Heb je moeite met sparen, en lukt het je maar niet om aan het einde van de maand geld over te houden om opzij te zetten? Dan is pinsparen misschien wel iets voor jou. Met pinsparen spaar je automatisch een klein bedrag, bij elke aankoop die je doet.

Pinsparen lijkt in zekere zin een beetje op Peaks, waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Zonder dat je er over hoeft na te denken zet je elke dag een klein beetje geld opzij.

Update 24 januari 2024: ook bij ING en bij Bunq kun je tegenwoordig je betalingen afronden en zo ongemerkt een beetje sparen.

Hoe werkt pinsparen?

Pinsparen wordt momenteel aangeboden door ABN Amro, en werkt als volgt: van elk bedrag dat je pint wordt een klein percentage automatisch naar je spaarrekening overgeboekt. Je kunt zelf kiezen welk percentage: 1%, 5% of 10%. Als je er voor kiest om 5% te pinsparen, wordt bij de aankoop van een overhemd van €50 een bedrag van €2,50 naar je spaarrekening overgeschreven, en gaat er in totaal dus €52,50 van je betaalrekening af.

De gespaarde bedragen worden aan het einde van de dag gebundeld en in één keer overgeboekt naar je spaarrekening.

Haal alles uit uw geld

101 tips over sparen en beleggen

Maar wat nu als je even krap zit, en eigenlijk geen geld op je rekening over hebt om te pinsparen? Geen zorgen, ook daar heeft ABN Amro aan gedacht. Je kunt een minimum saldo instellen. Is het saldo op je betaalrekening lager dan dit minimum? Dan staat pinsparen tijdelijk even uit. Overigens staat dit minimum standaard op €0. Je kunt dus niet pinsparen als je rood staat.

Ook kun je een maximum spaarbedrag instellen. Wil je per dag niet meer dan €15 sparen? Dan stel je dat eenvoudig in. Zo voorkom je dat je na een dag kerstinkopen doen ineens een enorm bedrag spaart, waardoor je op een later moment misschien weer geld tekort komt.

Is pinsparen onverstandig?

Niet iedereen is gecharmeerd van pinsparen. Zo wordt in een artikel in Trouw gezegd dat je door het pinsparen het overzicht op je geld verliest, omdat je slecht inzicht in je huidige bestedingsruimte en spaarsaldo hebt. Bovendien zou pinsparen vooral een manier zijn voor de bank om goedkoop spaargeld aan te trekken.

Daar valt zeker wat voor te zeggen. Sparen werkt het beste met een wat groter bedrag, dat bijvoorbeeld automatisch naar de spaarrekening wordt overgeboekt als je salaris gestort is. Maar wat als je die financiële ruimte niet hebt? Dan is pinsparen een mooi middel om toch een klein beetje te sparen.

Pinsparen proberen?

Pinsparen kan momenteel alleen als je een betaal- en spaarrekening bij ABN Amro hebt. Fintech-bank Revolut biedt wel een vergelijkbare mogelijkheid aan, waarbij je je ‘wisselgeld’ automatisch op een spaarrekening kunt zetten.


Delen: