Wat als je wel graag wilt beleggen, maar je geen tijd of zin hebt om je te verdiepen in welk aandeel je moet kiezen en wanneer het juiste moment is om te aan- of verkopen? Bij broker eToro kun je gebruik maken van Copy Trader. Hiermee kopieer je de best presterende beleggers en heb je geen omkijken naar je investeringen.

Wat is eToro?

eToro is een sociaal investerings- en handelsplatform met 10 kantoren wereldwijd, waaronder in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. Je kunt op het platform zowel handmatig als sociaal investeren, en dat laatste is waar we in dit artikel naar kijken. Je kunt op eToro investeren in aandelen, ETF’s, grondstoffen, valuta, en crypto. Keuze genoeg dus, voor een gespreid portfolio.

Hoe werkt Copy Trader?

Om te beginnen dien je een account te openen bij eToro. Dit is gratis, pas als je besluit om een belegger te kopiëren of zelf assets te kopen, moet je geld op je account zetten. Je kunt onder meer middels iDeal, credit card of met bankoverschrijving geld naar je account sturen.

Een belegger zoeken om te kopiëren

Binnen het eToro-platform kun je zoeken naar investeerders die je wilt kopiëren. Door te filteren kun je kijken welke beleggers het hoogste rendement behalen, hoeveel andere beleggers hem of haar al kopiëren, en wat de risicoscore van de belegger in kwestie is.

Copy Traders zoeken en filteren
eToro: beleggers zoeken en filteren om te kopiëren

Historisch rendement en risico van een belegger bekijken

Het is van belang om alleen beleggers te kopiëren die ervaring hebben, door op een belegger te klikken kun je zien welke rendementen in het verleden zijn behaald, en hoe lang de belegger al bezig is.

eToro: details van een belegger
eToro: historisch rendement van een belegger bekijken

In het overzicht kun je zien of een belegger vooral maanden met een positief of negatief rendement heeft. Meerdere jaren handelen en met name positieve maanden, zijn een teken dat de betreffende belegger de moeite waard kan zijn om te kopiëren. Ook kun je zien welke assets de belegger in z’n portfolio heeft.

Een kopie starten

Wanneer je een belegger hebt gevonden wiens portfolio en toekomstige handelingen je wilt kopiëren, klik je op de knop ‘kopiëren’. Vervolgens kun je een bedrag invoeren dat je wilt inzetten, waarbij een minimum geldt van €200. Bovendien kun je een stop-loss instellen, zodat de kopie gestopt wordt wanneer de waarde beneden een bepaald bedrag of percentage komt

eToro: een kopie starten
eToro: een kopie starten

Geef ook aan of je “open transacties” wilt kopiëren. Dit betekent dat bestaande trades ook worden gekopieerd. Als je het vinkje uitzet, worden alleen toekomstige trades gekopieerd.

De voor- en nadelen van Copy Trader

Het grootste voordeel van Copy Trader is dat je zonder ervaring kunt beleggen en hierbij gebruik kunt maken van andermans ervaring. Uiteraard blijven er risico’s kleven aan beleggen, want ook ervaren beleggers maken fouten en hebben geen glazen bol. Maar als je zelf weinig tot helemaal geen ervaring hebt, biedt Copy Trader echt een uitkomst. Wel is het belangrijk om gedegen onderzoek te doen naar een belegger en zijn portfolio voordat je begint met kopiëren.

Ik vind beleggen leuk en ik vind het ook interessant om erover te leren, dus ik beleg liever zelf. Wel heb ik uit nieuwsgierigheid een klein bedrag besteed om een belegger te kopiëren.


Let op: met beleggen kun je je inleg verliezen.
Delen: