Beleggen - Portfolio update

Als aanvulling op de vooral informatieve artikelen op MoneyMeister, heb ik besloten om meer over m’n eigen financiën en beleggingsportefeuille te delen. Een poll op Instagram met de vraag of dit interessant is resulteerde in een overweldigend ‘ja!’, en daarom vind je hier nu de eerste portfolio update.

Hoe ik begon met beleggen

Omdat het de eerste persoonlijke portfolio update is, deel ik ook een stukje achtergrond over hoe ik ben begonnen met beleggen. Ergens in 2016 begon ik met een maandelijkse storting naar een ASN Beleggingsrekening, om deze vervolgens middels het DCA-principe te beleggen in verschillende duurzame fondsen. In het begin bedroeg de maandelijkse storting €25, al snel werd dat €50, en daarna is deze blijven steken op €75 per maand.

Een paar jaar geleden begon ik daarnaast met beleggen bij Peaks. Bij Peaks kun je je wisselgeld beleggen. Elke pintransactie die je maakt, wordt naar boven afgerond en het verschil wordt belegd. Hoewel dit een enorm makkelijke manier van beleggen is, die ik zeker aanraad om mee te beginnen, zijn de kosten relatief hoog in vergelijking met andere brokers. Omdat mijn beleggingsportefeuille groeit, heb ik besloten om het geld dat ik bij Peaks belegd had, over te zetten naar mijn account bij DEGIRO. Iedere maand investeer ik ten minste €100 via DEGIRO.

Op dit moment weet ik nog niet zeker wat ik met de waarde van de ASN Beleggingsrekening ga doen, of zo laten als het is, of ook overbrengen naar DEGIRO.

Daarnaast houd ik sinds korte tijd ook een kleine Crypto-portefeuille aan, waarin op dit moment voornamelijk Ethereum (ETH), een deel Bitcoin (BTC), en een klein deel Stellar (XLM) zit. Ook hierin investeer ik elke maand een vast bedrag.

Wil je ook beginnen met investeren in crypto zoals Bitcoin of Ethereum? Met een simpele iDeal-betaling kun je al crypto kopen bij Bitvavo.

Mijn Beleggingsportefeuille

In onderstaande grafiek zie je de verhouding van m’n gehele beleggingsportefeuille: aan de linkerkant de totale investering, en rechts de huidige waarde (28-03-2021 – bedragen zijn afgerond). In totaal een verschil van +22% 🚀.

De aandelen en ETF’s in mijn portefeuille

Het meest interessante is het deel van m’n portefeuille dat ik bij DEGIRO aanhoud. Deze bestaat voor ongeveer de helft uit ETF’s: een groot deel Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL), deze ETF volgt de FTSE All-Word index en bestaat uit meer dan 3000 aandelen uit meer dan 45 landen, en is daarmee enorm gespreid. Een andere ETF die ik aanhoud is de VanEck Real Estate (TRET, dit is een REIT), en iShares EuroStoxx Dividend UCITS ETF (IDVY).

Grofweg de andere helft van m’n portefeuille bij DEGIRO bestaat uit losse aandelen. Een groot deel daarvan zit in redelijk stabiele aandelen zoals Ahold Delhaize (AD), Heineken (HEIA), PostNL (PNL), en KPN (KPN). Een vreemde eend in de bijt is het aandeel Virgin Galactic (SPCE). Met enkel Palantir Technogies (PLTR) als tech-aandeel, is deze categorie wat ondervertegenwoordigd.Mijn beleggingstrategie

Ik begin steeds meer na te denken over de beste strategie voor m’n beleggingen, en doe hier ook onderzoek naar. Beleggen zie ik echt als iets voor de lange termijn, ik heb een lange beleggingshorizon waarmee ik eventuele crisis of minder goede periodes op de beurs verwacht op te vangen. Ook in het geval van een crisis zal ik op precies dezelfde manier blijven investeren; met een vaste maandelijkse inleg en volgens het buy & hold-principe in combinatie met voornamelijk indexbeleggen.

Plannen voor de komende tijd

De komende maanden zal ik de maandelijkse stortingen vooral gebruiken voor het volgende:

  • Er zitten nog weinig tech-aandelen in m’n portefeuille, dus daarin ga ik meer investeren.
  • Meer VWRL en VanEck Real Estate.

Zelf beleggen bij DEGIRO

Zoals je hebt gelezen beleg ik bij DEGIRO. Dit is een broker die tientallen internationale awards kreeg, en waar meer dan één miljoen mensen beleggen. Op het online platform dat je zowel via je webbrowser als met de mobiele app kunt gebruiken handel je op bekende internationale beurzen in onder meer Amsterdam, Brussel, Frankfurt, Londen, en de Verenigde Staten. Bovendien betaal je voor de aankoop van ETF’s in de kernselectie onder bepaalde voorwaarden geen transactiekosten.

Lijkt het jou ook interessant om te beginnen met beleggen, kijk dan eens of DEGIRO ook iets voor jou is.


Let op: met beleggen kunt je je inleg verliezen.

Delen: