Als je wel eens hebt overwogen om in Bitcoin of andere cryptovaluta te investeren, ben je wellicht afgeschrikt door de hoeveelheid technische informatie die op je afkomt – en afgehaakt. Want hoe werkt het, en is het wel betrouwbaar? Tegenwoordig kun je enorm makkelijk investeren in cryptovaluta: ik leg je uit hoe.

Hoe koop ik cryptovaluta?

Voor dat we met de euro betaalden, in het guldentijdperk, moest je elke keer als je op vakantie ging naar het buitenland eerst geld wisselen. Ging je naar Spanje, dan wisselde je guldens om voor Peseta’s, ging je naar Italië, dan wisselde je om naar Lire. Geld wisselen deed je bij de bank of bij het wisselkantoor op de luchthaven. Bij cryptovaluta werkt dit precies zo: je moet je euro’s omwisselen naar bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Dit kan allemaal online, bij een broker. De broker verdient zijn geld door elke keer als je geld omwisselt naar crypto’s of andersom een kleine vergoeding te rekenen: transactiekosten.

Verschillende soorten brokers

Er zijn brokers in veel verschillende soorten en maten, die grofweg te verdelen zijn in de volgende twee varianten:

  • Brokers die je een eigen wallet bieden: je krijgt een eigen cryptovaluta-wallet met adres waarmee je bijvoorbeeld Bitcoin naar anderen kunt sturen en waarmee je Bitcoin van anderen kunt ontvangen.
  • Een app voor starters: hierbij hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid en technische zaken zoals wallet-adressen. Je stort simpelweg geld in je account (met bijvoorbeeld iDeal of creditcard), en koopt hier crypto’s voor. Zo’n app biedt een custody-dienst, zij slaan de crypto’s die je koopt voor je op.

Wetgeving

Toen Bitcoin net bestond, was er vrijwel geen regulering en was er geen bemoeienis van overheden. Tegenwoordig is dit anders, in Nederland controleert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de cryptovaluta-brokers. Echter, dit is beperkt tot de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Ze staan dus niet onder prudentieel toezicht van de DNB, of gedragstoezicht van de AFM.

Hoewel de kans niet heel groot is dat je je geld zomaar ineens kwijt bent, is het verstandig om alleen in cryptovaluta te investeren met geld dat je kunt missen, net zoals met beleggen in aandelen.

Stappenplan crypto kopen

In dit artikel maken we gebruik van Bitvavo. Deze broker biedt een ideale mix aan mogelijkheden: Bitvavo is heel geschikt voor starters die niet met wallet-adressen bezig willen zijn, maar biedt tegelijkertijd wel de mogelijkheid voor gebruikers die hier wel behoefte aan hebben.

Aanmelden

Het zal je niet verbazen dat de eerste stap om Bitcoin of andere cryptovaluta te kopen begint bij het aanmelden. Dat kun je doen met onderstaande link, om daar vervolgens op ‘Aanmelden’ te klikken:


Verificatie

Je aanmelding begint met het invoeren van een aantal gegevens, zoals je voornaam, achternaam, en e-mailadres. Daarna zal Bitvavo je identiteit willen verifiëren, dit is verplicht vanuit Europese wetgeving. Je dient hierbij een foto van je identiteitsbewijs te maken. Bovendien moet je laten zien dat je degene bent die op het identiteitsbewijs staat, aan de hand van een selfie.

Overboeken vanaf je bankrekening

Als je account eenmaal gereed is voor gebruik, wordt het pas echt interessant. Nu kun je geld storten op je account met behulp van iDeal of een overboeking. Voor Belgische gebruikers is Bancontact beschikbaar.

Je eerste aankoop

Nu kun je het gestorte geld gebruiken om crypto te kopen. Bij Bitvavo heb je onder meer de mogelijkheid om de volgende cryptovaluta aan te schaffen (op het moment van schrijven kun je bij Bitvavo handelen in meer dan 50 digitale valuta):

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Stellar (XLM)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Litecoin (LTC)
  • Ripple (XRP)

Je kunt aangeven hoeveel euro je wilt besteden aan de betreffende crypto, of hoeveel je van de crypto wil hebben (bijvoorbeeld: ‘1.5 BTC’). De andere waarde wordt dan automatisch voor je ingevuld, zodat je ziet hoeveel je krijgt en wat het kost.

Met je eerste crypto’s op zak kun je er nu voor kiezen om actief te gaan handelen of dat je de crypto’s voor langere tijd vasthoudt. Mijn strategie is om voor de lange termijn te beleggen, dus ik koop elke maand voor een klein bedrag aan cryptovaluta en verkoop het voorlopig niet.

Direct proberen

Lijkt investeren in cryptovaluta je wat? Probeer dan Bitvavo: een makkelijk platform dat alles in huis heeft om in cryptovaluta te handelen voor zowel beginners als experts.


Delen: