Traditioneel betekent een nieuw jaar dat er nieuwe regels en wetten ingaan. Deze veranderingen hebben invloed op je portemonnee. In 2022 veranderen er zaken op het gebied van belastingen, het minimumloon stijgt, de kinderbijslag gaat omhoog, en de energierekening gaat stijgen.

Koopkracht

Tijdens prinsjesdag gaf het demissionaire kabinet aan dat de koopkracht voor veel huishoudens nauwelijks gaat veranderen in het nieuwe jaar. De meeste huishoudens gaan er een aantal tienden van een procent op voor- of achteruit. Houdt er wel rekening mee dat veranderingen in je persoonlijke situatie, zoals een nieuwe baan of juist werkloosheid ook van invloed zijn op je koopkracht.

Thuiswerkvergoeding

Werkgevers mogen per 1 januari een onbelaste vergoeding voor thuiswerkkosten geven. Deze onbelaste vergoeding is maximaal twee euro per dag. De onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer blijft bovendien gewoon bestaan, maar kan niet voor dezelfde dag gegeven worden als de vergoeding voor thuiswerkkosten.

Voorbeelden van kosten die een werknemer maakt door thuis te werken zijn extra water- en elektriciteitsverbruik, verwarming, koffie en thee, en toiletpapier.

Gemeenten mogen zelfwoonplicht invoeren

Gemeenten mogen straks een zelfwoonplicht invoeren voor bestaande koophuizen in het lagere en middensegment. Voor nieuwbouwwoningen bestaat deze mogelijkheid al langer. Op deze manier wordt het voor beleggers lastiger gemaakt om woningen op te kopen om te verhuren, en krijgen starters meer kansen op de woningmarkt. Enkel nog in uitzonderlijke gevallen mogen kopers de woning nog verhuren, bijvoorbeeld aan een familielid.

Minimumloon stijgt

Het minimumloon stijgt naar €1725 bruto per maand. Dit is een stijging van €24. Afgelopen juli steeg het minimumloon al met €17. Helaas wordt deze stijging teniet gedaan door de inflatie.

Kinderbijslag gaat omhoog

Ook de kinderbijslag gaat in het nieuwe jaar omhoog. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Voor een 12 tot 17 jarig kind krijg je straks €329,56 per kwartaal.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Inkomensgrens voor sociale huurwoning gaat omhoog

Omdat veel mensen geen huis kunnen kopen en eigenlijk ook niet in de particuliere verhuur terecht kunnen, gaat de inkomensgrens voor sociale huurwoningen omhoog naar €44.196 voor stellen. Als je als alleenstaande een sociale huurwoning wilt huren is de grens €40.024. Bovendien gaan de huurprijzen in ieder geval tot 1 juli niet omhoog.

Belastingvrij schenken

Helaas mag je niet oneindig belastingvrij schenken aan je kinderen. Per kind mag je in 2022 maximaal €5667 (dit was €6604 in 2021) schenken zonder daar belasting over te betalen. Schenk je een hoger bedrag? Dan betaal je over het deel van de schenking boven de drempel belasting.

De AOW-leeftijd stijgt

In 2022 wordt de AOW-leeftijd verhoogd naar 66 jaar en zeven maanden. Dit is de eerste verhoging van de AOW-leeftijd in de afgelopen twee jaar.

Daarnaast zullen veel gepensioneerden dit jaar geen verhoging van hun pensioen krijgen omdat veel pensioenfondsen een te lage dekkingsgraad hebben. Zelfs voor een inflatiecorrectie is in de meeste gevallen geen ruimte.

De rente op je spaargeld wordt nog lager

Bij ING verdwijnt de spaarrente per 1 januari. Je krijgt dan dus 0% spaarrente, waar dat nu nog 0.01% is. Bij ABN Amro is dit al het geval. Bij de Rabobank krijg je nog wel 0.01% rente over je spaargeld.

ABN Amro verlaagt bovendien de grens voor een negatieve rente van €150.000 naar €100.000. De Rabobank en ING hanteren deze grens op dit moment al.

Hogere energierekening

De laatste maanden was het volop in het nieuws: de gasprijzen schieten omhoog. Er zijn zelfs energiemaatschappijen failliet gegaan. Op 1 januari 2022 worden de prijzen weer opnieuw vastgesteld door veel energiemaatschappijen en in veel gevallen gaat het om een verhoging van enkele tientjes per maand.

Huishoudens die gebruik maken van stadswarmte krijgen mogelijk ook te maken met een hogere energierekening. De tarieven voor stadswarmte zijn gekoppeld aan de gasprijs, en kunnen dus flink stijgen. Echter hebben veel aanbieders van stadswarmte aangegeven de prijzen niet maximaal te verhogen.

Vanwege de stijgende prijzen heeft het kabinet besloten om huishoudens te compenseren, dit wordt gedaan door de energiebelasting te verlagen.

Delen: