Ben je blij met de hoeveelheid spaargeld op je rekening? Of baal je juist enorm en denk je dat je flink onder het gemiddelde zit in vergelijking met je leeftijdsgenoten of met anderen in jouw levenssituatie? Hoewel de spaarrentes zo’n beetje het nulpunt bereikt hebben, sparen Nederlanders elk jaar steeds meer.

Buffer, nieuwe keuken, of allebei?

Je kunt je spaargeld gebruiken als buffer, voor die verre reis of nieuwe keuken, of voor allebei. Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens niet genoeg geld achter de hand hebben om financiële tegenvallers op te vangen. Als je het eigen risico van je zorgverzekering moet betalen, of je wasmachine gaat kapot, dan is het wel zo handig om een reservepotje te hebben.

2,5 miljoen huishoudens
hebben te weinig geld achter de hand

NIBUD

Bijna iedereen weet inmiddels wel dat sparen belangrijk is, zegt het Nibud, ze zijn daarom op zoek naar manieren om sparen makkelijker te maken, in plaats van nóg harder te roepen dat we nodig eens geld opzij moeten gaan zetten voor onvoorziene uitgaven.

Wil jij weten hoeveel buffer wordt aangeraden voor jouw situatie? Check dan de Bufferberekenaar van het Nibud.

Of het nu voor een buffer is of voor spaardoelen zoals een vakantie of hobby’s, Nederlanders sparen zich helemaal suf. In de meeste mobiele apps om mee te internetbankieren zitten tegenwoordig mogelijkheden om spaarpotjes en spaardoelen bij te houden, en dat motiveert alleen nog maar meer!

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Spaargeld per leeftijd

In de grafiek hieronder zie je de gemiddelde en mediane hoeveelheid spaargeld per leeftijdsgroep. De mediaan van spaargeld van een bepaalde leeftijdsgroep betekent dat de helft van de huishoudens in deze groep meer heeft dan het betreffende bedrag, en de andere helft heeft minder. Let wel: het gaat dus om spaargeld, niet om vermogen in de vorm van aandelen of vastgoed.

Het spaarbedrag wordt groter naarmate de leeftijd toeneemt. Rond de pensioenleeftijd kun je zien dat de toename afvlakt. Dit is deels te wijten aan de terugval in inkomen wanneer mensen met pensioen gaan en daarnaast schenken ouderen vaak geld aan kinderen en kleinkinderen.

Spaargeld per inkomstenbron

Of je elke maand veel geld opzij kunt zetten hangt natuurlijk ook af van je inkomsten (en ook van je uitgaven trouwens: lees meer over besparen op je uitgaven). In onderstaande grafiek worden de meest gangbare inkomstenbronnen afgezet tegen het spaargeld.

Direct valt de flinke uitschieter van gepensioneerden op, zij hebben het meeste spaargeld van alle groepen. Dat komt overeen met de eerder getrokken conclusie dat het spaargeld toeneemt naarmate men ouder wordt. Werknemers en zelfstandig ondernemers zitten een beetje in de middenmoot, en studenten en mensen in de bijstand hebben het minste spaargeld. Ook dat is logisch: studenten hebben van alle groepen het minste tijd gehad om te sparen, ze zijn immers nog jong. En je hebt pas recht op een bijstandsuitkering als je weinig vermogen hebt.

Spaargeld per samenstelling van het huishouden

Niet alleen leeftijd en soort inkomen heeft invloed op de hoeveelheid spaargeld die de Nederlander heeft, maar ook de samenstelling van je huishouden.

Eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen, ofwel huishoudens met één kostwinner bezitten het minste spaargeld. Meerpersoonshuishoudens daarentegen hebben een hoger spaarsaldo. Hoewel zij meer kosten hebben dan een eenpersoonshuishouden, staat dit niet precies in verhouding. Zaken zoals elektriciteit, water, gas, en een internetabonnement zijn voor twee personen wel duurder, maar nooit twee keer zo duur. Meerpersoonshuishoudens houden dus meer geld over om te sparen.

De statistieken in dit artikel komen van het CBS.
Delen: