Door rentemiddeling toe te passen verlaag je je hypotheekrente, en zodoende dus je maandlasten. Als de hypotheekrente flink gedaald is en jouw rentevaste periode duurt nog een paar jaar, dan kan rentemiddeling de moeite waard zijn.

Omdat het verlagen van vaste lasten (en de maandlasten van je hypotheek vallen hier vanzelfsprekend onder) een structurele kostenbesparing oplevert, is het zeker aan te raden om te kijken of je rentemiddeling kunt doen.

Rentemiddeling uitgelegd

In feite betekent rentemiddeling dat je je huidige rentevaste periode vervangt, je nieuwe rente wordt een gemiddelde tussen je huidige vastgezette rente en de actuele rente op de markt. Die zet je vervolgens weer voor een bepaalde periode vast.

Overigens kun je je rente alleen middelen als je bij je huidige geldverstrekker blijft, je kunt op deze manier dus niet overstappen naar een andere geldverstrekker.

Wat kost rentemiddeling?

Omdat je minder rente gaat betalen, loopt de geldverstrekker inkomsten mis, en daarom moet je een boete betalen. Het voordeel van rentemiddeling is, dat je deze (vaak grote) boete niet in in één keer hoeft te betalen omdat de boete wordt uitgesmeerd over de nieuwe maandlasten in de vorm van een boeterente. Bij het oversluiten van een hypotheek dien je de boete wel direct te betalen.

Omdat je hypotheek niet veranderd, hoef je geen notaris- en taxatiekosten te betalen, wel rekent de geldverstrekker over het algemeen administratiekosten van een paar honderd euro.

Rekenvoorbeeld

Jasper heeft een hypotheek van €200.000 met een rentepercentage van 4%, dat nog vijf jaar vast staat. De huidige rente in de markt is 1.8% als hij een nieuwe rentevaste periode aangaat voor 10 jaar. Omdat dit een groot verschil is met de 4% die hij nu betaald, besluit Jasper om z’n rente te middelen.

Zijn geldverstrekker loopt hierdoor de resterende looptijd (5 jaar) het verschil tussen 4% en 1.8% mis: 2.2%. Over de resterende looptijd is dit dus 11% rente. Ter compensatie van het mislopen van deze rente, rekent zijn geldverstrekker een boeterente van 1.1% (11% misgelopen rente verspreid over tien jaar is 1.1% per jaar).

De nieuwe rente en de boeterente samen komt uit op 2.9%, dit is de nieuwe hypotheekrente van Jasper, een behoorlijk verschil! De maandlasten van Jasper zullen aanzienlijk dalen.

De voordelen van rentemiddeling

  • Je maandlasten gaan omlaag, je betaald minder rente.
  • Je hoeft niet naar de notaris en kunt rentemiddeling direct met je geldverstrekker regelen.
  • Je hoeft niet in één keer een boete te betalen, omdat de boete wordt verwerkt in je maandlasten.
  • De nieuwe rente is fiscaal aftrekbaar volgens de regels van de hypotheekrenteaftrek, ook de boeterente is fiscaal aftrekbaar.
  • Als je huis onder water staat kun je vaak je hypotheek niet oversluiten: rentemiddeling kan dan vaak wel.

De nadelen van rentemiddeling

  • Als je eenmaal rentemiddeling hebt toegepast, kun je dit tijdens je nieuwe rentevaste periode niet nogmaals doen.
  • Niet elke geldverstrekker biedt je de mogelijkheid tot het doen van rentemiddeling.
  • Je betaald in veel gevallen een boete: houd goed in de gaten of deze boete je voordeel niet teniet doet.
  • Rentemiddeling is niet mogelijk bij elke hypotheekvorm.

Bij welke banken kun je je rente middelen?

Veel banken en geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan, maar niet allemaal. Bij de volgende banken en geldverstrekkers kun je je rente middelen*:

*Op 19 mei 2020 – Deze lijst is niet volledig en slechts een selectie van geldverstrekkers die rentemiddeling aanbieden.

Delen: