Extra aflossen hypotheek

Het is een veelgehoord voornemen: extra aflossen op de hypotheek zodat je eerder een afbetaald huis hebt. Maar tegelijkertijd komt je geld vast te zitten in stenen. Aan het doen van extra aflossingen zitten meer haken en ogen dan je misschien zou denken.

Dus wil je die bonus van je werk, erfenis, of een deel van je salaris gebruiken om je hypotheek versneld af te lossen? Dan vind je in dit artikel een uiteenzetting van de voor- en nadelen, en andere zaken waar je op moet letten bij extra aflossen zodat je optimaal geld bespaart en de juiste keuze kunt maken.

Hoe werkt extra aflossen

Elke maand wordt de hypotheek van je bankrekening afgeschreven. In het geval van een annuïteitenhypotheek is dit elke maand hetzelfde bedrag, alleen is de samenstelling elke maand anders (het rentedeel wordt elke maand kleiner, het stuk aflossing elke maand groter). In het geval van een lineaire hypotheek wordt je maandbedrag elke maand een stukje kleiner.

Wil je weten welke hypotheek het best bij je past? Bekijk dan dit artikel waarin de verschillende hypotheekvormen worden vergeleken.

Bij de meeste banken en hypotheekverstrekkers kun je online inloggen in de ‘mijn omgeving’, waar je informatie vindt over je maandbedrag en resterende lening. Hier kun je over het algemeen ook kiezen voor ‘extra aflossen’. Met behulp van een bankoverschrijving of iDeal-betaling kun je eenvoudig de aflossing doen. Ook kun je kiezen of je door de aflossing je maandbedrag wil verlagen, of je looptijd wil verkorten.

Vaak krijg je ook informatie over het effect van je aflossing op je lening: zo heb je gelijk inzicht in je nieuwe maandbedrag of nieuwe looptijd.

Welk hypotheekdeel los je als eerste af?

Niet iedereen heeft een hypotheek die bestaat uit één leningdeel. Soms is er sprake van een combinatie, bijvoorbeeld een deel aflossingsvrij, of door het verhuizen naar een andere koopwoning heb je een stuk hypotheek met een andere looptijd of rente. Als je hypotheek bestaat uit meerdere leningdelen, is het verstandig om goed na te denken over op welk leningdeel je de extra aflossing toepast.

Hoogste rente

Extra aflossen op de hypotheek is onder meer populair omdat je op die manier rente bespaart. Over het afgeloste geld hoef je namelijk geen rente te betalen. Als dit leningdeel een rente van 3,5% heeft, dan scheelt dat natuurlijk meer geld dan dat je dezelfde aflossing doet op een leningdeel met een rente van 1.75%.

Kortste looptijd

Als een leningdeel een korte looptijd heeft, kan dit een reden zijn om het vervroegd af te lossen. Dan ben je er mooi vanaf.

Aflossingsvrij deel

Veel mensen denken dat een aflossingsvrij deel (of aflossingsvrije hypotheek) niet afgelost hoeft te worden, maar dit is niet waar. Aan het einde van de looptijd dient het aflossingsvrije deel alsnog afgelost te worden. Je hebt echter geen verplichte maandelijkse aflossing en dus doe je dit op eigen initiatief. Soms lukt het niet om aan het einde van de looptijd een nieuwe hypotheek af te sluiten, en dan zit je met de gebakken peren. Daarom is het beter om dit te voorkomen.

Het deel van de lening waarvan de rentevaste periode afloopt

Als de rentevaste periode van een leningdeel afloopt, kun je een nieuwe rente afsluiten. Het is mogelijk dat deze nieuwe rente een stuk lager is dan je huidige rente, maar het tegenovergestelde kan ook het geval zijn. Als de rentes al geruime tijd stijgen en de rentevaste periode loopt op z’n eind, kan het wijs zijn om juist op dit deel extra af te lossen.

De voordelen van extra aflossen

Het mag duidelijk zijn dat er voordelen aan het extra aflossen zitten. Door af te lossen op je hypotheek kunnen je maandlasten direct omlaag. Zeker als je een grote aflossing doet, kun je dit goed merken. Maar er zijn meer voordelen.

Aflossen bespaart je belasting

Voor 2021 is het heffingsvrije vermogen in box 3 (spaargeld en beleggingen) vastgesteld op €50.000 of €100.000 met fiscaal partner. Over al je vermogen in box 3 boven dat bedrag betaal je vermogensrendementsheffing. Aangezien de spaarrentes ontzettend laag staan, betaal je in dat geval waarschijnlijk meer belasting dan dat je spaarrente ontvangt. Door dat geld te gebruiken om je hypotheek af te lossen, voorkom je dit.

Hypotheekvrij!

Je huis aflossen in 10 simpele stappen

Aflossen bespaart je rente

Je betaald alleen rente over je openstaande hypotheek. Dus over dat wat je extra aflost hoef je geen rente meer te betalen. Dat is echter niet het enige: veel banken hanteren risicoklassen. Is de verhouding tussen je schuld en de woningwaarde boven een bepaald percentage, dan zit je in een hogere risicoklasse en betaal je een rente-opslag.

Sommige banken controleren elke maand of je in een andere risicoklasse terecht bent gekomen, andere banken doen dit alleen als je extra afgelost hebt. Ook zijn er banken die dit niet uit zichzelf voor je controleren.

Voorbeeld: je hebt een resterende hypotheek van €200.000 en de waarde van je woning is €250.000, dan is de verhouding tussen je schuld en woningwaarde €200.000/€250.000 = 80%.

Recht op toeslagen

Voor het recht op zorgtoeslag wordt naast een inkomensnorm ook een vermogensnorm gehanteerd. Is je inkomen beneden een bepaald bedrag en heb je daarnaast een eigen vermogen lager dan €118.479 (2021), dan heb je recht op zorgtoeslag. Het kan dus lonen om je eigen vermogen iets omlaag te brengen door extra af te lossen op je hypotheek, zodat je elke maand zorgtoeslag krijgt.

De nadelen van extra aflossen

Helaas heeft extra aflossen ook nadelen, daarom is het verstandig om niet zomaar klakkeloos te beginnen met aflossen maar even goed uit te zoeken of het in jouw situatie wel handig is.

Je geld zit vast in stenen

Dit is een heel belangrijk nadeel. Zodra je je geld hebt gebruikt om extra af te lossen op je hypotheek zit het vast in stenen, en daar krijg je het niet zomaar meer uit. Je zult je huis moeten verkopen om weer beschikking te krijgen over het geld. Daarom is het raadzaam om alleen extra af te lossen met geld dat je écht kunt missen en waarvan je weet dat je het de komende jaren niet nodig hebt.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Er zit een grens aan het bedrag dat je boetevrij mag aflossen

Je mag niet onbeperkt extra aflossen. De meeste geldverstrekkers hanteren een grens van 10% van de hoofdsom. Als je meer aflost kan het zijn dat je een boete betaald omdat de bank rente misloopt.

Kans op minder toeslagen

Waar aflossen ervoor kan zorgen dat je recht op zorgtoeslag krijgt, kan het er tegelijkertijd ook voor zorgen dat je geen recht meer hebt op bepaalde toeslagen. Dit zit zo: door extra af te lossen kan het zijn dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt, waardoor je belastbaar inkomen omhoog gaat en je dus je recht op een toeslag kunt verliezen.

Minder hypotheekrenteaftrek

Hoewel dit eigenlijk niet echt een nadeel is, noem ik ‘m toch even want het is een veelgehoord ‘nadeel’. Door extra af te lossen krijg je mogelijk minder hypotheekrenteaftrek omdat je minder rente betaald. Toch is minder rente betalen voordeliger, want je krijgt met de hypotheekrenteaftrek maar een klein deel terug. De rest betaal je gewoon zelf. Daarnaast wordt er in de politiek vaak gesproken over het verminderen van de hypotheekrenteaftrek, dus die regeling wordt steeds minder interessant.

Opportunity cost

Opportunity cost zijn de kosten van een economische keuze uitgedrukt in termen van de beste gemiste kans. Omdat de hypotheekrente momenteel vrij laag staat, kan het zo zijn dat je meer kunt verdienen door het geld dat je wilt gebruiken om extra af te lossen juist in iets anders te steken, bijvoorbeeld beleggingen. Dit ‘misgelopen rendement’ noemt men ook wel opportunity cost.

Los jij extra af op je hypotheek?

Besluit jij na het lezen van dit artikel om extra af te gaan lossen op je hypotheek of juist niet, of doe je dit al?

Delen: