De genie Albert Einstein noemde het ooit het achtste wereldwonder: samengestelde rente, ook wel bekend als rente-op-rente, of compound interest in het Engels. In het kort betekent rente-op-rente dat wanneer je rente (rendement) ontvangt op je spaargeld of aandelen, en dit niet opneemt, je vervolgens ook weer rente ontvangt over de eerder uitgekeerde rente.

Bij aandelen krijg je geen rente uitgekeerd, en spreken we dus in feite over rendement-op-rendement. Het rendement dat je ontvangt, laat je op je beleggingsrekening staan, waardoor je er opnieuw rendement over ontvangt.

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe groter dit sneeuwbaleffect wordt. Je ontvangt namelijk eerder rendement, en dus ook rendement over dit rendement. Je vermogen zal -mits je rendement behaald- exponentieel groeien.

“Hij die het begrijpt, zal het verdienen. Hij die het niet begrijpt, betaalt het”.

Albert Einstein over samengestelde rente

Belangrijk voor het rente-op-rente-effect zijn met name de factor tijd, en de hoogte van het rendement dat je behaald. Wellicht ken je de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett wel. Hij begon op z’n 14e met beleggen, en zijn vermogen groeide gedurende zijn leven enorm. In onderstaande grafiek zie je het verloop van de groei van zijn vermogen afgezet tegen zijn leeftijd:

Gebruik de rekentool om het effect van rente-op-rente op je beleggingen te berekenen!
Delen: