Ongemerkt heb je er waarschijnlijk meer dan je denkt: abonnementen. Ongetwijfeld betaal je elke maand voor diensten die je vrijwel niet gebruikt, die goedkoper kunnen, of waarvan je niet eens meer weet dat je ervoor betaald. Het zijn elke keer kleine bedragen, een tientje voor Netflix, een tientje voor Spotify, maar op jaarbasis gaat dit al snel over een groot bedrag.

Stel dat je €10 per maand betaald voor je Netflix-abonnement, en je gebruikt het vrijwel niet, dan zou je door dit abonnement op te zeggen al gauw zo’n €120 (€10 x 12 maanden) per jaar besparen. Ben je klant bent bij Ziggo en neem je de extra zender ‘Ziggo Sport Totaal’ af voor €14,95 per maand? Dan is het hartstikke zonde als je nooit kijkt. Als je deze zender op zou zeggen, bespaar je €179,40 per jaar.

Als je €10 per maand betaald voor iets dat je niet of nauwelijks gebruikt, dan kun je makkelijk €120 per jaar besparen.

Abonnementen inventariseren

De eerste stap om te gaan besparen op je abonnementen is in kaart brengen welke abonnementen je eigenlijk hebt. Hierbij kun je denken aan:

Pak een kladblok, of maak een bestand op je computer of telefoon, en noteer daarin alle abonnementen die je hebt, en wat ze per maand kosten.

Schrappen, minderen, of houden

Nu je een overzicht hebt gemaakt van je abonnementen, ga je voor elk abonnement bepalen wat je ermee gaat doen. In feite heb je drie mogelijkheden:

  • Schrappen
  • Minderen (bijvoorbeeld overstappen op een voordeliger abonnement bij een andere provider, of een minder uitgebreid abonnement)
  • Houden

Als je een abonnement niet of nauwelijks gebruikt, of er zijn alternatieven beschikbaar die je geen geld kosten, dan zeg je het abonnement op.

Gebruik je een abonnement wel, maar een deel er van niet (je hebt bijvoorbeeld een aantal extra TV-zenders waar je voor betaald, maar je gebruikt deze niet, of je betaald voor 10GB mobiele data, maar gebruikt elke maand maar 5GB), probeer dan een deel van het abonnement op te zeggen, of stap over op een minder uitgebreide versie van het abonnement.

Als je een abonnement tot z’n volledige potentieel gebruikt, dan doe je niets.

Overstappen

Heb je abonnementen waar je echt niet zonder kunt? Zoals bijvoorbeeld verzekeringen, energie, en je mobiele telefoon? Het kan lonen om over te stappen op een andere provider. Vergelijk ze hier.

Elk jaar herhalen

Naarmate de tijd voorbij gaat zul je wellicht nieuwe abonnementen afsluiten. Herhaal de hierboven omschreven stappen daarom dan ook elk jaar.

Delen: