Kennisbank

Op MoneyMeister worden veel specifieke termen gebruikt die je wellicht niet kent. In de kennisbank vind je de betekenis van deze termen of kun je direct door naar een uitgebreide uitleg.


Aandelen

Een aandeel is een deel van het eigendom van een onderneming. De koper van een aandeel is mede-eigenaar van de onderneming. Het aandeel vertegenwoordigd een bepaalde waarde.

Aandelenfonds

Een aandelenfonds is een beleggingsfonds dat alleen geld in aandelen belegd. Daarnaast bestaat het fonds uit een verzameling van aandelen van verschillende bedrijven.

Aftrekposten

Bij het doen van belastingaangifte verlagen de aftrekposten het belastbare inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

Bankgarantie

Als de koper van een huis niet genoeg eigen geld heeft om de waarborgsom te voldoen, kan de bank garant staan middels een bankgarantie.

Banksparen

Banksparen, ook wel bekend als pensioensparen, is een fiscaal aantrekkelijke manier om te sparen voor aanvullend pensioen.

Beleggingshorizon

De beleggingshorizon is de tijd die een belegger neemt op z’n beleggingsdoel te halen.

Beurscrash

Een beurscrash is een plotselinge sterke daling van de koersen van een groot deel van de aandelen op de beurs.

Btw

Belasting toegevoegde waarde: een omzetbelasting, die verwerkt zit in de prijs die je aan de kassa betaald. Er zijn meerdere btw-tarieven, het tarief dat je betaalt hangt af van het soort product of dienst dat je koopt.

Consuminderen

Consuminderen betekent ‘minder consumeren’. Je koopt minder, gaat meer zelf doen, en bespaart geld. Je gaat bewust om met geld en milieu.

Energielabel

Een energielabel is sinds 2015 verplicht en geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een gebouw.

ETF

Dit is een afkorting voor exchange traded fund. Een passief beleggingsfonds dat een bepaalde index volgt.

FIRE

FIRE staat voor Financial Independent / Retire Early. Een beweging van mensen die hun leven zo inrichten dat ze financieel onafhankelijk worden.

Fintech

Fintech is een samentrekking van financial en technology. Fintech-bedrijven zijn bedrijven die innovatieve financiële producten en diensten op de markt brengen.

Kasboek

In een kasboek houd je al je uitgaven bij, zodat je inzicht hebt in waar je je geld aan uitgeeft. Veel mobiel bankieren-apps hebben een kasboek ingebouwd.

Kosten koper

Kosten koper is de verzamelnaam voor de kosten die je maakt bij het kopen van een huis. Hieronder vallen bijvoorbeeld belastingen, notariskosten en eventuele makelaarskosten.

Loan-to-value

De loan-to-value (LTV) is het percentage van de verhouding tussen de leensom en het onderpand. Hoe lager de loan-to-value, hoe meer zekerheid er bestaat dat de leensom terugbetaald kan worden uit de verkoop van het onderpand.

Obligatie

Een obligatie is een schuldbewijs, een deel van een lening aan een land, overheid of bedrijf.

Passief inkomen

Een passief inkomen is een inkomen waar je weinig tot geen moeite voor hoeft te doen.

Rendement

Rendement is de winst of het verlies op een investering, gerekend over een bepaalde periode.

Rentemiddelen

Rentemiddelen wordt gedaan om de hypotheekrente te verlagen door een nieuwe rentevaste periode af te sluiten. Het rentetarief dat daarna betaald wordt, wordt een gemiddelde tussen de eerdere vastgezette rente en de actuele rente.

Renteopslag

Geldverstrekkers rekenen een renteopslag bovenop de actuele rente. Dit is een extra rente die je betaald voor het risico dat de bank loopt dat je je hypotheek niet kunt terugbetalen.

Rente-op-rente

Door Albert Einstein ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Dit fenomeen, in het Engels ook wel compound interest genoemd, gaat over het ontvangen van rente over reeds betaalde rente. Lees verder over rente-op-rente.

Save Withdrawal Rate

De save withdrawal rate (SWR) is het percentage dat je elk jaar veilig kunt opnemen uit je startkapitaal, waarbij je vermogen minimaal 30 jaar meegaat.

Spaarquote

De spaarquote is het percentage van je inkomen dat je spaart. Bereken hier eenvoudig je spaarquote.

WOZ-waarde

WOZ betekent “Waardering Onroerende Zaken”. De WOZ-waarde is de waarde van een woning of andere onroerende zaak. Deze waarde dient als basis voor verschillende belastingen en heffingen.