Omdat de spaarrente die je bij je bank over je spaargeld krijgt historisch laag is, gaan veel particulieren op zoek naar een manier om toch een beetje rendement te behalen. Het voordeel van sparen is dat het risico vrij klein is, maar het levert tegenwoordig bijna niks meer op, daarom besluiten veel mensen om te beginnen met beleggen.

Waar kun je in beleggen?

Wanneer je gaat beginnen met beleggen, denk je misschien direct aan aandelen, maar je kunt kiezen uit veel andere soorten beleggingen. Elke soort belegging heeft een ander risico en mogelijk rendement. Ook is de moeilijkheidsgraad en vereiste kennis verschillend per belegging.

Je kunt bijvoorbeeld beleggen in:

Beleggen in aandelen

De bekendste vorm van beleggen is misschien wel beleggen in aandelen. Je koopt als het ware een heel klein stukje van een bedrijf. Als het goed gaat met het bedrijf, ontstaat er een grotere vraag naar de aandelen van dit bedrijf, en stijgt de prijs. De aandelen van het bedrijf kunnen ook in waarde dalen, of hun waarde verliezen.

Veel bedrijven betalen periodiek een deel van de winst uit, dit is dividend. Als je dit dividend vervolgens opnieuw belegt, krijg je ook weer rendement over het belegde dividend: compound interest.

Beleggen in beleggingsfondsen

Zoals je hierboven hebt gelezen kunnen aandelen hun waarde deels of geheel verliezen, daarom is het niet handig om slechts aandelen van één bedrijf te kopen. Om je risico te spreiden wordt aangeraden om aandelen van veel verschillende bedrijven te kopen. De kans dat al je aandelen dan gelijktijdig in waarde dalen is veel kleiner. Een beleggingsfonds is een set met aandelen van verschillende bedrijven, en wordt beheerd door een fondsmanager.

Er zijn veel verschillende soorten beleggingsfonden, vaak gericht op een bepaalde industrie of thema. Zo kun je beleggen in groene beleggingsfondsen (die vaak ook belastingtechnisch een voordeel opleveren), of beleggingsfondsen die aandelen van bedrijven uit een bepaalde regio (bijvoorbeeld de VS, Europa, of Azië) hebben.

De kosten van beleggingsfondsen zijn echter relatief hoog. De fondsmanager moet immers betaald worden, en ook de kosten voor het aan- en verkopen van worden natuurlijk aan je doorberekend. Je kunt rekenen op ongeveer 1 tot 2% aan kosten per jaar. Dergelijke fondsen worden door de fondsmanager actief beheerd, waarbij de fondsmanager probeert de markt te verslaan. Echter, uit onderzoek is gebleken dat dit meestal niet lukt.

Beleggen in beleggingsfondsen kan onder andere bij:

Beleggen in ETF’s en indexfondsen

Naast actieve beleggingsfondsen, zijn er ook passieve beleggingsfondsen. Deze proberen de markt niet te slim af te zijn, maar proberen deze juist te kopiëren. ETF’s en indexfondsen zijn voorbeelden van dit soort beleggingsfondsen. De kosten van passieve beleggingsfondsen zijn een stuk lager dan bij actief beheerde fondsen, en presteren gemiddeld genomen een stuk beter.

Advertentie - Lees hieronder verder

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs, een deel van een lening, door een land of bedrijf aangegaan. Obligaties hebben een vaste looptijd die kan variëren van een aantal jaar tot wel dertig jaar.

Afhankelijk van wie het geld leent (bijvoorbeeld een overheid met een goede kredietwaardigheid, of een bedrijf met een minder goede kredietwaardigheid) verschilt het mogelijke rendement en risico van een obligatie. Doorgaans is het risico bij obligaties overigens lager dan bij aandelen.

Beleggen in grondstoffen en edelmetalen

Beleggen in grondstoffen en edelmetalen betekent niet dat je de betreffende belegging (bijvoorbeeld olie of goud) fysiek in je bezit moet hebben. Er zijn financiële instrumenten om in grondstoffen en edelmetalen te beleggen, bijvoorbeeld beleggingsfondsen.

Als je gaat beleggen in grondstoffen en edelmetalen doe je dit niet voor periodieke inkomsten zoals rente of dividend, maar voor een mogelijke verhoging van de waarde. Je hoopt na een bepaalde periode de belegging voor meer geld te kunnen verkopen dan waarvoor je de belegging gekocht hebt.

Beleggen in vastgoed

Het bekendste voorbeeld van beleggen in vastgoed is het kopen en verhuren van een woning. Je krijgt inkomsten uit de huur, en over het algemeen stijgt de waarde van vastgoed met de tijd ook. Je hebt echter wel kapitaal nodig om vastgoed te kopen voor verhuur. Mocht je geen kapitaal hebben, dan zou je kunnen beleggen in vastgoedfondsen. Hierbij hoef je geen grote hoeveelheid geld in te leggen, en heb je bovendien geen omkijken naar het vinden van huurders en onderhoud aan het vastgoed.

Hoe werkt beleggen?

Zoals inmiddels wel duidelijk is, kleeft er een risico aan beleggen. Je kunt een deel van, of zelfs je gehele inleg verliezen. MoneyMeister raad je aan om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Als belegger leg je geld in in bijvoorbeeld aandelen of beleggingsfondsen met als doel er later meer geld uit te halen. Als de koers van een belegging stijgt, verdien je geld, als de koers daalt, verlies je geld. Beleggen werkt op basis van vraag en aanbod. Als er veel vraag is naar een aandeel, dan stijgt de koers.

Naast het verdienen van geld door geld in te leggen en te onttrekken uit een belegging op basis van de koers, wordt in sommige gevallen periodiek rente of dividend uitgekeerd.

Hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger het risico dat je loopt.

Broker

Om zelf te beginnen met beleggen heb je een tussenpersoon nodig, een bank of broker. Op internet worden tal van beleggingsrekeningen aangeboden. Belangrijk is om op de kosten te letten. Banken en brokers rekenen vaak een provisie per order, een percentage. Het kan daarom lonen om voor je een broker kiest, eerst goed te vergelijken. Op de lange termijn kan dit je vele duizenden euro’s besparen.

Spreiden

Om het risico van je beleggingen te verkleinen moet je de risico’s spreiden. Diversificatie van je beleggingsportfolio is een belangrijke manier om klappen op de beurs op te vangen. Het ene aandeel kan een periode slecht presteren, terwijl een ander aandeel beter presteert. Enorm dalende olieprijzen zijn bijvoorbeeld slecht voor je beleggingen olie, maar komen goed uit voor je beleggingen in een luchtvaartmaatschappij.

De tactiek van MoneyMeister is om periodiek geld in te leggen in beleggingen. Ook dit is een vorm van het spreiden van risico. In plaats van in één keer een grote som geld te investeren, en het risico te lopen dat deze in korte tijd minder waard wordt, kun je maandelijks een vast bedrag inleggen. Misschien zet je nu wel elke maand een paar honderd euro opzij op je spaarrekening? Leg in plaats daarvan de helft van dit bedrag in in beleggingen! Je kunt met deze rekentool uitrekenen hoe je vermogen er na een aantal jaar uit ziet.

Beleggingshorizon

Beleggers hanteren een beleggingshorizon. Dit is de tijd die je neemt om je beleggingsdoel te halen. Hoe langer deze periode is, hoe meer kans je hebt om eventuele koersfluctuaties op te vangen. Veel beleggers kiezen ervoor om te beginnen met meer risicovolle beleggingen, om naarmate het einde van hun beleggingshorizon in zicht komt, het zwaartepunt van hun beleggingsportfolio steeds meer richting lager risico beleggingen te verplaatsen.

Een manier om de samenstelling van je beleggingsportfolio te bepalen, is op basis van je leeftijd. Lees hier meer over het gebruiken van je leeftijd voor je beleggingsstrategie.

Wie maandelijks 50 euro inlegt, heeft (naar verwachting) twintig jaar later al zo’n 24.000 euro. Daarmee kan je gemakkelijk doelen behalen als: je kind door zijn studie helpen, of die wereldreis gaan maken.

Bron: Vereniging Effectenbezitters

Stalen zenuwen

Het is niet altijd feest, de beurzen kunnen maandenlang omhoog gaan, maar je kunt ook ineens te maken hebben met een beurscrash. Het is dan verleidelijk om je beleggingen te verkopen om de verliezen te beperken. Doe dit niet, en denk aan je beleggingshorizon. Over het algemeen krabbelt de beurs op de lange termijn weer terug omhoog. Heb je het geld dat in je beleggingen zit niet nodig? Verkoop je beleggingen niet, en wacht rustig af.

Tot slot

Ben je van plan om binnenkort te gaan beginnen met beleggen, of beleg je al? MoneyMeister is benieuwd naar je ervaringen en tips.

Delen: