Van benzine tot vodka en van vlees tot groente, je hoort het maar al te vaak: in Duitsland boodschappen doen is veel goedkoper dan in Nederland. Maar waarom bespaar je zoveel als je bij onze oosterburen je boodschappen doet? En welke producten zijn het goedkoopst?

Waarom is boodschappen doen in Duitsland goedkoper?

De Nederlandse supermarkt-markt wordt gedomineerd door twee grote spelers: Albert Heijn en Jumbo. Van die twee concerns is Albert Heijn verreweg de grootste, met zo’n 950 winkels tegenover 674 winkels van Jumbo. Alle andere spelers zijn een stuk kleiner dan deze twee. Omdat Albert Heijn zoveel groter is dan alle anderen, bepalen zij zo’n beetje de prijzen. In Duitsland is er veel meer concurrentie waardoor supermarkten min of meer gedwongen zijn om de prijzen laag te houden.

Ook is Duitsland een stuk groter dan Nederland, dus de supermarkten kunnen veel groter inkopen doen bij de fabrikanten, en op die manier lagere prijzen afdwingen.

Daarnaast ligt de btw in Duitsland (19% en 7%) ook nog een stukje lager dan de btw in Nederland (21% en 9%).

Welke producten zijn goedkoper in Duitsland?

Veel producten zijn goedkoper in Duitsland, maar niet alles. Ook zijn sommige verschillen zo klein dat ze eigenlijk niet de moeite waard zijn om een stuk voor te rijden (zeker niet als je niet in een grensgebied woont). In onderstaande lijst tref je producten die er wel uit springen qua prijs!

Alcoholische dranken

In Duitsland liggen de accijnzen op alcoholische dranken een stuk lager, en daarmee ook de prijs. Pils en wijn is er goedkoper, maar ook zeker sterke drank. Een fles Jack Daniels Tennessee van 70cl kost op het moment van schrijven bij de Kaufland €18.02, en bij het Nederlandse Gall&Gall €26.99. Dat is nogal een verschil!

Frisdrank

Ook frisdranken zijn in Duitsland stukken goedkoper. Houd wel rekening met eventueel statiegeld, misschien ben je niet goedkoper uit als je de lege flessen niet inlevert. Mocht je regelmatig naar Duitsland gaan voor boodschappen, dan lever je de lege flessen de volgende keer gewoon weer in.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Groenten in blik of pot

Conserven zoals augurken, bonen, bieten, rode kool en sauzen zoals mayonaise en ketchup zijn voordelig in de Duitse supermarkt. Het voordeel van deze producten is bovendien dat ze lang houdbaar zijn, waardoor je flink kunt inslaan en een voorraadje kunt aanleggen.

Drogisterij en verzorging

Verzorgingsproducten zijn door het lage btw-tarief flink lager geprijsd in Duitsland. Er wordt met deze producten weinig gestunt, maar je bent over het algemeen altijd goedkoper uit.

En verder

 • Vlees
 • Kruiden
 • Noten
 • Brood
 • Eieren
 • Chocolade
 • Dierenvoeding voor je huisdier
 • Wasmiddel en wasverzachter
 • Scheerartikelen
 • Douchegel en shampoo
 • Deodorant
 • Elektronica

Welke winkels hebben de laagste prijzen?

Net als in Nederland zit er in Duitsland verschil in het prijsniveau tussen verschillende supermarkten en winkels. De volgende winkels bieden over het algemeen de laagste prijzen en een groot assortiment:

Waar let je op als je in Duitsland boodschappen gaat doen?

Om er zeker van te zijn dat het winkelen over de grens bij onze oosterburen een succes wordt, vergeet niet op het volgende te letten:

 • Kijk voordat je in de auto stapt in de folders van de Duitse supermarkten, drogisterijen en andere winkels. Je kunt je vaak ook abonneren op de nieuwsbrief als je er echt zeker van wil zijn dat je geen aanbieding mist.
 • Houd rekening met de feestdagen, die kunnen namelijk anders zijn dan in Nederland. Daarnaast sluiten winkels op feestdagen in Duitsland of héél vroeg, of ze gaan niet eens open.
 • Kijk vooraf of je gratis kunt parkeren, en zo niet, neem muntgeld mee voor de parkeerautomaat.
 • In Duitsland is het verplicht om onder andere een veiligheidsdriehoek, brandblusser en EHBO-doos in de auto te hebben. Zorg dus dat je deze daadwerkelijk bij je hebt, anders doe je het voordeel misschien wel teniet door een flinke boete.

Corona: Duitsland verlaagt het btw-tarief

Net als Nederland heeft ook Duitsland te maken met enorme uitdagingen op economisch vlak vanwege de Corona-pandemie. Om de economie te stimuleren heeft de Duitse regering op 3 juni 2020 besloten om de Duitse btw-tarieven tijdelijk te verlagen naar 16% en 5% btw*. Daardoor is het voordeel dat je behaalt door de lagere btw-tarieven nog weer een stukje groter geworden.

*De verlaging geldt van 1 juli 2020 tot 31 december 2020

Delen: