De zomervakantie staat voor deur en we gaan weer massaal op reis. Een relaxte vakantie begint met een goede voorbereiding. Met deze tips zorg je dat je financieel onbezorgd vakantie viert.

Check of je betaalpas geaccepteerd wordt in het buitenland

In het buitenland wordt niet elke betaalpas geaccepteerd, zeker met een pas van het in Nederland veelgebruikte Maestro kun je niet bij elke bank in het buitenland geld pinnen of betalen. Zoek daarom voordat je op vakantie gaat op of je in het land van bestemming op veel plekken gebruik kunt maken van je betaalpas. Ook is het raadzaam om een Visa of Mastercard mee te nemen, die worden vrijwel overal geaccepteerd.

Bij sommige banken moet je je betaalpas eerst instellen voor gebruik buiten Nederland of buiten Europa. Dit kun je doen in de bankieren-app van je bank.

Kosten bij geldopname of pinbetaling

In eurolanden is een geldopname of pinbetaling gratis – dat wil zeggen, je betaalt geen transactiekosten. Bij geldopnames en betalingen in andere landen betaal je vaak een koersopslag + een vaste toeslag.

In de meeste gevallen kun je kiezen of je wilt betalen in de lokale valuta of in euro’s. Het is over het algemeen goedkoper om in lokale valuta te betalen. Als je voor euro’s kiest, betaal je vrijwel altijd meer.

Hoeveel geld mag je meenemen op reis?

In principe mag je een behoorlijke hoeveelheid cash meenemen op reis. Pas bij bedragen hoger dan €10.000 moet je dit melden bij de douane. Het maakt ook niet uit in welke valuta je dit bedrag meeneemt.

Voorkom teleurstelling bij het betalen van je rekening in de horeca

Check voordat je uitgebreid gaat tafelen of de prijzen inclusief btw zijn. Ook kan het zijn dat je voor de bediening extra moet betalen. In sommige landen wordt van je verwacht dat je minimaal 15-20% fooi geeft, en wordt de fooi vaak al op je rekening vermeld. Voorkom dus discussies en teleurstelling achteraf.

Vermijd bovendien de horeca op de meest toeristische plekken, loop een aantal straten verder naar waar het minder druk is. Daar liggen de prijzen vaak aanzienlijk lager – en is de kwaliteit van het eten vaak ook nog beter. Je kunt ook een local vragen naar een goed en betaalbaar restaurant.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Zorg dat je een goede reisverzekering hebt

Als op vakantie bijvoorbeeld je dure spiegelreflexcamera wordt gestolen of je moet onverhoopt langer blijven omdat je vlucht wordt geannuleerd, kun je een beroep doen op je reisverzekering. Bij het afsluiten van je reisverzekering kun je kiezen welke aanvullende dekking je precies wilt. Vaak kun je bijvoorbeeld een annuleringsverzekering, wintersport-dekking, en dekking voor geneeskundige kosten nemen.

Laat je huis goed achter als je langer op reis gaat

Ga je langer op reis? Dan kan het lonen om je apparaten thuis helemaal uit te schakelen. Apparaten die op stand-by staan gebruiken op de achtergrond een klein beetje energie: sluipverbruik. Ook je modem, oplader van je elektrische tandenborstel, en telefoonopladers kun je beter even uit het stopcontact halen. Zet ook je boiler uit als je langer weg bent – er is geen reden om water warm te houden als er toch niemand onder de douche stapt.

Valt bellen/internet binnen je bundel in het buitenland?

Binnen de EU valt het gebruik van mobiel internet en bellen tegenwoordig meestal binnen je bundel. Maar als je naar een land buiten de EU reist, kan internetten flink aan de prijs zijn. Sluit een tijdelijke bundel af voor internet buiten de EU, en kijk of de accomodaties waar je verblijft gratis wifi op de kamer aanbieden.

Delen: