De kans is groot dat een deel van je beleggingen duurzaam zijn, dat kan ongemerkt zijn, maar ook een bewuste keuze. Als je met je beleggingen een impact op het milieu en klimaat wilt maken dan zit je goed bij ASN-bank. En sinds kort kun je ook zien welke impact je maakt.

Zoals je hebt kunnen lezen in de portfolio update van eind 2021 beleg ik een deel van m’n vermogen bij ASN. In alle eerlijkheid: niet alleen omdat ik een steentje bij wil dragen aan een betere, duurzame wereld, maar ook omdat ik geloof dat duurzaam beleggen op de lange termijn een goed (zo niet beter) rendement kan opleveren.

Onlangs heeft ASN binnen de online beleggingsomgeving een widget toegevoegd waarin de besparing in CO2 te zien is, omdat je duurzaam belegt.

ASN: Duurzaam rendement
Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Rekenmethode duurzaam rendement

Nu vraag je je natuurlijk af hoe ASN aan dit getal komt. Er is voor gekozen om dit te berekenen aan de hand van bespaarde kilo’s CO2 omdat CO2 voor een groot deel de oorzaak is van het klimaatprobleem. De door ASN gebruikte rekenmethode wordt wereldwijd door 200 verschillende financiële instellingen gebruikt. ASN nam in 2015 het initiatief voor het samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van deze rekenmethode.

De rekenmethode vergelijkt de CO2-voetafdruk van de belegging in de fondsen van ASN met de CO2-voetafdruk van een gemiddelde belegging.

Wat levert de besparing op?

Een bepaalde hoeveelheid bespaarde kilo’s CO2 spreekt niet echt tot de verbeelding. Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien heb ik sinds januari 2022 tot de publicatie van dit artikel 310kg CO2 bespaard – dat zegt me niets.

Gelukkig geeft ASN een aantal voorbeelden waardoor je beter begrijpt wat de besparing nu echt oplevert:

CO2 in kilo’sBesparing te vergelijken met
2041000km rijden met een benzineauto
3.400Retour vliegen naar Bali voor één persoon
19.000Uitstoot van een gemiddeld gezin van 2,2 personen per jaar
Voorbeelden van CO2-besparing

Nu je inzichtelijk hebt wat de besparing concreet oplevert, kan je dat over de streep trekken om (een groter deel van) je beleggingen duurzaam te gaan beleggen. Het interessante is natuurlijk dat naarmate je beleggingsportefeuille groeit, de impact die je maakt ook groter wordt.

Beleg jij al duurzaam?

Heb jij ook duurzame beleggingen, en waarom wel of juist niet? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Delen: