Een nieuwe televisie die je net niet kunt betalen, een vervangende wasmachine omdat je oude het begeven heeft, of voor het eerst op kamers: soms lijkt kopen op afbetaling of een product huren een makkelijke oplossing. Makkelijk is het zeker, maar vaak ook gigantisch duur.

In dit artikel kijken we naar de werkelijke kosten van kopen op afbetaling (betalen in termijnen) en het huren van spullen (een abonnement). Beide zijn wezenlijk anders, bij de één word je de eigenaar van het product, en bij de ander in principe niet, tenzij dit tot de mogelijkheden behoort en je hiervoor wilt betalen.

Kopen op afbetaling

Om te beginnen kopen op afbetaling: bij veel webshops kun je er voor kiezen om in termijnen te betalen. Zo hoef je niet in één keer het hele bedrag tot je beschikking te hebben om toch het product aan te kunnen schaffen. Dit geldt voor zowel duurdere producten als elektronica, witgoed, en meubels, als minder kostbare producten zoals kleding.

Maximale rente

Wanneer je in termijnen betaald wordt er rente in rekening gebracht. In feite ga je een krediet aan, dat ook wordt geregistreerd bij het BKR indien het krediet groter is dan €250. De maximale rente die gerekend mag worden is 14%. Echter, in verband met de crisis die is ontstaan door het coronavirus, is deze maximale rente per 10 augustus 2020 verlaagd naar 10%.

Rekenvoorbeelden

Grote Nederlandse webwinkels zoals Otto en Wehkamp staan bekend om het aanbieden van betalen in termijnen. Hieronder zie je een rekenvoorbeeld voor het kopen van een product op afbetaling bij beide webwinkels.

Kopen op afbetaling bij Otto

Stel dat je bij Otto een laptop van €1.149,99 wilt kopen, dan kun je alvast een proefberekening voor het maandbedrag doen. In deze proefberekening wordt overigens heel transparant getoond hoeveel je extra kwijt bent omdat je in termijnen betaalt, en dat is best veel.

Otto: proefberekening betalen in termijnen

Standaard wordt een maandbedrag van €45 aangeboden met een looptijd van 29 maanden. Je kunt dit naar eigen smaak aanpassen. Hoe langer de looptijd, hoe meer je aan “kredietvergoeding” betaalt: rente dus. Bij het standaard maandbedrag betaal je dus €141,04 meer dan als je de laptop direct volledig zou betalen.

Stel dat je geen €45 per maand kunt missen, en voor een maandbedrag van €30 kiest, dan krijg je een looptijd van 45 maanden. Je betaalt in dat geval €227,81 aan rente. Dat is echt een gigantisch bedrag.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Betalen in termijnen bij Wehkamp

Bij Wehkamp werkt het op eenzelfde manier, echter in plaats van een rekentool om de precieze kosten te berekenen, staat er op de productpagina een tabel met rekenvoorbeelden.

Wehkamp: tabel met rekenvoorbeelden betalen in termijnen

Als je dus deze bank met een prijs van €1.000 op afbetaling koopt, en een looptijd van 24 maanden hanteert, betaal je €1.101,13. Een rente van ruim honderd euro.

Houd er rekening mee dat bovenstaande rekenvoorbeelden gebaseerd zijn op de geldende rente op het moment van schrijven. Mocht de maximale rente weer naar het oude niveau van 14% gaan, en deze webwinkels verhogen ook de rente die ze rekenen, dan betaal je nog meer.

Nadelen van kopen op afbetaling

Hoewel kopen op afbetaling enkele voordelen heeft, zoals dat je direct beschikking hebt over een product zonder dat je er voor hoeft te sparen, zijn de nadelen in mijn optiek groter. Een aantal van de belangrijkste nadelen op een rij:

  • Je betaalt een flinke rente!
  • Bij kredieten boven de €250 krijg wordt het krediet geregistreerd bij het BKR. Dit kan een eventuele hypotheek flink in de weg staan.
  • Je bent mogelijk nog aan het afbetalen terwijl je het product allang niet meer gebruikt.

Het huren van spullen

Tegenwoordig wordt het steeds normaler om spullen te huren. Bijvoorbeeld de CV-ketel of boiler, die veel mensen inclusief onderhoud huren, of een deelauto die je op elk moment van de dag kunt gebruiken. Bedrijven zoals Coolblue bieden bijvoorbeeld ‘wasmachine abonnementen‘ aan. Maar ook abonnementen voor drogers, koelkasten/vriezers, en vaatwassers. Het iets onbekendere Grover verhuurt elektronica op een vergelijkbare manier.

Rekenvoorbeelden

Om je te laten zien wat het huren van een product nu echt kost, een aantal rekenvoorbeelden:

Coolblue wasmachine abonnement

Als je ervoor kiest om een Samsung wasmachine te huren bij Coolblue, betaal je €14,99 per maand plus €49 eenmalige kosten. Dit is aan huur alleen €179,88. De wasmachine kopen en direct betalen kost €459. Dit betekent dat de kosten voor 2.5 jaar huren hetzelfde zijn als de wasmachine zelf aanschaffen. Een wasmachine is een product dat makkelijk 5 tot 10 jaar mee gaat. Zou je de wasmachine voor die periode huren dan ben je erg duur uit.

Coolblue: Wasmachine huren

Robotstofzuiger huren bij Grover

Bij Grover kun je verschillende soorten elektronica huren, zoals bijvoorbeeld deze robotstofzuiger. Nieuw kost deze stofzuiger ongeveer €390. Als je de robotstofzuiger huurt betaal je €17,90 per maand bij een minimale huurperiode van 12 maanden: dat is al €214,80. Na bijna twee jaar huren kom je op het bedrag dat je kwijt zou zijn als je de robotstofzuiger zou aanschaffen. Ook voor dit product geldt: grote kans dat ‘ie langer meegaat dan een paar jaar, en dat je langer dan een paar jaar gebruik maakt van het product.

Voordelen van producten huren

Anders dan betalen in termijnen zitten er wel degelijk noemenswaardige voordelen aan het huren van producten (afhankelijk van de aanbieder):

  • Reparatie of vervanging van het product als deze kapot gaat.
  • Het biedt flexibiliteit: dus handig voor een korte periode.

Nadelen van producten huren

De nadelen zijn in mijn optiek echter groter:

  • Je betaalt erg veel voor het product, en je wordt niet altijd eigenaar (in sommige gevallen kun je het product overkopen).
  • Als je het product koopt, heb je vaak twee jaar garantie, en dus ook recht op reparatie of vervanging van een product als deze kapot gaat.

Het verschil tussen kopen op afbetaling en huren

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er zowel verschillen als overeenkomsten tussen het kopen op afbetaling en het huren van een product in een abonnementsvorm. Vooral de aanzienlijk hogere prijs is een nadeel dat voor beide manieren van aanschaffen geldt. Bij het huren van producten heb je enkele voordelen die de moeite waard zouden kunnen zijn, zoals de flexibiliteit. Toch passen beiden niet echt binnen verstandig omgaan met geld. Je betaalt meer dan nodig.

Koop jij op afbetaling?

Wat vind jij, past kopen op afbetaling of het huren van spullen binnen verstandig omgaan met geld?

Delen: