Je vraagt je misschien af hoe je leeftijd een onderdeel kan zijn van je beleggingsstrategie. De Amerikaan Eric Sacher (voormalig financieel expert van Donald Trump) bedacht een beleggingsstrategie gebaseerd op een formule waarin je leeftijd en het ouder worden centraal staan.

Hoe langer je beleggingshorizon, hoe langer je hebt om fluctuaties in de markt op te vangen. Als er een beurscrisis of -crash plaatsvindt, en je beleggingshorizon is lang genoeg, dan kom je er in het algemeen wel weer bovenop. Echter, als je ouder wordt, komt ook het moment dat je gaat stoppen met beleggen (of geld uit je beleggingen gaat onttrekken) dichterbij: en hiermee dus ook de kans om fluctuaties in de markt op te vangen.

Eric Sacher gebruikt je leeftijd om de spreiding van je beleggingen (tussen bijvoorbeeld aandelen (hoger risico) en obligaties (lager risico) te bepalen.

De formule

  1. Stel het totaal van je beleggingsportefeuille vast, dit is het totaal, dus 100%.
  2. Neem nu je leeftijd, en haal dit als percentage van dit totaal af. Dit gedeelte besteed je aan laag-risico investeringen.
  3. Het overgebleven percentage besteed je aan hoog-risico investeringen.

Rekenvoorbeeld 65-jarige:
100% – 65 = 35.

Besteed 65% aan laag-risico investeringen, en 35% aan hoog-risico investeringen.

Rekenvoorbeeld formule Eric Sacher

Op deze manier verschuift de spreiding van je beleggingen naarmate je ouder wordt steeds meer richting laag-risico investeringen, zoals obligaties. Zo neemt het risico op verlies af. Hoe jonger je bent, hoe groter het deel van je beleggingen in een hoog-risico segment zit: mocht het een tijdje wat minder gaan met je beleggingen, dan heb je nog voldoende tijd om er weer bovenop te komen.

Delen: