Budgetteren met de slimme app van Revolut

Budgetteren kan op verschillende manieren. Waar de één het liefst in een schriftje z’n budget bijhoudt, doet een ander dit liever in Excel. De komst van fintech en banken die vol inzetten op digitale dienstverlening maken het nog makkelijker, de app van de Rabobank categoriseert je uitgaven automatisch, en Revolut heeft zelfs een volledige budgetplanner ingebouwd.

Digitale banken zoals Revolut bestaan inmiddels al een tijdje, worden steeds meer gemeengoed en doen vaak ook niet meer onder voor de reguliere grootbank qua dekking onder het depositogarantiestelsel en andere rechten van klanten. Eerder las je al over de verschillende mogelijkheden om met je bankieren app te budgetteren, en dit keer gaan we dieper in op de mogelijkheden bij Revolut.

Stel een budget in

In de Revolut-app kun je onder ‘budgettering’ je budgetbeheer instellen. Dit doe je door een maximum bedrag aan te geven, de cyclus in te stellen, en de categorieën fine te tunen.

Budgetcyclus

Je budget loopt per cyclus. Een cyclus is de periode waarin je budget loopt en waarin de totaalbedragen gelden. Je kunt de budgetcyclus per week of per maand laten lopen. Bijvoorbeeld van de eerste dag van de maand tot de eerste dag van de volgende maand, of van de ene salarisdag tot de volgende salarisdag.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Budgetcategorieën

Budgetteren bij Revolut is ‘Budgetting by category’. Je uitgaven worden automatisch in categorieën ingedeeld. Voorbeelden van deze categorieën zijn:

  • Boodschappen
  • Winkelen
  • Restaurants
  • Reizen
  • Gezondheid
  • Nutsvoorzieningen
  • Verzekering

Je kunt bovendien zelf categorieën toevoegen, om je budget goed te laten aansluiten op je eigen situatie. Mocht een betaling per ongeluk aan de verkeerde categorie toegewezen worden, dan kun je dit altijd herstellen. Revolut zal dan ook toekomstige betalingen die vergelijkbaar zijn aan de gecorrigeerde categorie toewijzen.

Per budgetcategorie stel je vervolgens een bedrag in: bijvoorbeeld €200 voor boodschappen. Dit bedrag geldt dus voor het totaal aan uitgaven in die categorie binnen de eerder ingestelde budgetcyclus. Overigens kun je gerust meer uitgeven, het is enkel een richtlijn, waarop je bijvoorbeeld notificaties ontvangt als je dit bedrag mogelijk overschrijdt. Je kunt je hele budget (in onderstaande afbeelding €750) toe wijzen aan de verschillende categorieën.

Budgetcategorieën in Revolut

Inzicht

Nu je je budgettering goed hebt ingesteld, begint het echt leuke deel: inzicht. Revolut biedt je allerlei inzichten en notificaties om je uitgaven op pijl te houden. Hoe langer je gebruik maakt van je Revolut-kaart, hoe interessanter dit wordt. De data die je verzameld door Revolut te gebruiken en die inzichtelijk wordt in de app, kun je gebruiken om actief te sturen op je uitgaven. Het begint misschien wel heel erg op te vallen dat je zo vaak koffie to go koopt, of je geeft blijkbaar flink meer uit aan boodschappen dan je dacht.

Vandaag uitgegeven

Wanneer je een betaling doet met je Revolut-kaart, krijg je vrijwel direct een pushnotificatie. Hierin staat informatie over de zojuist gedane betaling zoals de winkel en het bedrag, en ook het totaal uitgegeven bedrag van die dag.

Uitgegeven per categorie

Als je in de app naar de analyse van je uitgaven navigeert, wordt getoond hoeveel je per categorie uitgegeven hebt. In de screenshot hieronder zie je dat ik bijvoorbeeld €50 heb uitgegeven aan boodschappen, in acht transacties, wat een totaal is van 22% van het beschikbare budget voor boodschappen.

Revolut: uitgegeven per categorie

Ook kun je zien bij welke ‘handelaar’ je het meest besteed hebt, in onderstaand voorbeeld zie je bijvoorbeeld dat ik 3% van m’n totale budget voor die periode heb uitgegeven bij Etos.

Revolut: besteed per handelaar

Wekelijkse inzichten

Elke week toont Revolut je daarnaast de ‘Wekelijkse inzichten’. In een aantal korte beelden wordt je voorzien van de laatste inzichten over je betaalgedrag. Zo vertelt Revolut je onder meer hoeveel je in totaal hebt uitgeven die week en dat je het meest hebt uitgegeven bij een bepaalde winkel. Je kunt op elk moment doorklikken naar ‘analyses’, waar je uitgebreidere statistieken kunt raadplegen.

Revolut: Wekelijkse inzichten

Verwachte uitgaven

Hoe langer je gebruik maakt van je Revolut-betaalkaart, hoe meer informatie je krijgt. Zo probeert Revolut op basis van je eerdere bestedingen in te schatten wat de verwachte uitgaven zijn voor in de toekomst. Daarnaast kun je zelf ‘geplande’ betalingen toevoegen. Dit zijn betalingen zoals bijvoorbeeld de huur. Door deze toe te voegen kan Revolut deze meenemen in de analyses, en voer je bovendien automatisch deze betalingen uit.

Meldingen als je uitgaven uit de bocht vliegen

Mocht je om wat voor reden dan ook teveel uitgeven en je budget gaan overschrijden, dan zal Revolut je daarvan middels een pushnotificatie op de hoogte stellen.

Probeer Revolut

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in budgetteren met Revolut, of het gebruik van Revolut in het algemeen? Een rekening bij Revolut is gratis!

Daarnaast kun je met zowel een fysieke betaalpas betalen (eenmalige betaling voor verzendkosten), of met een digitale betaalpas (geheel gratis) via Apple Pay of Google Pay.


Delen: