Elke maand geven we een groot deel van onze inkomsten uit aan vaste lasten, een groot deel van die vaste lasten bestaat uit noodzakelijke uitgaven voor onderdak, energie, vervoer en verzekeringen. Omdat deze kosten elke maand terugkomen, levert hierop besparen structureel geld op.

Wat zijn vaste lasten?

Vaste lasten zijn kosten die maandelijks terugkomen (voor de meeste vaste lasten ben je een overeenkomst aangegaan met een dienstverlener of provider). Een gezin geeft over het algemeen het grootste deel van hun geld uit aan vaste lasten.

Voorbeelden van vaste lasten:

 • Huur of hypotheek
 • Energie (gas, water, elektriciteit)
 • Verzekeringen (zorgverzekering, inboedelverzekering)
 • Vervoer (auto, openbaar vervoer)
 • Internet en TV
 • Mobiele telefoon

Besparen op je hypotheek

De maandelijkse kosten voor de hypotheek geldt voor veel mensen als één van de grotere vaste lasten. Tegelijkertijd laten we de hypotheek vaak voor wat ‘ie is, en betalen we keurig elke maand de hypotheeklasten zonder te kijken of deze omlaag kunnen.

Rentemiddelen

Mocht je rentevaste periode nog een paar jaren duren, en is de actuele hypotheekrente een stuk lager dan de rente die je hebt vastgezet, dan kan het lonen om een nieuwe rentevaste periode af te spreken met je geldverstrekker. Het nieuwe rentetarief wordt een gemiddelde van de oude vastgezette rente, en de actuele rente. Mocht je een boete voor gemiste inkomsten moeten betalen aan je geldverstrekker, dan wordt deze over je nieuwe rentevaste periode uitgesmeerd. Deze hoef je niet in één keer te betalen.

Door rentemiddeling worden je maandlasten lager, omdat je minder rente betaald.

Meer over de voor- en nadelen van rentemiddeling lees je in de uitgebreidere uitleg over rentemiddeling.

Verlaag de renteopslag

Bij het afsluiten van je hypotheek berekent de bank het risico dat je de hypotheek niet kunt terugbetalen. Dit uit zich in een extra rente bovenop de actuele rentestand. Je valt als het ware in een risicoklasse, die gebaseerd is op de verhouding tussen de hypotheek en de actuele waarde van je woning. Als deze verhouding lager wordt, val je mogelijk in een lagere risicoklasse, en kan dus je renteopslag omlaag.

Als je veel hebt afgelost op je hypotheek, of bijvoorbeeld je woningwaarde hebt verhoogd door een verbouwing, is het raadzaam om te kijken of je in een andere risicoklasse valt, dan kan je renteopslag omlaag. Bij veel banken kan dit gewoon tijdens de rentevaste periode.

Besparen op energie

Ja, je kunt besparen op je energiekosten zonder de hele winter in de kou te hoeven zitten. Hoewel de verwarming een graadje lager zetten volgens het Nibud al 7% op je stookkosten scheelt, zijn er ook andere manieren.

Overstappen van energieleverancier

De makkelijkste manier om te besparen op je energielasten is overstappen naar een andere energieleverancier. Aan nieuwe klanten wordt vaak een welkomstbonus gegeven, en scherpere tarieven. Daarom loont het om altijd na het aflopen van de contractperiode bij je energieleverancier, over te stappen naar een andere.

Energieverbruik verlagen

Een beetje een open deur, maar daarom niet minder belangrijk: verlaag je energieverbruik. Als je je verbruik verlaagd, dan gaat of je maandbedrag omlaag, of je krijgt aan het einde van het jaar een groter bedrag terug.

Een andere manier om je energieverbruik te verlagen is om je spaar- en gloeilampen te vervangen door ledverlichting. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en heeft daarnaast een langere levensduur.

Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.

Bron: Milieucentraal

Hetzelfde geldt voor andere energieslurpers in huis zoals een oude koelkast of wasmachine: als deze aan vervanging toe zijn, koop dan een vervanger met een A+++ energielabel. De aanschaf is wellicht iets duurder, maar het bespaart je enorm op je energierekening.

Verduurzaam je huis

Als je een koophuis hebt kan het verduurzamen van je huis ook bijdragen aan een lagere energierekening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of HR++ glas. De overheid heeft een aantal subsidies en leningen in het leven geroepen om huiseigenaren te helpen met het verduurzamen van hun huis: Verbeter je Huis.

Besparen op verzekeringen

Elke maand betaal je een aanzienlijk bedrag voor je verzekeringen. De premie voor een verzekering kan veranderen als je persoonlijke situatie wijzigt (je gaat bijvoorbeeld samenwonen, of je gaat juist weer alleen wonen).

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Een aantal tips om te besparen op verzekeringen:

 • Oververzeker niet: verzeker je inboedel niet voor €100.000 als deze maar €75.000 waard is, je betaald dan namelijk te veel premie. Houd ook in de gaten of je niet hetzelfde verzekerd met verschillende verzekeringen.
 • Veel verzekeraars geven pakketkorting als je meerdere verzekeringen bij ze afsluit.
 • Kies voor een hoger eigen risico. Ben je bijna nooit ziek? Verhoog dan je eigen risico. Dit levert je een flinke verlaging van je premie op. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat als je toch gebruik moet maken van de zorg, je wel genoeg geld achter de hand houdt om de rekeningen te kunnen betalen.
 • Betaal je premie jaarlijks in plaats van maandelijks. Soms bieden verzekeraars je een korting als je de premie voor het hele jaar direct betaald, in plaats van elke maand. Deze korting kan oplopen tot een paar procent van de premie.

Besparen op vervoer

Of je nu naar je werk gaat of op bezoek bij familie, we hebben allemaal te maken met vervoer. De één heeft een auto, de ander fietst of gaat het het openbaar vervoer. Zonder dat je het doorhebt kost dit heen- en weer gereis toch aardig wat geld elke maand.

Auto

Het bezit en gebruik van een auto is duur. Houd daarom de maandelijkse vaste kosten zoals je verzekering en wegenbelasting zo laag mogelijk. Let daarnaast op het volgende:

 • Koop een tweedehands auto: een nieuwe auto schrijft de eerste jaren ontzettend veel af.
 • Tank bij een goedkoper tankstation: tanken langs de snelweg is een stuk duurder dan tanken in een dorp. Daarnaast scheelt het om bij een onbemand tankstation te tanken.
 • Houd je bandenspanning in de gaten: een auto verbruikt meer brandstof bij te zachte banden. Een goede bandenspanning kan een besparing van 2% tot 5% op het brandstofverbruik opleveren.

Houd een juiste bandenspanning aan waarmee zo’n 2% tot 5% te besparen is op brandstof.

Bron: Klimaatplein

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Nederland behoort tot het duurste van Europa. Als je veel gebruik maakt van het openbaar vervoer, probeer op deze manier te besparen:

 • Neem een kortingsabonnement: als je alleen tijdens de dal-uren reist, levert een Daluren-abonnement je een korting op van 40%. Op werkdagen kun je van 06:30 – 09:00 en van 16:00 – 18:30 geen gebruik maken van de korting, maar op andere delen van de dag (en het hele weekend) wel.
 • Vraag geld terug bij vertraging: als je trein een vertraging heeft van een half uur of meer, krijg je de helft van de ritprijs terug. Bij een vertraging van een uur krijg je zelfs de gehele ritprijs terug. Geld terugvragen bij vertraging kan online en is erg makkelijk.
 • Koop kortingskaartjes: een paar keer per jaar hebben winkelketens zoals Albert Heijn en Kruidvat een actie met kortingskaartjes voor de trein. Soms kun je met zo’n kaartje voor €12.50 een hele dag reizen. Staat er een familiebezoek aan de andere kant van het land op de planning? Koop dan alvast een aantal van deze kortingskaartjes.

Besparen op abonnementen

Je abonnementen kosten je mogelijk wel honderd euro in de maand of meer, denk hierbij aan Netflix, Spotify, tijdschriften, kansspelen, internet en televisie en je mobiele telefoon.

Voor veel abonnementen geldt dat je ze óf niet nodig hebt en kunt opzeggen, of dat je goedkoper uit kunt zijn door over te stappen of het abonnement te verkleinen door een minder uitgebreid pakket af te nemen.

Houd daarom minimaal één keer per jaar je abonnementen onder de loep: MoneyMeister schreef eerder al over besparen op je abonnementen.

Heb jij tips om te besparen op de vaste lasten? Laat hieronder een reactie achter of stuur een berichtje.
Delen: