Dit jaar ligt de gemiddelde WOZ-waarde van koopwoningen op zo’n €270.000. Nooit eerder was dit zo hoog. Zo steeg de WOZ-waarde in Weesp in een jaar tijd met maar liefst 22%. Een hoge WOZ-waarde heeft zowel voor- als nadelen.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde (WOZ staat voor “Waardering Onroerende Zaken”) is een door de gemeente vastgestelde woningwaarde, die de gemeente gebruikt om de hoogte van een deel van de gemeentelijke belastingen te bepalen. Woningeigenaren ontvangen elk jaar de nieuwe WOZ-waarde van hun woning, die is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari van het jaar ervoor.

Een hoge WOZ-waarde heeft voordelen, maar ook nadelen.

Hypotheekvrij!

Je huis aflossen in 10 simpele stappen

De voordelen van een hoge WOZ-waarde

Woning verkopen voor een hoger bedrag

De prijs die je voor je woning kunt vragen als je deze verkoopt wordt vaak gebaseerd op de WOZ-waarde, bij een hogere WOZ-waarde kun je dus een hogere vraagprijs hanteren.

Omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op het jaar ervoor, loopt deze wel achter. De werkelijke waarde van je woning kan dus hoger of lager liggen.

Lagere hypotheekrente

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan rekent de bank een renteopslag. De renteopslag betaal je voor het risico dat de bank loopt voor het verstrekken van de lening.

Als de loan to value (de verhouding tussen de hypotheek en de marktwaarde) lager wordt, loopt de bank minder risico waardoor je mogelijk in een lagere risicoklasse valt.

Als je in een lagere risicoklasse valt, kan de renteopslag in veel gevallen omlaag, en betaal je dus minder hypotheekrente.

De nadelen van een hoge WOZ-waarde

Hogere gemeentelijke belastingen

Woningeigenaren betalen OZB (Onroerende Zaak Belasting). De OZB is gebaseerd op een percentage van de WOZ-waarde. Als de WOZ-waarde van je woning stijgt, stijgt dus ook de OZB die je moet betalen.

Een hoger eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een bijtelling op je belastbare inkomen, en wordt net als de OZB gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning.

Delen: