Wie

Miranda (31), Copywriter (36 uur)

Bjorn (36), Designer (32 uur)

Kinderen: Lana (2)

Amsterdam

Inkomsten

Salaris Miranda: €2700

Salaris Bjorn: €2500

Toeslagen: €450

Kinderbijslag: €73

Totaal: €5723

Uitgaven

Hypotheek: €1025

Gas, Water, Licht: €135

Zorgverzekering: €233

Overige verzekeringen: €65

Boodschappen: €700

Internet & TV: €75

Mobiele telefoon: €55

Auto (incl. benzine): €550

Kinderopvang: €500

Sport: €30

Uit eten / leuke dingen doen: €200

Vakantie: €500

Abonnementen: €25

Kleding: €500

Gemeentelijke belastingen: €50

Huisdier: €50

Onderhoudscontract CV-ketel: €10

Totaal: €4703

Sparen

€1000

Vermogen

Spaarrekening: €8000

Aandelen: €3000

Spaardoelen

Wereldreis

Nieuwe keuken

Schulden

Geen

Regelmatig doet MoneyMeister een Kijk in de Knip. Dit keer een kijk in de knip van Miranda (31), een copywriter die samenwoont met haar partner Bjorn (36). Samen hebben ze een dochter, Lana (2) en ze wonen in Amsterdam.

Jullie geven best veel uit aan boodschappen, hoe komt dat denk je?

Eigenlijk kopen wij vrij weinig dingen die we niet echt nodig hebben. In de supermarkt kopen wij geen tot weinig snacks, koek, chips, frisdrank en dat soort dingen. Geen enorm dure maaltijden of altijd alleen maar A-merken. We letten ook goed op de aanbiedingen. Bij ons zijn de boodschappen wel iets duurder geworden sinds we onze dochter hebben. Luiers, verzorgingsdoekjes, voeding.

Wat onze kostenpost ‘boodschappen’ denk ik hoog maakt, is vooral dat we hier ook andere ‘nuttige/nodige’ dingen onder hebben gezet: cosmetica/verzorgingsproducten, kattenvoer (onze kat heeft speciaal dieetvoer), voorraadspullen zoals schoonmaakmiddelen, etc etc. Aan eten en drinken voor onszelf gaat eigenlijk niet overbodig veel geld op. Het zijn vooral andere dingen die we kopen omdat we de nodig hebben, maar wellicht zet niet iedereen die in de categorie boodschappen.

Jullie sparen veel, onder meer voor vakantie. Hoe ga je op vakantie met geld om?

Op vakantie geven we aardig wat uit, omdat we wel een beetje willen doen waar we zin in hebben, maar we letten wel goed op. We pluizen goed uit waar we overnachten en betalen daar het liefst een leuke prijs voor. We gaan ook niet expres bij de allerduurste restaurants eten (hoewel we dat voor een keer best heel leuk vinden) en we gaan niet ineens overal shoppen. Dat vinden we zonde. Maar als we op een terras zitten gaan we niet beknibbelen op een extra glas wijn. We zijn op vakantie om te genieten. Overigens staat genieten voor ons niet gelijk aan geld uitgeven, maar als we zin hebben in iets dat net iets meer kost of wat je thuis minder snel zou doen, dan doen we dat op vakantie misschien toch wel.

Jullie geven €65 uit aan verzekeringen (zorgverzekering niet meegerekend). Waar verzekeren jullie je voor?

Wij hebben tegelijk met onze hypotheek een pakketverzekering afgesloten met onder andere een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering, overlijdensrisicoverzekering.

Waarvoor zouden jullie je juist absoluut niet verzekeren?

Sowieso niet voor dingen die je eenvoudig kunt betalen van je spaargeld als het stuk zou gaan. Eigenlijk alles wat vervangen kan worden door een relatief behapbaar deel van je spaargeld aan te spreken, mits je dat achter de hand hebt natuurlijk. Ja, het kost geld, maar je verzekering is ook niet gratis! Ik heb ook mijn mobiele telefoon niet verzekerd omdat ik nog nooit heb meegemaakt dat dat nodig was.

Mocht je wel een verzekering voor dit soort zaken willen, check dan altijd of de dekking niet te matig is. Check goed in welke gevallen je verzekering uitkeert. Voor je het weet denk je verzekerd te zijn voor iets terwijl het helemaal niet gedekt wordt.

Grip op je geld en je leven

Een praktisch stappenplan voor je geldzaken

Wat betekent geld voor je?

Zonder materialistisch over te willen komen: geld is best belangrijk voor ons. Vooral omdat het ervoor zorgt dat je enigszins kunt doen wat je graag wil – binnen de grenzen van de eigen portemonnee natuurlijk. En omdat geldzorgen mij heel erg lijken. Het is niet dat ik per se heel veel geld wil hebben of heel veel wil kunnen uitgeven, maar het is toch wel fijn om het ‘gewoon goed te hebben’ en niet te hoeven stressen of je het allemaal wel redt. Geld maakt niet gelukkig, heel cliché, maar het maakt het allemaal wel net iets makkelijker als je je er geen zorgen om hoeft te maken.

Waar geven mensen relatief vaak geld aan uit, waar jij niets van begrijpt?

Iets wat ik ‘vroeger’ zelf ook deed: koffie, snacks en andere onzin kopen onderweg. Bijvoorbeeld op het station. Hartstikke duur, vaak niet eens heel lekker. Als je dat dagelijks doet hapt dat enorm in je portemonnee. Ik snap nu niet dat ik dat eerder zelf altijd deed.

Ook vind ik het altijd bizar om te zien hoe duur een pakje sigaretten is: wie elke dag een pakje rookt, of al waren het er drie per week, zou zoveel kunnen besparen door te stoppen.

Waar geef jij juist graag geld aan uit, wat anderen misschien niet zullen begrijpen?

Ik vind het leuk om mezelf soms te trakteren op ‘luxe’ cosmetica. Dat kunnen bijvoorbeeld verzorgingsproducten of make-up zijn. Voor een fractie van de prijs heb je een goedkope, misschien wel net zo goede, variant. Maar ik vind het gewoon leuk om dat af en toe te doen.

Vanaf welk bedrag stuur jij een Tikkie?

Ik heb daar geen specifiek bedrag voor, maar ik ga bijvoorbeeld geen Tikkie sturen als ik een kop koffie voor een vriendin heb betaald. Het hangt een beetje van de situatie af. Het hoeft niet op de weegschaal. Maar bij hogere bedragen, bijvoorbeeld etentjes, borrels of kadootjes, stuur ik wel een Tikkie. Ik vind ook niet dat ik dat voor een ander hoef te betalen. Tenzij ik trakteer natuurlijk, maar da’s een andere situatie.

Bedenk dat je je geld maar één keer uit kunt geven.

Miranda

Heb je nog tips over het omgaan met geld, of om geld te besparen?

Bedenk dat je je geld maar één keer uit kunt geven. Dat houd ik altijd in mijn achterhoofd. En: nooit geld uitgeven dat je niet hebt. Dus niet gaan lenen (studie en hypotheek even daargelaten), niet op afbetaling of op rekening kopen. Lenen kost ècht geld en het geeft alleen maar stress.

Wil je ook meedoen met 'Kijk in de knip'? Stuur dan een bericht en misschien sta jij volgende keer in deze rubriek met jouw verhaal.
Delen: