We kunnen elke euro maar één keer uitgeven, en soms gaat dat maar al te makkelijk. Wil je graag geld besparen maar weet je niet hoe je daarmee moet beginnen? MoneyMeister zet de makkelijkste bespaartips voor je op een rij.

Energie

De meeste mensen blijven jaren klant bij hun energieleverancier. Gek genoeg levert het weinig op om een loyale klant te zijn. Het beste kun je elk jaar (ervan uitgaande dat je een jaarcontract hebt bij je energieleverancier) van energieleverancier wisselen. Energiemaatschappijen geven vaak een welkomstbonus aan nieuwe klanten (en je raadt al wie die welkomstbonus betaald: de trouwe klant die niet wisselt), en daarbij krijg je ook vaak een scherper energietarief aangeboden. Overstappen kan hier makkelijk.

Nog een tip: zet je verwarming één graadje lager, en bespaar al gauw tot 7% op je energierekening.

U kunt 7% besparen op uw verwarmingskosten door 1 °C lager te stoken

Bron: Nibud

Besparen op abonnementen

Hoeveel geef je per jaar uit aan abonnementen waar je niets of weinig mee doet? Waarschijnlijk ongemerkt een hoop geld. Neem je abonnementen eens onder de loep! Inventariseer welke abonnementen je hebt lopen, en ga voor elk abonnement na of je deze wil schrappen, wil minderen (bijvoorbeeld door een zenderpakket op te zeggen), of wil behouden.

Houd een administratie bij

Veel mensen houden vrijwel geen administratie van hun financiën bij. Als je dit wel doet, heb je een beeld van je inkomsten en uitgaven en kun je bijsturen op je uitgaven. Het Nibud heeft een gratis Excel-bestand met maandbegroting voor je waar je alleen nog maar de bedragen hoeft in te vullen. Zo gepiept!

Ook bieden veel banken budgettering-tools aan in online bankieren.

Tip: Om echt goed inzicht in je financiën te krijgen, is het goed om verder te kijken dan één maand. Maak bijvoorbeeld een jaarbegroting.

Bespaar op je boodschappen

Boodschappen kosten een hoop geld, en ongemerkt vliegen de euro’s eruit. Eerder schreef MoneyMeister al over hoe je kunt besparen op je boodschappen.

De ‘Latte factor’

In de wetenschap spreekt men over de ‘Latte factor‘, kleine uitgaven die we niet de moeite waard vinden om over na te denken. Vernoemd naar de café latte waarmee je veel mensen ’s ochtends op het station ziet staan.

Ongemerkt geef je veel geld uit aan dit soort zaken: een koffietje hier, een vers belegd broodje daar. Het lijken kleine bedragen, maar een kop koffie bij de Starbucks kost je al gauw 3 of 4 euro. Als je die elke keer op zij zou zetten zou je aan het einde van de maand een flink bedrag overhouden.

Delen: