Niet alleen een energielabel is straks verplicht bij de verkoop van een woning, maar vanaf volgend jaar nemen taxateurs ook een funderingslabel op in het taxatierapport. Het funderingslabel geeft een indicatie over mogelijke problemen met de fundering. En die problemen kunnen aardig wat geld kosten.

Waarom een funderingslabel?

Het klimaat verandert, en als gevolg daarvan wordt het steeds droger. Door deze toenemende droogte zakt het grondwaterpeil naar een steeds lager punt, en droogt de bodem onder de funderingen uit. Hierdoor verzakt de fundering.

In steden als Amsterdam staan veel gebouwen op een fundering van houten palen. Ook hier loop je dit risico. Doordat de palen droog komen te staan kunnen ze gaan rotten, en krijg je verzakking als gevolg.

Het label gaat van A (geen verhoogd risico op verzakking) tot E (sterk verhoogd risico op verzakking) en wordt bepaalt op basis van 13 factoren, waaronder het type fundering van de woning en het grondwaterpeil.

Volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) loopt een miljoen woningen de komende dertig jaar het risico om te verzakken. Dat is erg veel, zeker als je je bedenkt dat we in Nederland een totaal van ongeveer acht miljoen woningen hebben: 12.5% van het totaal aantal woningen loopt dus risico.

Wil je weten welk label jouw huis krijgt? Bekijk het op Fundermaps.

De kosten van herstel van de fundering

Het zal je niet verbazen dat het herstellen van de fundering een hoop geld kan kosten. Don Zandbergen van het KCAF zegt tegen de Monitor dat de herstelkosten tussen de €800 en €1500 per vierkante meter liggen. De kosten voor het herstellen van de fundering verschillen per situatie. Volgens Zandbergen is de ene huiseigenaar €30.000 kwijt, en een andere een paar ton.

Zo’n 250.000 woningen zullen een D- of E-label krijgen, oftewel een label dat een hoog risico aanduidt. Als je huis dit label krijgt betekent het niet dat je huis direct op instorten staat, zegt Zandbergen, maar het moet een koper of eigenaar wel aansporen om onderzoek te doen. Er is dus sprake van urgentie.

Woning verkopen

Als je je woning wil verkopen kan het funderingslabel wel eens de verkoopprijs drukken. Potentiële kopers van je woning weten nu hoe het staat met de fundering en het risico op verzakking van de woning, en kunnen ook uitrekenen wat het ongeveer zou kosten om dit te herstellen. Hoge herstelkosten kunnen zorgen voor een lagere taxatie of verkoopprijs.

Paul de Vries van het Kadaster zegt tegen de Monitor dat het funderingslabel bovendien anders is dan het energielabel. Het energielabel kun je negeren, maar het funderingslabel niet, want dan stort op een gegeven moment je woning in.

Update

Op maandag 9 november 2020 berichtte de NOS dat het funderingslabel niet meer is op te vragen omdat het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) het initiatief heeft stilgelegd vanwege de enorme hoeveelheid klachten. De komende maanden wordt gewerkt aan verbetering, zodat het funderingslabel medio 2021 alsnog in een andere vorm onderdeel wordt van taxatierapporten.

Delen: