Op 10 december lanceerden Diversion, het Nibud en Fonds1818 de driedelige podcast ‘Praat Money Met Me’. In het drieluik gaat Edson da Graça, die vroeger zelf ook in de schulden zat, in gesprek met jongeren over geldproblemen. Het doel van de podcast is het bespreekbaar maken van schulden en geldproblemen.

Het taboe doorbreken

Er heerst nog altijd een taboe rond praten over schulden en geldproblemen. Veel jongeren die in zo’n situatie zitten, schamen zich hier enorm voor. Edson geeft in de eerste aflevering direct aan dat hij pas uit de schulden kwam toen hij er met anderen over begon te praten, en dat het daarom zo belangrijk is om het taboe te doorbreken. Hij kan zich dus goed inleven in de gasten van de podcast.

Schulden door shoppen

In de eerste aflevering spreekt Edson met Dominique, die geldproblemen kreeg door online shoppen. Als ze zich niet goed voelde of ze vond dat ze een traktatie had verdiend, ging Dominique online winkelen. Ruim boven haar budget, waardoor ze daarna een tijdje op een houtje moest bijten.

Op haar 18e zette ze haar bankrekening om naar een studentenrekening: vanaf dat moment konden haar ouders niet meer meekijken met haar geldzaken, en ging ze los. Dezelfde dag nog. Shoppen.

Je vraagt je misschien af waar een jongere het geld überhaupt vandaan haalt om zoveel te shoppen. Dominique vertelde dat ze door het gebruik van AfterPay het betalen uit kon stellen. Maar je raadt het al: ook AfterPay wil op een gegeven moment geld zien. Uiteindelijk stapelen aanmaningen zich op, en realiseerde ze zich dat ze een probleem had. Haar moeder heeft haar uiteindelijk geholpen het overzicht terug te krijgen en te beginnen met het afbetalen van de schulden.

Ook worden in de aflevering jongeren op straat aan de tand gevoeld over hun financiële keuzes, en geeft Dominique je haar vier tips om slim met geld om te gaan als je 18 wordt.

De eerste aflevering van Praat Money Met Me luister je op Spotify:

Update

14-12-2020: Inmiddels is ook aflevering twee beschikbaar. Op 17 december komt de derde aflevering beschikbaar waarin gesproken wordt over opgroeien in armoede. Alle afleveringen van de podcast vind je nadat deze gepubliceerd zijn op Spotify: Praat Money Met Me.

Delen: