Hoe eerder je je hypotheek hebt afgelost hoe beter: je bent eerder eigenaar van je huis, en je hebt lagere maandlasten. Ook betaal je minder rente als je je hypotheek versneld weet af te lossen. Je kunt ineens een groot bedrag aflossen, of elke maand een paar honderd euro extra, maar wat als je dat niet kunt missen?

Alle beetjes helpen, en daar gaan we met deze methode gebruik van maken (hoewel je dit ook met grotere bedragen kunt doen). Door de verlaging van je maandbedrag door een extra aflossing direct weer te gebruiken bij je volgende aflossing, creëer je in feite een sneeuwbaleffect.

Door de verlaging van je maandbedrag door een extra aflossing direct weer te gebruiken bij je volgende aflossing, creëer je in feite een sneeuwbaleffect.

Los extra af

De eerste stap is een extra aflossing op je hypotheek. Als je een extra aflossing doet, kun je bij de meeste hypotheekverstrekkers kiezen voor het verlagen van je maandlast of het verkorten van de looptijd van je hypotheek. Bij deze methode kies je voor het verlagen van je maandlast.

Je maandlasten gaan omlaag

Na je extra aflossing zal je hypotheekverstrekker je je nieuwe maandbedrag laten weten. Sommige hypotheekverstrekkers sturen je een e-mail of brief, bij anderen kun je het in de online omgeving zien.

Los weer extra af

Stel dat door je extra aflossing je maandbedrag met €1 omlaag is gegaan, dan betaal je de volgende keer dat je je hypotheek moet betalen niet je nieuwe maandbedrag die dus een euro lager is dan voorheen, maar je nieuwe maandbedrag + €1.

Herhaal

Omdat je dus eigenlijk gewoon elke maand je oude maandbedrag blijft betalen, en daardoor elke maand extra aflost (al is het maar zo’n klein beetje), heb je een sneeuwbaleffect gecreëerd. Dit blijf je herhalen!

Hypotheekvrij!

Je huis aflossen in 10 simpele stappen

Minimumbedrag

Er zijn hypotheekverstrekkers waar je alleen een extra aflossing kunt doen vanaf een bepaald bedrag, bijvoorbeeld €25. Een extra aflossing van een euro of minder kan dan dus niet. Je kunt er in dat geval voor kiezen om altijd het minimumbedrag + de verlaging van je maandbedrag extra af te lossen.

Delen: