Een kijk in de knip van: Raymond

Wie

Stan (31), beleidsonderzoeker / universitair docent (70%)

Alleenstaand

Geen kinderen

Mechelen (België)

Inkomsten

Salaris: €2000

Maaltijdcheques: €100

Totaal: €2100

Uitgaven

Huur: €650

Gas, water, licht: €100

Zorgverzekering: €25

Overige verzekeringen: €25

Boodschappen: €300

Internet / TV: €45

Mobiele telefoon: €10

Cadeaus: €50

Uit eten leuke dingen doen: €150

Vakantie: €50

Kleding: €100

Gemeentelijke / Provinciale belastingen en Waterschappen: €5

Onderhoudscontract CV-ketel: €5

Totaal: €1500

Sparen

€500

Vermogen

Spaarrekening: €10000

Spaardoelen

Reserve

Aankoop eigen huis

Schulden

Geen

Regelmatig doet MoneyMeister een Kijk in de Knip. Dit keer een kijk in de knip van Stan, een alleenstaande beleidsonderzoeker en universitair docent van 31. Stan is opgegroeid in Nederland maar na z’n studie verhuisd naar het Belgische Mechelen.

Je hebt twee banen, is dat een bewuste keuze?

Nee, voor mij was dat geen bewuste keuze. Na het afronden van mijn promotie ging ik eigenlijk voor een fulltimebaan ergens in de commerciële sector. Na een tijdje solliciteren kreeg ik toevalligerwijs twee banen tegelijk aangeboden, één aan de universiteit als docent, en één bij een semi-overheidsinstelling als beleidsonderzoeker. Jobs als docent bij de universiteit zijn vrijwel altijd op deeltijdbasis (je geeft dan één of twee vakken), in dit geval 20%. Omdat ik de andere baan niet wilde mislopen heb ik daar gevraagd om een halftijds-aanstelling.

De afwisseling tussen het werk is een groot pluspunt, en ik merk dat de praktijkkennis die ik heb opgedaan mijn onderwijs verrijkt. Andersom vereist het lesgeven dat je helder en duidelijk formuleert, vaardigheden die ik ook naar mijn andere baan meeneem.

Hoe combineer je die banen met elkaar?

Ik heb veel vrijheid om zelf mijn agenda te bepalen. Er zijn natuurlijk hoorcolleges, meetings, en locatiebezoeken waar ik fysiek aanwezig moet zijn, maar buiten die momenten ben ik in principe vrij om te werken wanneer en waar ik wil. Hoewel ik word betaald voor een bepaald aantal uren, is het meer zo dat ik bepaalde taken moet voltooien dan dat ik uurtjes moet klokken. Soms is dat een voordeel, bijvoorbeeld in schoolvakanties, soms is dat nadelig, zoals wanneer ik voor beide banen tegelijk een deadline heb staan.

Je hebt maaltijdcheques als inkomen, hoe zit dat?

In België zoekt men altijd naar manieren om het belastingssysteem ingewikkelder te maken, en maaltijdcheques zijn hiervan een voorbeeld. Dit is een soort tegoedkaart waar je elke maand een bepaald bedrag per gewerkte dag op gestort krijgt. Je kunt die besteden in de supermarkt, of als je in de pauze een broodje gaat halen. In mijn geval gaat het om zo’n zeven euro per gewerkte dag. Daarvan wordt één euro tien afgehouden van mijn salaris, de rest past mijn werkgever bij. Werkgevers kiezen hiervoor omdat het belastingtechnisch veel interessanter is dan om cash geld uit te keren.

Hoe kan het dat je maar €25 per maand voor je zorgverzekering betaalt?

Dat is dan weer het voordeel van het Belgische sociale-zekerheidsstelsel: de premies zijn vergeleken met Nederland zeer laag. De zorgverzekering bestaat in mijn geval uit twee delen. Het ene deel is het verplichte ziekenfonds, waar je ongeveer 75 euro per jaar aan kwijt bent, en die de meest belangrijke medische kosten dekt. Je betaalt zelf wel een klein deel van de kosten, maar je hebt geen eigen risico-drempel zoals in Nederland. Hiernaast heb ik een hospitalisatieverzekering, die bijspringt wanneer je in het ziekenhuis terecht zou komen. Die verzekering is optioneel, maar die vond ik wel belangrijk om af te sluiten.

Waar verzeker je je nog meer tegen, en waarom?

Naast de verplichte verzekeringen, hanteer ik de vuistregel dat ik me alleen verzeker tegen schade die ik absoluut niet zou kunnen dragen. De filosoof Nassim Taleb spreekt over ‘black swan events’, gebeurtenissen waarvan de kans klein is dat ze gebeuren, maar die enorme consequenties kunnen hebben wanneer ze plaatsvinden. Het risico dat mijn smartphone stuk valt is bijvoorbeeld duizenden malen groter dan dat mijn appartement afbrandt, maar waar een kapotte smartphone hooguit vervelend is, zijn de gevolgen van het laatste catastrofaal. Dat risico kan ik niet dragen en dus verzeker ik me ertegen.

De Zwarte Zwaan

De impact van het hoogst onwaarschijnlijke

Ook bijvoorbeeld een annuleringsverzekering voor een citytrip of vakantie binnen de EU neem ik per definitie niet – dit zie ik als extraatjes waarbij het financieel geen ramp is als die geen doorgang zouden vinden. Maar wanneer ik op wintersport ga, zorg ik altijd dat ik een degelijke reisverzekering neem. Het risico dat je met een helikopter moet worden gered is nihil, maar als dat ooit nodig is, kunnen de financiële gevolgen desastreus zijn. Tot slot heb ik een royale uitvaartverzekering afgesloten – ik wil absoluut niet dat mijn familie enig financieel gevolg ondervindt als ik te overlijden kom.

Wat betekent geld voor je?

Eerlijk gezegd houd ik mij er nauwelijks mee bezig – ik moest echt zoeken in mijn bankapp toen je mij vroeg voor deze rubriek. Er komt geld binnen en er gaat geld uit, maar ik houd geen kasboekje bij. Het enige moment dat ik er misschien bij stil sta is aan het eind van de maand, als ik bij de Delhaize wil pinnen en het blijkt dat mijn salaris nog niet is overgemaakt. Maar zelfs dat is nog maar een paar keer voorgekomen.

Waar geven mensen relatief vaak geld aan uit, waar jij niets van begrijpt?

Merkkledij, vooral van het soort waarbij het puur om het logootje of de merknaam gaat. Waarom zou je een polo van Tommy Hilfiger of Lacoste aanschaffen voor 70 of 100 euro, als je verderop in de winkelstraat bij WE hetzelfde shirt kunt kopen voor een fractie van de prijs?

Waar geef jij juist graag geld aan uit, wat anderen misschien niet zullen begrijpen?

Ik geef veel om esthetiek, meer dan om functionaliteit. Als ik een broodrooster koop, haal ik niet zo’n Tomado bij de Blokker, maar een verchroomde van Kenwood. Zo ook met mijn laptop, ik zweer bij Macbook, ook al zijn ze qua specs minder dan Windows-laptops. En onlangs heb ik een DAB-radio gekocht van het merk Revo – het kan nauwelijks méér dan een huis-tuin-en-keuken-radio, maar het ziet er enorm strak uit. Ik snap dat sommige mensen dit decadent zullen vinden, maar ik kan echt blij worden van mooi ontworpen producten.

Webshops zoals MediaMarkt, Bol, en Coolblue bieden de spullen die ze retour nemen opnieuw aan, met aantrekkelijke kortingen.

Bespaartip van Stan

Heb je nog tips over het omgaan met geld, of om geld te besparen?

Hoewel ik kwaliteit belangrijk vind, hoeven de spullen die ik koop niet per se nieuw te zijn. Een aantal webshops, zoals MediaMarkt, Bol, en Coolblue bieden de spullen die ze retour nemen opnieuw aan, met aantrekkelijke kortingen. Vaak is alleen de doos even geopend geweest, maar gaat er toch al 10 of 20 euro van de nieuwprijs af. Dat is mooi meegenomen!

Wil je ook meedoen met 'Kijk in de knip'? Stuur dan een bericht en misschien sta jij volgende keer in deze rubriek met jouw verhaal.
Delen: