Belastingaangifte over 2018: slimme aftrekposten

Vanaf 1 maart kun je weer de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Het zou natuurlijk fijn zijn als je geld terug krijgt van de belasting, of in ieder geval niet hoeft te betalen. En als je moet betalen, dan het liefst zo min mogelijk natuurlijk. Daarom heb ik een lijst met aftrekposten opgesteld, die je aardig wat geld kunnen besparen.

Eigen huis

Als je een eigen huis hebt, kun je in de meeste gevallen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Maximaal 30 jaar kun je je hypotheekrente aftrekken, maar alleen als je maandelijks aflost op je hypotheek. Heb je in 2018 een nieuwe woning gekocht, met daarbij ook een nieuwe hypotheek? Dan kun je een deel van je financieringskosten aftrekken van de belasting:

 • Kosten hypotheek/financieel-adviseur.
 • Kosten taxatie van de woning ten behoeve van de financiering.
 • Notariskosten voor de hypotheekakte.
 • Kosten van een nieuwbouw/verbouwings-depot.
 • Betaalde boeterente bij het oversluiten van je hypotheek.
 • Kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie.

Erfpacht

Betaal je erfpacht? Periodieke betalingen voor erfpacht zijn aftrekbaar. Mocht je je erfpacht hebben afgekocht, dan kun je de afkoopsom niet aftrekken.

Zorgkosten

De aftrekposten voor ziektekosten zijn nogal beperkt, maak je weinig gebruik van zorg, en heb je dus weinig zorgkosten, dan kun je niet veel aftrekposten opvoeren. Belangrijk is om te weten dat je eigen risico en maandelijkse premie voor je ziektekostenverzekering sowieso niet aftrekbaar zijn. Enkel de zorgkosten die je niet vergoed krijgt zijn aftrekbaar, zoals bijvoorbeeld:

 • Uitgaven voor aanpassingen aan je auto of computer, om deze beter bruikbaar te maken voor een invalide of ziek persoon (maar alleen als deze voornamelijk gebruikt wordt door de invalide of zieke persoon).
 • Kosten voor zorgrobots, mits deze is aangemerkt als hulpmiddel.
 • Onkosten voor vervoer van en naar de dokter of het ziekenhuis:
  • Kosten van een taxi, of openbaar vervoer
  • Indien je met je eigen auto gaat: brandstof, afschrijving en verzekeringspremie.
 • Kosten voor dyslexiezorg zelf zijn niet aftrekbaar, maar de kosten voor een dyslexiepakket (zoals software) wel.
 • Kosten voor een dieet op voorschrift van een arts of diëtist zijn aftrekbaar. Hiervoor mag je een vast bedrag aftrekken, afhankelijk van het soort dieet. Op de website van de Belastingdienst staat een lijst met de aftrekbare bedragen.
 • Kosten van medicatie: alleen medicatie die is voorgeschreven door een arts en volledig door jezelf betaald zijn en dus niet vergoed zijn door je zorgverzekeraar.

Studiekosten

De afgelopen jaren zijn de aftrekposten voor studiekosten enorm verminderd. Alleen studiekosten die je maakt als je geen recht op studiefinanciering hebt mag je opvoeren, tot een maximum van €15.000. Studiekosten aftrekken van de belasting mag alleen als je de drempel van €250 overschrijdt. Alles boven dat bedrag -onder het maximum- is aftrekbaar.

Je mag alleen de verplichte en noodzakelijke studiekosten aftrekken van de belasting. Hierbij kun je denken aan collegegeld en kosten voor studiemateriaal zoals boeken, gereedschap, of bijvoorbeeld software.

Let op: je mag alleen studiekosten van jezelf of je fiscaal partner aftrekken van de belasting. Dus de studiekosten van je kind(eren) niet.

Sparen en beleggen

Het is goed om te weten dat je pas belasting betaald over vermogen (box 3 – inkomen over sparen en beleggen) als je vermogen een waarde heeft van €30.000 (bij fiscaal partnerschap het dubbele) of meer. Heb je minder spaargeld/beleggingen, dan hoef je daar geen belasting over te betalen. Als je minderjarige kinderen hebt, telt hun vermogen mee (als je de heffingsvrije drempel overschrijdt, moet je daar dus belasting over betalen).

Bij het doen van je aangifte moet je kijken naar de waarde van je vermogen op de eerste dag van het jaar waar je aangifte over doet, dus in dit geval: 1 januari 2018.

Let op: had je in 2018 cryptovaluta, zoals Bitcoin of Ethereum? Deze moet je ook opgeven. Ook voor cryptovaluta is de peildatum 1 januari 2018.

Groene beleggingen

Heb je groene beleggingen? Als je beleggingen hebt in door de fiscus erkende groene beleggingsfondsen, dan geldt er een vrijstelling. Je hoeft alleen belasting te betalen als de waarde van deze beleggingen hoger is dan €57.845.

Schulden

Heb je schulden zoals roodstand bij de bank of een lening? Deze bedragen mag je aftrekken van je vermogen in box 3. Voor deze schulden geldt wel een drempel van €3000. Als je schulden samen onder dit bedrag uit komen, kun je ze niet van je vermogen aftrekken.

Delen: