.
 • Als het door jou ingestelde limiet te ver van de koers afligt, wordt de order mogelijk niet uitgevoerd.
Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Market order

Een ander ordertype is de market order, waarbij je direct koopt of verkoopt tegen de marktprijs. Dit soort order is ook bekend als het bestens order. In feite koop of verkoop je met dit type order tegen de prijs van het aandeel wanneer de transactie wordt uitgevoerd. Je kunt bij het plaatsen van dit order dus ook geen prijs opgeven, maar alleen een aantal.

Als je 10 aandelen wilt kopen van een bepaald bedrijf, en de transactie wordt uitgevoerd bij een koers van €47, dan koop je dus 10 aandelen voor €470. Een market order kun je ook plaatsen als de beurs gesloten is. De order wordt dan uitgevoerd wanneer de beurs geopend wordt. Vergeet niet dat de prijs van een aandeel wel kan veranderen terwijl de beurs gesloten is, bijvoorbeeld wanneer ’s avonds in het nieuws goed nieuws bekend wordt gemaakt over het bedrijf. Bij het openen van de beurs kan het aandeel dan een stuk hoger openen, waardoor je dus voor een hogere prijs de 10 aandelen koopt.

Market order

Voordelen

 • Het voordeel van de market order is dat deze makkelijk en snel is.

Nadelen

 • Je koopt/verkoopt tegen de huidige koers. Hierdoor loop je de kans tegen een slechte prijs te kopen of verkopen.

Stoploss order

Sommige aandelen en markten zijn erg volatiel. Veranderingen in de koers volgen elkaar in rap tempo op, en om daar op tijd op te kunnen reageren kun je een bepaald soort orders inzetten. Eén van die ordersoorten is het stoploss order. Stel dat de koers van een aandeel flink daalt, en om je verlies te beperken wil je uit het aandeel stappen als de koers onder een bepaalde waarde komt, bijvoorbeeld €25. Met een stoploss order worden je aandelen automatisch middels een market order verkocht als de koers op €25 komt.

Houdt er wel rekening mee dat als tijdens het gesloten zijn van de beurs er slecht nieuws over een bedrijf naar buiten gebracht wordt, het aandeel bij het openen van de beurs tegen een lage koers zou kunnen openen. Dus ook een koers die een stuk lager dan de ingestelde stoploss order ligt. Dan verkoop je het aandeel mogelijk tegen een nog lagere prijs.

Stoploss order
Stoploss order

Voordelen

 • Het voordeel van een stoploss order is dat je niet voortdurend de koersen in de gaten hoeft te houden.
 • Je kunt winst of verlies incalculeren en anticiperen op de markt.

Nadelen

 • Enige ervaring met en kennis van beleggen is vereist om met de stoploss order te werken.

Stoplimit order

Als aanvulling op de stoploss order bestaat nog een stoplimit order. Deze lijkt heel erg op het voorbeeld hierboven, maar in dit geval geef je ook een minimumkoers aan. Naast het stopniveau van bijvoorbeeld €25 voer je ook een limiet in, bijvoorbeeld €20. Zo voorkom je dat je aandeel tegen een te lage prijs verkocht wordt. Ditzelfde geldt bij een aankoop met een stoplimit order, maar dan om te voorkomen dat je teveel betaalt voor een aandeel.

Bij een aankoop ligt de limiet hoger dan het stopniveau, en bij een verkoop ligt de limiet lager dan het stopniveau.

Stoplimit order
Stoplimit order

Voordelen

 • Je hoeft niet voortdurend de koersen in de gaten te houden.
 • Je kunt voorkomen dat je aandelen tegen een te lage koers verkocht worden, of dat je tegen een te hoge koers koopt.
 • Je kunt winst of verlies incalculeren en anticiperen op de markt.

Nadelen

 • Enige ervaring met en kennis van beleggen is vereist om met de stoplimit order te werken.

Aan de slag!

Omdat ik zelf onder meer aandelen en ETF’s wil kunnen aankopen en verkopen heb ik een groot deel van m’n beleggingsportefeuille ondergebracht bij DEGIRO. Bij deze bekroonde online broker kun je zelf beleggen op bekende beurzen in onder meer Amsterdam, Brussel, Frankfurt, Londen, en de Verenigde Staten.

Middels het online platform dat zowel met je webbrowser als met de mobiele app te gebruiken is heb je 24 uur per dag toegang tot je beleggingen (uiteraard kun je alleen handelen als de betreffende beurzen geopend zijn). Op het platform kun je bovendien de hierboven besproken orders inzetten om aandelen, obligaties, en ETF’s te kopen en verkopen.


Let op: met beleggen kunt je je inleg verliezen.
Delen: