Ook dit jaar verandert er weer van alles op 1 juli omdat op deze datum nieuwe wet- en regelgeving van kracht wordt. In sommige gevallen hebben deze veranderingen invloed op je portemonnee. In dit artikel een overzicht.

Stijging minimumloon

Ben je 21 jaar of ouder? Het wettelijk minimumloon voor deze groep werknemers gaat per 1 juli omhoog. Bij een werkweek van 36 uur gaat je salaris omhoog van €11,06 naar €11,26 per uur. Omdat de hoogte van veel uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon, gaan ook deze omhoog. Voor een volledig overzicht van de hoogte van het minimumloon, check de site van de Rijksoverheid.

Pensioenfondsen verhogen de pensioenen

Na jaren van niet indexeren verhogen dit jaar de meeste grote pensioenfondsen de pensioenen weer. Gepensioneerden met een pensioen bij het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, krijgen een verhoging van 2,4%. Door de hoge inflatie gaat ondanks deze verhoging de koopkracht van de gepensioneerden er dus wel op achteruit.

Stijging van de huren

Vanwege de coronacrisis mochten woningcorporaties de huren in 2021 niet verhogen. Echter, per 1 juli van dit jaar mogen de huren wel weer verhoogd worden. Voor woningen in de sociale huur geldt een maximale verhoging van 2,3%, voor woningen in de vrije sector geldt een maximum van 3,3%

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Rookmelders verplicht in huis

Het is per 1 juli verplicht om rookmelders in huis te hebben, op iedere verdieping minimaal één. In eerste instantie is in het geval van een huurwoning de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelders. Heb je een koophuis, dan ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk.

Tijdelijke verlaging btw op energie

Omdat de energieprijzen de pan uit rijzen (onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne en de hieraan gerelateerde sancties tegen Rusland) wordt de btw op energie tijdelijk verlaagt van 21% naar 9%. De verlaging geldt in ieder geval tot eind dit jaar en kan je enkele tientjes tot honderden euro’s schelen.

De kinderbijslag gaat omhoog

Vanwege de inflatie hebben veel gezinnen moeite om rond te komen. In eerste instantie zou de kinderbijslag niet verhoogd worden, maar toch gaat deze met €20 per kind, per kwartaal omhoog.

Bibliotheken worden gratis voor kinderen

Veel bibliotheken waren al gratis voor kinderen onder de 18 jaar, maar vanaf 1 juli kunnen alle kinderen gratis lid worden van de bibliotheek.

Delen: