Sinds de mondiale uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) zijn de beurskoersen enorm gekelderd. Onlangs beleefde Wall Street de slechtste week sinds de crisis in 2008. Het Coronavirus heeft niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op de economie.

In onderstaande grafiek zie je hoe de AEX eind februari (2020) enorm keldert. Beleggingen werden in rap tempo minder waard, en daar worden veel beleggers enorm nerveus van. Je primaire reactie is wellicht om je aandelen te verkopen, om te voorkomen dat ze nog minder waard worden, maar dan is de kans groot dat je verlies leidt.

Historisch gezien komt de beurs er altijd weer bovenop. Het duurt soms even, maar uiteindelijk herstelde de beurs na eerdere crashes. Als je die gedachte volgt betekent het dat je gewoon moet afwachten. Als je een lange beleggingshorizon hebt, en je het geld nu niet nodig hebt, zou er dus eigenlijk niet zoveel aan de hand moeten zijn.

De praktijk leert dat veel koersen vroeg of laat weer opkrabbelen. Wees dus niet ongeduldig, volg de koersen misschien even niet als u een onprettig gevoel krijgt van ‘weer een beursdag in het rood’

Bron: ING

Perfect instapmoment?

Is dit dan het perfecte moment om te beginnen met beleggen? Zelfs de experts weten het niet. De beurs kan over een maand nog een stuk lager staan, of alweer omhoog aan het klimmen zijn. Dit hangt momenteel echt af van de ontwikkeling van het Coronavirus, of we in staat zijn het virus de baas te worden en in hoeverre we de economische schade kunnen beperken.

Mijn tactiek is om periodiek in te leggen, altijd volgens hetzelfde schema. Of de beurs nu laag of hoog staat, mijn beleggingsstrategie blijft ongewijzigd. Hierdoor dobber je een beetje mee op de koersen. Het ene moment koop je meer aandeel voor je inleg, het andere moment wat minder. Met een lange beleggingshorizon heb je nog een hele tijd om je beleggingen te laten herstellen van de crash, en te laten renderen.

“Als je deze strategie daadwerkelijk uitvoert, zie je dat de buy the dip meer dan 70 procent van de tijd minder goed presteert dan DCA-tactiek. Zelfs God kan de DCA-tactiek niet verslaan”

Nick Maggiulli

Beginnen met beleggen

Omdat het eigenlijk niet te doen is om de markt te timen, het is niet te zeggen wanneer de beurs op z’n laagst staat (buy the dip) en het het perfecte moment is om te beginnen met beleggen, is het wat mij betreft áltijd een goed moment om te beginnen met beleggen, mits je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je beleggingsstrategie is die van periodiek inleggen / DCA (Dollar Cost Averaging).
  • Je belegt alleen met geld dat je niet direct nodig hebt (je hebt dus voldoende buffer op bijvoorbeeld je spaarrekening).
  • Je bent van plan het geld pas over een lange periode weer uit je beleggingen te onttrekken (lange beleggingshorizon).
  • Je bent in staat je hoofd koel te houden tijdens een beurscrash zoals nu, en gaat dus gewoon door met het periodieke inleggen.

Er zijn gigantisch veel aanbieders waar je kunt beginnen met beleggen. Eerder schreef ik al over het super laagdrempelige Peaks, waarmee je je wisselgeld belegt.

Delen: