Als je gaat samenwonen met je partner zul je op een gegeven moment moeten afspreken hoe je de kosten voor bijvoorbeeld de vaste lasten en boodschappen gaat verdelen. Dit kan tot pittige discussies leiden, en daarom is het goed om te weten op wat voor manier je de kosten eerlijk kunt verdelen.

Eerder schreef ik al over hoe duur het leven is als alleenstaande. Ook was ik te gast in de podcast Alledaagse Vragen van BNN, om te praten over de financiële voordelen van een relatie.

Mogelijkheden voor het verdelen van de kosten

Als je samen gaat wonen ga je samen kosten maken, en die zul je dus ook samen moeten betalen. Alleen wat doe je als jij bijvoorbeeld significant meer verdient dan je partner? Of andersom?

Allebei de helft

Je kunt ervoor kiezen om alle kosten gewoon door de helft te doen en dit samen te betalen. Heel makkelijk, maar niet perse de beste methode. Vooral als jullie inkomens sterk uit elkaar liggen, kan het zijn dat degene met het laagste inkomen weinig geld overhoudt. Verdienen jullie ongeveer hetzelfde, dan is deze methode juist wel heel geschikt.

Naar rato van inkomen

Wellicht is dit de meest gebruikte methode: het verdelen van de kosten naar verhouding van je inkomen. Stel dat je €2000 per maand verdiend en je partner €1000, en samen komen de uitgaven elke maand uit op €2000. Gezamenlijk is het inkomen €3000, waarvan jij 66.6% bijdraagt (€2000 / €3000 x 100). Je partner daarentegen draagt 33.3% bij.

Om te bepalen wie wat betaald, gebruik je dezelfde verhouding. Als jij 66.6% van het inkomen binnen brengt, is dat 2/3e van het inkomen, als je bijvoorbeeld samen €800 aan huur kwijt bent, betaal jij €533 en je partner de rest.

Het voordeel van deze methode is dat je bijdraagt naar draagkracht, echter, stel dat jullie samen een koophuis hebben, betekent dit niet direct dat degene die het meeste bijdraagt ook meer eigenaar is van jullie huis.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Alles op de grote hoop

Bij deze methode gooi je alle inkomsten op de grote hoop. Als je kijkt naar het voorbeeld hierboven, en gezamenlijk €3000 aan inkomsten per maand hebt, betekent het dat je met deze methode alle inkomsten op één rekening laat binnenkomen, en daar ook alles van betaald.

Veel stellen die deze methode hanteren kiezen er vaak voor om niet alle inkomsten op één rekening te laten, maar om allebei een vast bedrag aan “zakgeld” per maand te houden voor eigen besteding. Het is ook wel zo leuk dat als je een verjaardagscadeau voor je partner wilt kopen, hij of zij hier niet zelf aan meebetaald. Of als jij luxe uit eten wilt met vriendinnen of een dure hobby hebt, dat dit dan voor je eigen rekening is.

Vaste lasten en andere kosten scheiden

Ook zijn er stellen die ervoor kiezen dat de één persoon alle vaste lasten betaald, en de ander de boodschappen en andere uitgaven. Zelf ben ik geen voorstander van deze methode omdat het vaak voorkomt dat bijvoorbeeld het huurcontract of de hypotheek op naam van één persoon staat. Mocht je relatie eindigen, dan heeft de ander niets op zijn of haar naam staan.

Zeker in het geval wanneer er een koophuis in het spel is, en je besluit bij deze partner in te trekken zonder hier afspraken over te maken, ontstaat er een risico. Op deze manier bouwt slechts één van jullie vermogen op. En wat als de eigenaar van het huis komt te overlijden? Dan blijft de ander met niets achter.

Mochten je tijdelijk bij je partner gaan inwonen, bijvoorbeeld tot jullie een gezamenlijk huis hebben, dan zou deze methode wel prima kunnen werken.

Wat is de beste manier?

Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze welke methode voor jullie het beste werkt. Als je allebei dezelfde money mindset hebt, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alles op de grote hoop te doen, maar gaan jullie allebei juist heel anders met geld om, dan is een andere methode wellicht beter.

Het belangrijkste is dat de manier waarop jullie de kosten delen eerlijk voelt voor beiden, zodat daar in de toekomst geen ruzie of discussie over ontstaat. Ook kun je natuurlijk altijd de afspraken veranderen, bijvoorbeeld als van één van jullie het inkomen flink stijgt of juist gaat dalen.

Hoe verdelen jij en je partner de kosten? Laat een reactie achter onder dit artikel.

Delen: