Roken is niet alleen een heel ongezonde hobby, het is ook nog eens ontzettend duur. Afgelopen april ging de prijs van een pakje sigaretten van 20 stuks met een volle euro omhoog. Stel nu dat je stopt met roken, en het geld dat je bespaart ga je beleggen, wat zou dat je op kunnen leveren?

Als je elke twee dagen een pakje sigaretten van €8 oprookt, dan zou je per maand zo’n €120 besparen als je stopt. Dat is op jaarbasis €1440.

Verschil tussen sparen of beleggen

Het maakt nogal een verschil of je deze besparing op je spaarrekening zet (dat is sowieso al beter dan roken), of dat je het gaat beleggen. Op je spaarrekening krijg je vrijwel geen rente, dus rekenen we voor het gemak met 0% rendement, en laten we zaken als inflatie zelfs even buiten beschouwing. Dan zou stoppen met roken je na tien jaar ruim €14000 opleveren.

Echter, als je ditzelfde geld zou beleggen, en je gaat uit van een rendement van 4% per jaar, dan zou het je na tien jaar zo’n €17000 opgeleverd hebben, na dertig jaar zou het je zelfs ruim €80000 opleveren.

Bovenstaande grafiek laat het verschil tussen sparen en beleggen duidelijk zien. Ook zie je dat het verschil tussen tien en dertig jaar beleggen vrij fors is. Dit komt door het rendement-op-rendement-effect, ook wel bekend als compound interest. Je kunt dit effect zelf berekenen met de rekentool.

We gaan in bovenstaande berekeningen uit van een pakje sigaretten van €8, maar sigaretten worden elk jaar duurder, en met steeds grotere stappen. Als je die toename in de prijs ook nog zou beleggen, dan groeit het vermogen dat je opbouwt door te stoppen met roken nog harder.

Aan beleggen zijn risico’s verbonden, houd er rekening mee dat je een deel van, of je volledige inleg kunt verliezen.

Delen: