Een nieuw jaar begint voor veel van ons steevast met goede voornemens. Kilo’s kwijtraken, stoppen met roken, of de financiën op orde krijgen. Dry January is één van de populairste goede voornemens: de hele maand januari geen alcohol drinken.

Volgens de website van het Trimbos Instituut en het drinkadvies van de Gezondheidsraad drinkt 43.5% van de Nederlandse volwassenen geen of maximaal één glas per dag. Dat is lastig rekenen, dus om uit te rekenen hoeveel een maand niet drinken je oplevert, gaan we even uit van de helft: 3.5 glazen per week.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Dit bespaar je door geen alcohol te drinken tijdens Dry January

Stel nu dat je regelmatig met vrienden naar de kroeg gaat om een biertje of wijntje te drinken en je op die manier aan de 3.5 glazen per week komt. Afhankelijk van de lokale prijzen zal een pilsje ongeveer vanaf €3,5 te krijgen zijn, en een speciaalbiertje voor €6. Voor een wijntje moet je al gauw €5 rekenen.

Pils: 3.5 glazen x €3.5 = €12,25 per week

Speciaalbier: 3.5 glazen x €6 = €21 per week

Wijn: 3.5 glazen x €5 = €17,50 per week

Als je de hele maand januari niet drinkt, bespaar je dus respectievelijk €49, €84 of €70. Als je in de kroeg nu iets anders gaat drinken, zoals een cola of een 0.0-biertje, zal je besparing een stuk kleiner zijn. Zeker in het geval van alcoholvrije biertjes verschilt de prijs niet veel met alcoholhoudende biertjes. Maar de winst voor je gezondheid pak je sowieso mee!

Besparing als je nog langer niet drinkt

Als je de smaak te pakken hebt en je zet het niet drinken van alcohol ook door na Dry January, dan kan die ogenschijnlijk kleine besparing je flink wat opleveren. Kijk maar:

Soort drankPer weekPer jaar
Pils€12,25€637
Speciaalbier€21€1092
Wijn€17,50€910
Besparing niet drinken

Als je die besparing elke maand op een beleggingsrekening stort, dan loopt het rendement met de tijd flink op. Met de eindkapitaal-rekentool bereken je eenvoudig hoeveel rendement je kunt behalen.

Delen: