Traditioneel verandert er op 1 juli van elk jaar een aantal zaken voor je financiën. Zowel bedrijven als de overheid passen hun tarieven aan, en deze aanpassingen kunnen van invloed zijn op je portemonnee. Dit jaar hebben de wijzigingen (niet geheel onverwacht) vaak te maken met de inflatie.

Voorgaande jaren verscheen op MoneyMeister een overzicht met wat je kunt verwachten, en ook dit jaar schotel ik je de belangrijkste wijzigingen voor.

Hoger minimumloon en AOW

Zoals elk jaar gaat het minimumloon omhoog. Dit jaar stijgt het minimumloon met 3.13%. Elke verhoging is fijn, maar helaas valt deze verhoging in het niet bij de inflatie op dit moment. Ook de AOW stijgt.

Telefoonabonnementen worden geïndexeerd voor de inflatie

Veel telecom-providers verhogen zo nu en dan hun tarieven met een inflatiecorrectie. Per 1 juli verhogen in ieder geval Ziggo en KPN hun abonnementskosten met respectievelijk 10% en 6.4%. Bij KPN geldt wel een maximum verhoging van €4 per maand.

Tip: heb je een (jaar)contract en kun je deze verlengen of overstappen? In veel gevallen loont het om zelf met je provider te bellen om te vragen voor een aanbieding. Meestal krijg je dan een nieuw (jaar)contract, met een flinke korting op bijvoorbeeld het eerste half jaar.

Accijns op brandstof gaat omhoog

Rijdt je een auto op benzine, diesel, of LPG? Dan wordt tanken een stuk duurder per 1 juli. Vorig jaar juli werd een accijnsverlaging doorgevoerd, en deze wordt nu weer voor een groot deel teruggedraaid. Daarnaast wordt een inflatiecorrectie doorgevoerd. Je gaat voor een liter benzine afgerond zo’n €0,13 meer per liter betalen. Een liter diesel wordt bijna €0,10 duurder.

Stel je hebt een Ford Focus met een brandstoftank met een inhoud van 52 liter, dan betekent dit dat als je je auto voltankt met benzine, je dit ongeveer €6,75 extra kost. Doe je ditzelfde met diesel, dan betaal je zo’n €5,20 meer.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Nieuwe pensioenwet gaat in op 1 juli

Na jaren van overleg gaat dit jaar nu eindelijk de nieuwe pensioenwet in. Hoewel deze wet niets verandert aan de pensioenleeftijd, is het een enorme verandering. De hoogte van de pensioenen wordt vanaf nu gekoppeld aan het rendement op de beurs en iedereen krijgt een eigen pensioenpotje.

Het reeds opgebouwde pensioen wordt overgezet in je individuele pensioenpot, en beweegt vanaf dat moment mee met de beurs. Wel is het zo dat pensioenfondsen pas per 1 januari 2028 hoeven te zijn overgestapt op het nieuwe pensioenstelsel. Je zult er dus niet direct iets van merken.

Overigens kan het nooit kwaad om zelf aanvullend pensioen op te bouwen.

Er komt een toeslag op plastic verpakkingen

Je hebt het vast al in het nieuws gelezen, maar om de hoeveelheid zwerfafval in Nederland te verminderen, mogen bedrijven vanaf 1 juli geen plastic verpakkingen zoals bekers en frietbakjes aan hun klanten meegeven. Of je betaalt een toeslag voor een dergelijke verpakking, of je krijgt een herbruikbare verpakking waar statiegeld op zit.

Al sinds juli 2021 mogen producten als plastic rietjes, -bestek, en -borden al niet meer op de markt worden gebracht, en dit is de volgende stap tegen zwerfafval.

Advertentie - Lees hieronder verder
Aanbiedingen bij webshops

De huren gaan omhoog

Eens per jaar is het verhuurders toegestaan om de huur te verhogen. De meeste verhuurders doen dit op 1 juli. Wel moet je huisbaas je dit minimaal twee weken van te voren kenbaar maken, zodat je de mogelijkheid hebt om een bezwaar in te dienen.

Verhuurders in de vrije sector mogen de huur met maximaal 4.1% laten stijgen. Als je in een sociale huurwoning woont, mag de verhuurder je huur met niet meer dan 3.1% verhogen.

Overigens geldt wel, dat als de verhuurder verbeteringen heeft aangebracht aan de woning, de huur ook dan verhoogd mag worden (dus los van de jaarlijks toegestane huurverhoging). Hierbij geldt wel dat je vooraf toestemming moet hebben gegeven voor deze verbetering. Voor onderhoud (nieuwe kozijnen, schilderwerk, reparaties) mag de huur niet verhoogd worden.

Delen: