OpenBank review

OpenBank biedt een volledig en gratis product, maar kan zich nog niet meten aan concurrenten zoals Revolut en N26. Dit komt voornamelijk door de toch wel logge aanmelding, en weinig innovatieve app.

Pluspunten

 • Gratis bankieren
 • Gratis betaalpas
 • Gratis virtuele (prepaid) eCommerce-kaart
 • Gratis geld opnemen binnen de Eurozone
 • Valt onder Spaans depositogarantiestelsel

Minpunten

 • Rommelige en trage aanmelding
 • Veel bevestigingen per SMS
 • Geen analyse van je inkomsten en uitgaven in de app
 • Geen budgetting tools
 • Log in gebruik in vergelijking met andere neobanken

De Spaanse grootbank Santander doet met OpenBank een gooi naar de jongere generatie en probeert een plek te veroveren in het lijstje met de bekendere digitale neobanken zoals Bunq en Revolut. Ik onderwierp het gebruik van OpenBank aan een test: van aanmelden tot betalen.

Eerder schreef ik al over OpenBank in het artikel over gratis bankieren bij digitale banken.

Wat is OpenBank?

Volgens OpenBank zelf, zijn ze de ‘grootste 100% digitale bank van Europa’. Alle diensten zijn beschikbaar via de mobiele app en website. Daarnaast is de klantenservice 365 dagen per jaar bereikbaar.

OpenBank is lid van het Spaanse depositogarantiefonds, dat spaar- en beleggingsgelden tot €100.000 dekt

OpenBank

Wat heeft OpenBank te bieden?

Voordat je kunt bepalen of OpenBank überhaupt iets voor je is, is het goed om te kijken naar wat OpenBank aanbiedt. Het grootste deel van de mogelijkheden is gratis, maar je kunt er voor kiezen om ‘reisvoordelen’ in te schakelen. Daar betaal je dan €7,99 per maand voor, en kun je in- en uitschakelen wanneer je wil. In de basis krijg je in ieder geval een gratis betaalrekening:

 • Betaalrekening zonder kosten
  Gratis een betaalrekening openen, gebruiken, en eventueel annuleren.
 • Gratis overboeken
  Overboeken binnen de EU in Euro’s, en binnenlandse overboekingen zijn gratis.
 • Gratis Я42-betaalpas
  Maestro – Dus de betaalpas werkt bij de meeste Nederlandse supermarkten en winkels.
 • Gratis geld opnemen
  Vijf keer per maand mag je gratis geld opnemen binnen de Eurozone, en onbeperkt bij de 40.000 geldautomaten van Santander overal ter wereld.
 • Een Europese IBAN
  Je rekening heeft een Spaanse IBAN.
 • Depositogarantiefonds
  OpenBank is aangesloten bij het Spaanse depositogarantiefonds, waardoor je tegoeden tot €100.000 gedekt worden.
 • Reisvoordelen
  Je kunt zelf reisvoordelen in- en uitschakelen zodat je hier alleen voor betaald als je deze nodig hebt (€7,99 per maand).

Om een goed beeld te krijgen van OpenBank en het (betaal)product dat zij bieden, loop ik de gehele customer journey door, van aanmelding tot het gebruik van de betaalpas en mobiele app.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Aanmelden als klant

Aangezien ik de laatste tijd regelmatig informatie heb opgezocht over OpenBank, word ik zowel op Facebook als via andere kanalen geconfronteerd met reclame-banners van OpenBank: ze zetten dus flink in op het binnen hengelen van nieuwe klanten.

Ook wordt geadverteerd met een jaarlijkse rente van 2% op je spaargeld. Dit geldt echter alleen voor het eerste half jaar en de eerste €5.000. Daarna gaat de rente omlaag naar 0,20%.

OpenBank - Advertentie op Facebook
Facebook advertentie van OpenBank (06/01/2021)

Een klik op één van de advertenties brengt me naar een landingspagina waar de aanmelding voor een account kan beginnen. Wat meteen opvalt is dat het eerste veld dat ingevuld dient te worden, om je paspoortnummer (of nummer van een ander identiteitsbewijs) vraagt. Je kunt je afvragen of dit niet afschrikkend werkt of klanten kost omdat zij hun identiteitsbewijs niet direct bij de hand hebben: het is handiger om eerst de aanmelding te voltooien op basis van naam, adres, en contactgegevens, om vervolgens over te gaan op identificatie. Hetzelfde geldt voor de vraag om het BSN in te voeren. Grote kans dat potentiële klanten dat nummer niet uit hun hoofd kennen of bij de hand hebben.

Vanwege Spaanse wetgeving (ter voorkoming van het witwassen van geld – 10/2010) moet je aan het einde van de aanmelding nog aangeven of je werkzaam bent als zelfstandige, in loondienst, of gepensioneerd bent. Als je werkzaam bent dien je ook de sector, beroep, en werkgever op te geven. Ook wordt gevraagd waarvoor je de rekening wil gaan gebruiken.

Een betaalpas kiezen

In het volgende scherm kun je een betaalpas kiezen, waarna je direct een pincode moet bedenken. Ook hier kun je je afvragen: waarom regel je dit niet allemaal in de app, na een aanmelding met zo min mogelijk gegevens. Het risico op potentiële klanten die afhaken is op deze manier vrij groot.

OpenBank - Betaalpas kiezen
OpenBank -Betaalpas kiezen

En dan ineens: ‘sorry, je kunt je niet aanmelden voor een rekening.’ Ik besluit het aanmeldproces opnieuw in te gaan. Na het invullen van paspoortnummer, BSN, en m’n e-mailadres, krijg ik de melding dat ik al klant ben. En verrek: ik check m’n mailbox en daar vind ik een mailtje van OpenBank.

Na het klikken op de link om mijn aanmelding te voltooien, moet opnieuw het paspoortnummer en de eerder gekozen toegangscode ingevoerd worden. Daar aangekomen krijg ik eerst een aantal keer een melding dat de ingevoerde gegevens onjuist zijn. Wanneer ik het later nogmaals probeer, lukt het wel, en kan ik de aanmelding afmaken. Inmiddels ken ik het documentnummer van mijn paspoort uit m’n hoofd.

OpenBank - Inlogscherm
OpenBank – Inlogscherm

Identificatie

De volgende stap is identificatie: dit kan ofwel door €0,01 over te maken, of door een videogesprek met een medewerker van OpenBank. Na €0,01 overgemaakt te hebben is het tijd om het contract te ondertekenen. Met behulp van DocuSign en een SMS-code, onderteken ik het contract waarna deze bovendien te downloaden is.

Daarna moet een foto of scan van het identiteitsbewijs geüpload worden. Als dat ook gelukt is, is het afwachten op een mailtje van OpenBank. Zodra de overboeking voltooid is en alle documenten gecontroleerd zijn, kan ik dan eindelijk bankieren bij OpenBank.

Het aanmelden verloopt rommelig, traag, en werpt veel barricades op.

Aanmelden bij OpenBank

Na aanmelding duurde het nog een aantal dagen voordat ik gebruik kon maken van de bankrekening. Hoewel een deel van de wachttijd in het weekend viel, is het toch opmerkelijk te noemen voor een bank die zich 100% digitaal noemt. Om te beginnen maak ik per bankoverschrijving €25 over naar m’n nieuwe Spaanse bankrekening.

De app installeren en gebruiken

De mobiele app van OpenBank is te downloaden in de iOS App Store en Google Play. Na installatie van de app, wordt bij het opstarten van de app direct om het documentnummer van je paspoort en de eerder gekozen toegangscode gevraagd. Ook kun je -indien je smartphone dit ondersteund- toegang met je vingerafdruk of Face ID instellen.

OpenBank Я42-betaalpas

Bij je betaalrekening krijg je een gratis Я42-betaalpas. Dit is een fysieke Maestro-betaalpas.

De betaalpas activeren

Binnen 10 werkdagen wordt de eerder gekozen fysieke Я42-pas bezorgd. Deze dient vervolgens geactiveerd te worden in de app. Hierbij wordt nog aangeboden om Travel+ (reisvoordelen) direct ook te activeren, deze stap sla ik over, want dit kost €7,99 per maand, en dit heb ik voorlopig niet nodig. In de bevestiging staat vervolgens dat de Visa-kaart succesvol geactiveerd is. Dit klopt natuurlijk niet, het gaat om een Maestro-kaart.

OpenBank - Betaalpas per post ontvangen
OpenBank – Betaalpas per post ontvangen

De betaalpas configureren

Je kunt je betaalpas uitgebreid configureren, onder meer de locatie(s) waar de kaart gebruikt kan worden kun je per land (of werelddeel) instellen. Daarnaast kun je instellen welk type transactie gedaan mag worden met de betaalpas (hierbij kun je kiezen uit geldautomaten, online aankopen, en fysieke aankopen).

OpenBank app - Locaties instellen
OpenBank app – Locaties instellen

De betaalpas gebruiken met Apple Pay

Vanuit de Wallet-app op je iPhone kun je de Я42-betaalpas toevoegen. Wanneer je dit doet, wordt om een beveiligingscode gevraagd. Het is vrij onduidelijk, maar deze beveiligingscode is de CVV van de pas. Deze CVV vind je in de app door op de betaalpas te tikken, vervolgens het menu rechtsboven in het scherm te openen, en daar je CVV te raadplegen.

Betalen met de Я42-betaalpas

Al voor ik de eerste betaling kan uitvoeren met de betaalpas, loopt de inkt van de cijfers op de pas al uit. In onderstaande afbeelding zie je dat de ’67’ al voor de helft uitgelopen zijn.

OpenBank - Inkt op betaalpas loopt uit
OpenBank – Inkt op betaalpas loopt uit

Maar goed, dat staat het gebruik van de betaalpas in principe niet in de weg. De eerste betaling gaat geheel zoals verwacht, bij het afrekenen van de boodschappen bij een zelfscankassa van Albert Heijn. De betaling vindt contactloos plaats, er hoeft bovendien geen pincode ingevoerd te worden.

Direct na de betaling ontvang ik op m’n telefoon een pushmelding met de details van de betaling. Een tik op de melding opent de OpenBank-app, waar vervolgens details van de transactie getoond worden.

OpenBank - Pushmelding na betaling
OpenBank – Melding na betaling

OpenBank eCommerce card

De OpenBank eCommerce card is een gratis prepaid MasterCard. Deze creditcard is bovendien virtueel, dus je krijgt geen fysiek exemplaar opgestuurd.

Een virtuele creditcard aanmaken

In het overzicht met je betaalpassen kun je eenvoudig een virtuele creditcard aanmaken. Hiervoor doorloop je een aantal stappen: het kiezen van de bankrekening waaraan de virtuele betaalpas gekoppeld is, het digitaal ondertekenen van het contract, en een bevestiging met een code die je per SMS ontvangt.

Voordat je de kaart kunt opladen en gebruiken dien je de virtuele betaalkaart te activeren. Hiervoor moet je wéér een code invoeren die je per SMS ontvangt.

De virtuele creditcard opladen

Het opladen van de virtuele creditcard gaat erg eenvoudig. Hiervoor kies je de rekening waarvan het op te laden bedrag geladen mag worden, je voert het bedrag in, en tikt op bevestigen. Het opladen is direct voltooid.

Betalen met de virtuele creditcard

Ik heb een boek gekocht op de Book Depository. Daar heb ik een nieuwe creditcard aan m’n account toegevoegd. Het vervelende is wel dat de OpenBank-app bevestiging per SMS-code vraagt om de CVC te kunnen bekijken. Dit is weer een extra handeling.

Na het toevoegen van de creditcard aan m’n account, kan ik de checkout voltooien. Dit verloopt zonder problemen. Vrijwel direct daarna is de transactie ook zichtbaar in de OpenBank-app en is het aankoopbedrag in mindering gebracht op het saldo van de prepaid creditcard.

OpenBank - Prepaid transactieoverzicht
OpenBank – Prepaid transactieoverzicht

Reisvoordelen

De eerdergenoemde reisvoordelen kosten €7,99 per maand, en kun je elke maand in- en uitschakelen. Je hoeft hier bovendien niet voor van betaalpas te wisselen. De reisvoordelen hebben het volgende te bieden:

 • Wereldwijd gratis geld opnemen
  Vijf keer per maand kun je wereldwijd geld opnemen bij geldautomaten, zonder extra kosten.
 • Verzekerd op reis
  Een verzekering in geval van vertraging, verloren bagage, ongevallen, en meer. Check het verzekeringscertificaat en de verzekeringspolis.

OpenBank proberen

Wil jij graag een gratis bankrekening bij een bank waar je alles online kunt regelen? Probeer dan OpenBank. Als je al gebruik maakt van OpenBank, of dit in het verleden gedaan hebt, laat een reactie achter onder dit artikel of stuur een berichtje op Facebook of Instagram met jouw ervaringen.


Delen: