Veel mensen ervaren een grote onzekerheid door de coronacrisis: heb ik mijn baan straks nog? Heb ik genoeg spaargeld om een periode zonder inkomen te kunnen overbruggen? Juist nu is het daarom belangrijk om goed aandacht aan je financiën te besteden en grip op je geld te krijgen.

Stappenplan

“Angst is een slechte raadgever” is een bekende uitspraak, die ook nu van toepassing is. Probeer je niet te laten leiden door de angst en onzekerheid en ga pragmatisch te werk. Daarom dit stappenplan om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven en je door financieel lastige tijden te loodsen.

Stap 1 – Inzicht: zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Voordat je weet hoe je er financieel voor staat en eventueel keuzes kunt maken om hierop bij te sturen, moet je inzicht hebben in je financiën. De eerste stap is dan ook om een overzicht te maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Dit kan op papier, in een Excel-sheet, of met een app zoals die van je bank of Grip. Deel je inkomsten en uitgaven in in categorieën, zodat je precies weet hoeveel je uitgeeft aan bijvoorbeeld je boodschappen en huisvesting.

Idealiter maak je dit overzicht voor de afgelopen drie (of meer) maanden, zodat je trends kunt ontdekken en een meer representatief inzicht krijgt.

Stap 2 – Kijk naar (ongeplande) uitgaven in de toekomst

Nu je een overzicht hebt gemaakt kun je zien of je je rekeningen kunt betalen en je boodschappen kunt doen. Echter, soms kom je voor ongeplande, grotere uitgaven te staan, zoals een reparatie aan je auto of een nieuwe wasmachine.

Het is dus belangrijk om een goede buffer te hebben. Het Nibud heeft een tool ontwikkeld waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je in jouw situatie achter de hand dient te houden: de Bufferberekenaar.

Grip op je geld en je leven

Een praktisch stappenplan voor je geldzaken

Stap 3 – Maak een plan voor de komende maanden

In de eerste twee stappen heb je een overzicht gemaakt van je maandelijkse uitgaven en de uitgaven die je misschien in de toekomst kunt verwachten. Je hebt nu een aardig beeld van je financiële situatie.

Het kan zijn dat je geschrokken bent en dat je moet gaan bezuinigen. Het kan daarentegen ook zijn dat je een goede buffer hebt en je een stuk geruster bent gaan voelen.

Bezuinigen

Mocht je buffer te laag zijn, of geef je elke maand teveel uit, dan zul je moeten gaan snijden in je uitgaven. Het makkelijkste is om te besparen op zaken waar je niet heel veel geluk uit haalt. Laat je veel eten bezorgen, maar vind je het eigenlijk net zo lekker om zelf te koken? Stop dan een tijdje met Thuisbezorgd. Koop je elke ochtend op weg naar je werk een kop koffie op het station: neem zelf koffie van huis mee.

Ga ook eens door je abonnementen heen: je zult versteld staan van de hoeveelheid abonnementen die je hebt. Een deel daarvan kun je opzeggen, of je kunt overstappen naar een andere provider die een lager tarief biedt.

Maak een budget

Om je uitgaven goed te beteugelen, kun je een budget maken. Op basis van het overzicht dat je in stap 1 gemaakt hebt, bepaal je hoeveel je de komende tijd uit mag geven aan bijvoorbeeld je boodschappen, kleding, uit eten gaan en eten laten bezorgen.

Houd je budget nauwlettend in de gaten en probeer niet meer uit te geven dan je met jezelf hebt afgesproken. Kijk elke week of maand of je je aan je budget houdt.

Delen: