Welke studiekosten mag je aftrekken voor je belastingaangifte over 2019

Het is weer de tijd van het jaar waarin je inkomstenbelasting moet doen. Elk jaar veranderen de regels een klein beetje, en daarom is het goed om ze nog eens goed tegen het licht te houden. Dit keer gaan we specifiek in op het aftrekken van studiekosten.

Drempel en maximum

Voor het aftrekken van studiekosten geldt een drempel: €250. Heb je aftrekbare studiekosten, dan is alleen het deel boven de €250 aftrekbaar. Ook als je werkgever een bijdrage heeft geleverd aan je studiekosten, dien je dat bedrag in mindering te brengen. Daarnaast is er een maximum: je mag tot €15000 aan studiekosten in mindering brengen op je belastingaangifte, alles boven dat bedrag is niet meer aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld

Jan-Pieter gaat voor z’n werk op cursus: Agile Werken voor Gevorderden. Het lesgeld voor deze cursus bedraagt €2000, en studieboeken kosten nog eens €500. De studiekosten zijn dus €2500. De werkgever van Jan-Pieter draagt €1000 bij aan de studie, de rest is voor eigen rekening van Jan-Pieter: €1500. Omdat er een drempel van €250 geldt, kan Jan-Pieter €1250 euro aftrekken.

Lesgeld€2000
Studieboeken€500
Bijdrage werkgever-€1000
Drempel belastingdienst-€250
Aftrekbare studiekosten€1250

De voorwaarden voor het aftrekken van studiekosten zijn ook dit jaar weer streng. Een cursus die je als hobby volgt, zoals een cursus Spaans, mag je niet opvoeren. Echter, volg je een cursus voor je werk, dan geeft de Belastingdienst je wel voordelen.

Je mag alleen verplichte studiekosten aftrekken, en kosten die je gemaakt hebt voor dingen die een ander niet zou kopen als hij of zij de studie niet zou volgen. Een laptop, telefoon of internetabonnement kunnen dus niet worden opgevoerd. Wel kun je dus bijvoorbeeld collegegeld, studieboeken die door de opleiding verplicht zijn gesteld, of software opvoeren. Voor een volledig overzicht, check de site van de Belastingdienst.

Bewaar de bonnetjes

Houdt er rekening mee dat de Belastingdienst kan vragen om bewijs van de gemaakte kosten. Bewaar daarom alle facturen van de kosten van je studie minimaal vijf jaar.

Delen: