Als je interesse hebt in beleggen of je staat op het punt om te beginnen met beleggen, dan is het aan te raden je te verdiepen in ETF‘s. Dit is een afkorting voor exchange traded fund, ook wel indextracker genoemd. Een ETF is in feite een verzameling beleggingen bij elkaar, die zo nauwkeurig mogelijk een index volgt.

Stel de index die je ETF volgt stijgt met 10%, dan betekent dit dat je ETF ongeveer hetzelfde rendement op zal leveren. Hetzelfde geldt echter ook als de index met 10% daalt, dan verlies je dit ook op je ETF.

Het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds

Nu denk je misschien: dat klinkt een beetje als een beleggingsfonds. Dat klopt, net als een beleggingsfonds is een ETF in feite een mandje met aandelen. Echter, het grote verschil met beleggingsfondsen is dat een ETF passief beheerd wordt, door computers, en niet door een fondsbeheerder. Een ETF probeert dan ook niet beter te presteren dan een index door actief te proberen een hoog rendement te halen.

Binnen een beleggingsfonds doet de fondsbeheerder aan- en verkopen in een poging om een beter resultaat te behalen. Over het algemeen wijst de praktijk uit dat actief beheerde beleggingsfondsen meestal niet beter presteren dan een ETF. Sterker nog, het risico bestaat dat een actief beheerd fonds zelfs slechter presteert. De ETF daarentegen volgt gewoon de markt.

Presteert de markt goed, dan presteert je ETF goed. Als het minder gaat met de markt, dan zie je dat ook terug in je ETF. Bij een actief beheerd beleggingsfonds, heb je naast de grillen van de markt, ook te maken met de (risico’s van de) keuzes die de fondsbeheerder maakt.

De fondsbeheerder van een actief beheerd beleggingsfonds moet overigens ook betaald worden, de beheerskosten zijn doorgaans hoger dan die van een ETF.

Het grootste voordeel van ETF’s
zijn de lagere beheerskosten.

Voordelen en nadelen van ETF’s

Dat klinkt goed, die ETF’s. Toch even de voor- en nadelen op een rij, aan een ETF zitten namelijk niet alleen voordelen.

Voordelen van ETF’s

  • Lage kosten (mede omdat er geen fondsbeheerder is die ook betaald moet worden).
  • ETF’s helpen je diversificatie aan te brengen: je kunt beleggen in een gehele markt, bijvoorbeeld een sector of land, zonder allerlei losse aandelen te moeten kopen.
  • Daarnaast kun je makkelijk specificatie aan brengen: bijvoorbeeld beleggen in een specifieke sector zoals tech, of automotive.
  • ETF’s bieden niet alleen mogelijkheden tot investeren in aandelen, maar ook in bijvoorbeeld obligaties, grondstoffen (exchange traded commodity), en valuta (exchange traded currency).

Nadelen van ETF’s

  • Door te investeren in ETF’s word je geen aandeelhouder van een bedrijf.
  • Hoewel ETF’s bekend staan om hun lage kosten, brengen ze wel kosten met zich mee, en snoepen zo een deel van je rendement af.

Waar kun je beleggen in ETF’s?

Wil je beginnen met beleggen en lijkt investeren in ETF’s je wel iets? Ik beleg bij DEGIRO. Dit is een broker met lage tarieven, waar je makkelijk in ETF’s kunt beleggen met behulp van de smartphone-app. De app is bovendien volledig Nederlandstalig.


Let op: met beleggen kunt je je inleg verliezen.
Delen: