Sinds een aantal jaar is contactloos betalen bezig met een flinke opmars. Het is snel en makkelijk, vooral omdat je je pincode niet hoeft in te voeren. Daar ontstaat wel veel onduidelijkheid over: wanneer moet je nu wel of niet je pincode invoeren, veel mensen hebben geen idee.

Limieten

Misschien denk je dat het invoeren van je pincode op random momenten gevraagd wordt, maar niets is minder waar, er zit een systeem, achter. Er gelden twee limieten, als je één van deze limieten overschrijdt wordt je gevraagd je pincode in te voeren.

LimietNormaalTijdens Corona
Transactielimiet:€25€50
Cumulatief limiet:€50€100
Limieten voor contactloos betalen (Bron: Pin.nl)

Deze limieten zijn er natuurlijk niet voor niks. Als je je pinpas kwijtraakt of deze wordt gestolen, dan zou een ander met jouw pas contactloos kunnen betalen. Door deze limieten te hanteren kan de schade nooit meer dan €50 zijn.

Pincode vereist vanaf een bepaald bedrag

Het eerste limiet is het bedrag: bij betalingen groter dan €25 moet je altijd je pincode invoeren. Als je een bedrag van €25,01 gaat pinnen, zul je dus je pincode moeten invoeren. Dit noemt men het transactielimiet.

Totaalbedrag aan contactloze betalingen

Naast dat er gekeken wordt naar het bedrag van de betaling die je op dat moment aan het doen bent (het transactielimiet), is er nog een limiet: het cumulatieve limiet. Als het totaal van je contactloze betalingen dit limiet overschrijden, wordt je ook gevraagd om je pincode. Dit limiet is €50. Als je dus een contactloze betaling van €25 en €20 hebt gedaan, en daarna nog een betaling van €10 wil doen, dan zul je het limiet van €50 overschrijden en moet je bij die laatste betaling je pincode invoeren. Ook wordt dan het totaal weer op nul gezet, zodat je weer contactloos kunt betalen tot je opnieuw het cumulatieve limiet bereikt.

Het aantal contactloze betalingen is hierbij niet belangrijk, je mag bijvoorbeeld ook twintig keer een betaling van €2 doen, en daarna nog een betaling van €10.

Apple Pay en wearables

Naast betalen met je pinpas is ook betalen met je telefoon, smartwatch of andere wearable tegenwoordig heel populair. Omdat je bij betalingen met bijvoorbeeld Apple Pay bevestigd dat jij de eigenaar van het device bent door bijvoorbeeld je vingerafdruk of gezichtsherkenning, ligt het limiet hier hoger. Vaak kun je in je bankieren-app zelf de limieten instellen. De mogelijkheden en beperkingen hiervan verschillen enorm per aanbieder en bank.

Het limiet tijdens Corona

Sinds de uitbraak van de Corona-pandemie wordt aangeraden om fysiek contact met elkaar en spullen zo veel mogelijk te beperken, dus ook het fysieke contact met het toetsenbord op een pinautomaat. Daarom zijn de limieten die gelden voor contactloos betalen tijdelijk verhoogd.

Delen: