Voor veel mensen is het niet meer mogelijk om zonder hulp van bijvoorbeeld hun ouders een huis te kopen. Laat staan als je alleenstaand bent. Als starter met modaal inkomen ben je op de woningmarkt vrijwel kansloos, en ook als je samen met je partner een huis probeert te kopen is het aanbod erg mager.

Weinig kunnen lenen, torenhoge vraagprijzen, en dan waarschijnlijk ook nog moeten overbieden. En zelfs dan ben je er nog niet. Bij het kopen van een woning komen namelijk meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs, je moet ook de kosten koper betalen. Dit zijn kosten zoals notariskosten, taxatiekosten, en makelaarskosten. Deze kosten kun je tegenwoordig niet meer meefinancieren, dus zul je eigen geld mee moeten brengen – en dat is al lastig zat als je een groot deel van je inkomen kwijt bent aan de huur en sparen dus ook niet vanzelfsprekend is.

In 2021 is het modaal inkomen €36.500 bruto per jaar

Bron: Wikipedia / CPB

Woningaanbod in Amsterdam

Amsterdam is één van de populairste Nederlandse steden om te wonen, dus die nemen we het eerste onder de loep (onderaan het artikel vind je het woningaanbod van andere Nederlandse steden). Op de bekende huizensite Funda stellen we de filters zo in dat er geen parkeerplaatsen en garageboxen getoond worden (een minimum vraagprijs van €100.000), en dat de maximale vraagprijs overeenkomt met het maximale leenbedrag van een starter met modaal inkomen.

In 2021 is het modale inkomen €36.500, dus dat is het bedrag dat we gebruiken om de maximale hypotheek te berekenen. Voor de berekening van de maximale hypotheek voor het stel, gaan we ervan uit dat twee dertigers beiden een modaal inkomen hebben. Ook geldt voor zowel de alleenstaande starter als het stel dat ze geen schulden, alimentatie, of andere maandelijkse financiële verplichtingen hebben die het maximale leenbedrag zouden kunnen verlagen.

Woningaanbod voor alleenstaande starters

Als alleenstaande starter met een modaal inkomen kun je op het moment van schrijven een hypotheek krijgen van €168.362. Voor een woning onder dat bedrag staat er in Amsterdam slechts een kamer te koop, van 11㎡. Voor een ton koop je de kamer, met gedeeld sanitair en keuken. Als we de maximale vraagprijs iets ophogen, naar €175.000, komen er nog drie opties bij. Maar de kans dat je één van die appartementen (allemaal niet groter dan 30㎡) als modaal verdienende starter kunt kopen is nihil, je moet immers ook nog overbieden, én de eerder genoemde kosten koper betalen.

Funda zoekresultaat: Amsterdam, modaal inkomen
Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Woningaanbod voor een stel met modaal inkomen

Het stel heeft twee modale inkomens (normaal gesproken telt het laagste inkomen voor 80% mee in de berekening van het maximale leenbedrag). Het maximale leenbedrag komt in dit geval uit op €374.833. Voor de woning van het stel geldt de aanvullende eis dat het een woning van minimaal 50㎡ moet zijn, wat eigenlijk al vrij klein is voor twee volwassenen. In dit scenario staan er 138 woningen te koop. Een stuk meer dan voor een alleenstaande, maar ook hier geldt dat je boven de vraagprijs moet bieden. Bovendien is er nog niet gekeken naar persoonlijke voorkeuren zoals wijk, buitenruimte zoals een balkon of tuin, of het aantal kamers.

Het overgrote deel van de 138 beschikbare woningen ligt buiten het centrum en populaire wijken als de Jordaan, de Pijp, en Oud-West.

Woningaanbod in de rest van Nederland

Ook in andere Nederlandse steden is het woningaanbod voor starters behoorlijk beperkt. In Eindhoven, Haarlem en Leiden staat voor een alleenstaande starter geen enkele woning te koop. In Groningen slechts één. Vergelijkbaar met het aanbod in Amsterdam is ook in de rest van Nederland het aanbod voor een stel dat samen een woning koopt een stuk groter. Het aanbod is echter nog steeds heel beperkt, en er is niet gekeken naar enige persoonlijke voorkeur qua woonwensen. Laten we ook niet vergeten dat je lang niet de enige bent die graag een huis wil kopen.

Criteria

De criteria zoals hierboven omschreven vind je terug in deze tabel:

AlleenstaandStel
Bruto jaarinkomen (modaal)€36.500€36.500 p.p.
Maximale hypotheeklening€168.362€374.833
Schulden, alimentatie, andere financiële verplichtingenGeenGeen
Minimale oppervlakte woningGeen minimum50㎡
Criteria voor zoekopdracht Funda
Advertentie - Lees hieronder verder

Woningaanbod per stad

In onderstaande tabel vind je het woningaanbod van een aantal populaire Nederlandse steden verspreid over het hele land, aan de hand van bovenstaande criteria.

StadWoningaanbod alleenstaandeWoningaanbod stel
Alkmaar147
Arnhem2103
Den Haag2219
Den Helder726
Drachten226
Eindhoven094
Enschede9115
Groningen1107
Haarlem069
Leeuwarden10102
Leiden028
Maastricht268
Rotterdam21349
Tilburg0112
Utrecht561
Zwolle058
Aantal beschikbare koopwoningen in Nederlandse steden voor alleenstaanden en stellen met een modaal inkomen (04-07-2021)
Delen: