Kennisbank

Op MoneyMeister worden veel specifieke termen gebruikt die je wellicht niet kent. In de kennisbank vind je de betekenis van deze termen of kun je direct door naar een uitgebreide uitleg.


Aandelen

Een aandeel is een deel van het eigendom van een onderneming. De koper van een aandeel is mede-eigenaar van de onderneming. Het aandeel vertegenwoordigd een bepaalde waarde.

Aandelenfonds

Een aandelenfonds is een beleggingsfonds dat alleen geld in aandelen belegd. Daarnaast bestaat het fonds uit een verzameling van aandelen van verschillende bedrijven.

Aftrekposten

Bij het doen van belastingaangifte verlagen de aftrekposten het belastbare inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

Bankgarantie

Als de koper van een huis niet genoeg eigen geld heeft om de waarborgsom te voldoen, kan de bank garant staan middels een bankgarantie.

Banksparen

Banksparen, ook wel bekend als pensioensparen, is een fiscaal aantrekkelijke manier om te sparen voor aanvullend pensioen.

Beleggingshorizon

De beleggingshorizon is de tijd die een belegger neemt op z’n beleggingsdoel te halen.

Beurscrash

Een beurscrash is een plotselinge sterke daling van de koersen van een groot deel van de aandelen op de beurs.

Broker

Een broker is een financiële instelling waar beleggers in financiële producten zoals aandelen, obligaties, ETF’s, en cryptovaluta kunnen handelen. Check m’n favoriete brokers bij aanraders.

Btw

Belasting toegevoegde waarde: een omzetbelasting, die verwerkt zit in de prijs die je aan de kassa betaald. Er zijn meerdere btw-tarieven, het tarief dat je betaalt hangt af van het soort product of dienst dat je koopt.

Cashback

Cashback betekent letterlijk “geld terug”. Betaaldiensten zoals Curve, Vivid, Bunq, en Plutus geven je bijvoorbeeld in bepaalde gevallen een percentage van het bedrag terug wanneer je een aankoop doet.

Consuminderen

Consuminderen betekent ‘minder consumeren’. Je koopt minder, gaat meer zelf doen, en bespaart geld. Je gaat bewust om met geld en milieu.

Dividend

Dividend is een uitkering van een deel van de winst van een bedrijf. Deze winstuitkering wordt verdeeld onder de aandeelhouders van een bedrijf.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait (EWF) is een fiscale bijtelling op je belastbare inkomen omdat je een koopwoning bezit. In feite betaal je als woningeigenaar voor je woongenot.

Energielabel

Een energielabel is sinds 2015 verplicht en geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een gebouw.

ESG-beleggen

ESG staat voor Environment, Social, Governance. Bij ESG-beleggen worden naast financiële kenmerken ook duurzaamheidsaspecten meegenomen bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille.

ETF

Dit is een afkorting voor exchange traded fund. Een passief beleggingsfonds dat een bepaalde index volgt.

FIRE

FIRE staat voor Financial Independent / Retire Early. Een beweging van mensen die hun leven zo inrichten dat ze financieel onafhankelijk worden.

Fintech

Fintech is een samentrekking van financial en technology. Fintech-bedrijven zijn bedrijven die innovatieve financiële producten en diensten op de markt brengen.

Funderingslabel

Het funderingslabel van een woning geeft een indicatie van het risico op verzakking en problemen met de fundering.

Kasboek

In een kasboek houd je al je uitgaven bij, zodat je inzicht hebt in waar je je geld aan uitgeeft. Veel mobiel bankieren-apps hebben een kasboek ingebouwd.

Kosten koper

Kosten koper is de verzamelnaam voor de kosten die je maakt bij het kopen van een huis. Hieronder vallen bijvoorbeeld belastingen, notariskosten en eventuele makelaarskosten.

Krimpflatie

Krimpflatie is geen officiële economische term en wordt het gebruikt om een verborgen prijsverhoging aan te duiden. Hierbij blijft de prijs van een product gelijk, maar is de inhoud van de verpakking minder dan voorheen.

Limit order

Een limit order is een bepaald soort order voor het doen van een aankoop of verkoop op de beurs. Bij dit soort order kun je van te voren aangeven tegen welke koers je een aandeel wilt aankopen of verkopen. Een uitleg van alle soorten orders vind je hier.

Loan-to-value

De loan-to-value (LTV) is het percentage van de verhouding tussen de leensom en het onderpand. Hoe lager de loan-to-value, hoe meer zekerheid er bestaat dat de leensom terugbetaald kan worden uit de verkoop van het onderpand.

Neobank

Letterlijk betekent neobank ‘nieuwe bank’, waarbij ‘neo’ is afgeleid van het Griekse ‘neos’, wat nieuw betekent. Neobanken hebben geen fysieke vestigingen en je regelt er alles online. Daarnaast bieden de meeste neobanken je innovatieve mobiele apps en is de dienstverlening goedkoper.

Obligatie

Een obligatie is een schuldbewijs, een deel van een lening aan een land, overheid of bedrijf.

Opportunity cost

Opportunity cost zijn de kosten van een economische keuze uitgedrukt in termen van de beste gemiste kans. Als je meer rendement had kunnen behalen door je geld anders te investeren, dan is dit ‘misgelopen rendement’ de opportunity cost.

Passief inkomen

Een passief inkomen is een inkomen waar je weinig tot geen moeite voor hoeft te doen.

REIT

De afkorting REIT staat voor Real Estate Investment Trust. Dit is een bedrijf dat vastgoed bezit en ontwikkeld, en hier (huur)inkomsten uit haalt. Sommige REIT’s worden verhandeld op de beurs.

Rendement

Rendement is de winst of het verlies op een investering, gerekend over een bepaalde periode.

Rentemiddelen

Rentemiddelen wordt gedaan om de hypotheekrente te verlagen door een nieuwe rentevaste periode af te sluiten. Het rentetarief dat daarna betaald wordt, wordt een gemiddelde tussen de eerdere vastgezette rente en de actuele rente.

Renteopslag

Geldverstrekkers rekenen een renteopslag bovenop de actuele rente. Dit is een extra rente die je betaald voor het risico dat de bank loopt dat je je hypotheek niet kunt terugbetalen.

Rente-op-rente

Door Albert Einstein ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Dit fenomeen, in het Engels ook wel compound interest genoemd, gaat over het ontvangen van rente over reeds betaalde rente. Lees verder over rente-op-rente.

Relative Strength Index (RSI)

De RSI is een indicator die gebruikt wordt bij het doen van een technische analyse van bijvoorbeeld aandelen of een cryptomunt. Met deze indicator bepaald je koop- en verkoopmomenten. Hoe de Relative Strength Index werkt lees je hier.

Save Withdrawal Rate

De save withdrawal rate (SWR) is het percentage dat je elk jaar veilig kunt opnemen uit je startkapitaal, waarbij je vermogen minimaal 30 jaar meegaat.

Schuldsanering

De schuldsanering is een traject dat mensen een extra mogelijkheid tot een schuldenvrije toekomst biedt.

Side hustle

Een side hustle is een baan of business waaraan je kunt werken naast je normale baan. Met een side hustle genereer je extra inkomen.

Spaarquote

De spaarquote is het percentage van je inkomen dat je spaart. Bereken hier eenvoudig je spaarquote.

Stoploss order

Een stoploss order is een bepaald soort order voor het verkopen van aandelen op de beurs. Bij dit soort order verkoop je een aandeel als de koers onder een bepaald punt zakt.

WOZ-waarde

WOZ betekent “Waardering Onroerende Zaken”. De WOZ-waarde is de waarde van een woning of andere onroerende zaak. Deze waarde dient als basis voor verschillende belastingen en heffingen.