Het is altijd een mooi moment, de dag dat je je salaris ontvangt. Wellicht werk je volgens het pay yourself first-principe of een andere methode om niet al je geld uit te geven, maar toch zit je aan het einde van de maand weer krap. Met de 50/30/20-budgetregel krijg je je geldzaken onder controle.

Wat is de 50/30/20-budgetregel?

Er zijn veel bekende manieren om goed met je geld om te gaan, sommigen werken beter dan andere. Eerder schreef MoneyMeister al over Kakeibo, een Japanse budgetmethode en budgetteren met de app van Revolut. In dit artikel leer je hoe de 50/30/20-budgetregel werkt.

In feite komt deze regel neer op het volgende: als je je salaris ontvangt verdeel je je dit geld over drie categorieën:

  • Vaste lasten: 50% van je netto inkomen
  • Persoonlijke behoeften: 30% van je netto inkomen
  • Schulden aflossen en sparen: 20% van je netto inkomen

Kom je niet uit met deze verdeling? Dan betekent dat dat je moet gaan snijden in je uitgaven, bijvoorbeeld minder uit eten, of proberen je vaste lasten te verlagen.

Rekenvoorbeeld

Om je een goed beeld te geven van hoe deze budgetregel werkt volgt hieronder een rekenvoorbeeld. Stel dat je per maand €1900, €2500, of €3000 netto aan salaris ontvangt, dan verdeel je je geld als volgt:

€1900€2500€3000
Vaste lasten (50%)€950€1250€1500
Persoonlijke behoeften (30%)€570€750€900
Schulden aflossen en sparen (20%)€380€500€600
Rekenvoorbeeld 50/30/30-budgetregel

Vaste lasten

In 2019 becijferde het NIBUD dat Nederlanders gemiddeld de helft van hun inkomen elke maand kwijt zijn aan vaste lasten. Onder vaste lasten verstaan we uitgaven die elke maand opnieuw terugkeren. Hierbij kun je denken aan verzekeringen, de huur of hypotheek, de energierekening, televisie/internet/telefonie en boodschappen.

Daarom is het goed om 50% van je salaris hiervoor te reserveren. Mocht dat krap worden, lees dan vooral het artikel over besparen op je vaste lasten.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Persoonlijke behoeften

Naast het betalen van je vaste lasten heb je ook geld nodig voor andere zaken. Je wilt misschien naar de bioscoop, uit eten, of op vakantie. Ook zul je af en toe nieuwe kleding moeten kopen en naar de kapper willen. Voor deze persoonlijke behoeften reserveer je 30% van je inkomen.

Sparen en schulden aflossen

De resterende 20% kun je vervolgens gebruiken om schulden af te lossen of te sparen en te beleggen. Zo werk je aan een gezonde financiële toekomst. Het is verstandig om eerst schulden af te lossen, en daarna te beginnen met sparen – maar zorg ook altijd voor een buffer, zodat je wat geld achter de hand hebt mocht de wasmachine kapot gaan of als je te maken krijgt met een andere onvoorziene uitgave.

Budgetteer jij?

Gebruik deze of een andere budgetmethode om grip te houden op je geldzaken en hoe werkt dat voor je? Laat het weten in de reacties hieronder.

Delen: