Geld uitgeven gaat maar al te makkelijk, als je de Action binnenloopt voor een rolletje plakband, loop je weer naar buiten met drie fotolijstjes, een plant en die schattige theekopjes die je eigenlijk niet nodig hebt. Het plakband ben je nog vergeten ook. Onze economie draait op het uitgeven van geld, consumeren.

Je hebt vast wel eens van ‘consuminderen‘ gehoord. Het woord consuminderen is een samensmelting van consumeren, en minderen. Tegenwoordig wordt consuminderen vooral in verband gebracht met het besparen van geld, maar het vindt z’n oorsprong in het creëren van bewustzijn onder consumenten over de invloed van consumeren op het milieu. Hierbij kun je denken aan het zuinig aan doen met energie door bijvoorbeeld geen lampen aan het te laten in ruimtes waar je toch niet bent, en spullen laten repareren in plaats van weg te gooien en een nieuwe te kopen. Hoewel de impact op het milieu er wel degelijk is, snijdt het mes aan twee kanten en helpt het je ook in je portemonnee.

Consuminderen betekent simpelweg ‘minder consumeren‘, maar gaat over meer dan enkel het besparen van geld, het is een levensstijl: je koopt minder, je maakt meer zelf, laat kapotte spullen repareren en je deelt spullen. Daarnaast neem je afscheid van onnodige materiële zaken, bijvoorbeeld in huis. Je richt je leven anders in, en focust op een eenvoudig leven met alleen de dingen die je echt nodig hebt.

Tiny house

Een trend van de afgelopen jaren is dat steeds meer mensen ervoor kiezen om in een tiny house te gaan wonen. Een tiny house is een klein huis (niet groter dan pak ‘m beet 30m2) dat geschikt is voor een milieuvriendelijke en minimalistische levensstijl. Omdat een tiny house klein is, kost het relatief weinig. Daardoor bespaar je ook nog eens flink op de vaste lasten.

Ontspullen

Als je gaat leven met zo min mogelijk spullen, zul je ongetwijfeld een hoop spullen die je de afgelopen jaren verzameld hebt weg moeten doen. En dat is niet makkelijk, je zult niet de enige zijn die het moeilijk vind om afstand te doen van spullen. Marie Kondo is een echte opruimgoeroe en schreef meerdere boeken over de kunst van het ontspullen. Ze helpt je om je rommelige huis en leven te transformeren naar een schoon en rustig geheel.

Marie Kondo - Opgeruimd

De manier om orde en rust in je leven te brengen

Digitaal consuminderen

Onze levens spelen zich voor een groot deel digitaal af, ongemerkt is onze smartphone, tablet of laptop een centraal punt geworden vanwaaruit we alles doen. Als je wil consuminderen, vergeet dan ook niet hier rust te creëren. Ontdoe je van apps die je amper gebruikt, verwijderen foto’s die je niet mooi vind, en houd je inbox schoon. Plus, heb je echt elke twee jaar de nieuwste smartphone nodig? Als je huidige toestel het nog goed doet, overweeg dan om die niet te vervangen. Dat is beter voor het milieu en scheelt je een hoop geld.

Beginnen met consuminderen

Om je op weg te helpen met consuminderen, hier alvast een paar tips die je makkelijk kunt toepassen:

  • Kijk of je kunt besparen op je abonnementen. Je hebt er vermoedelijk meer dan je denkt, en heb je die echt allemaal nodig?
  • Loop voor dat je boodschappen gaat doen de voorraadkast en koelkast na: heb je nog producten die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn? Gebruik die dan voor het avondeten, weggooien is zonde.
  • Als je nieuwe producten koopt kies dan voor producten van kwaliteit, die gaan veel langer mee.
  • Heb je een zolder vol met spullen die je niet gebruikt? Geef ze weg of verkoop ze via Marktplaats.
Delen: