Nu het einde van het jaar nadert is het tijd voor een portfolio update. Een inkijkje in de aandelen, ETF’s en crypto die ik in m’n portefeuille heb en de strategie die ik probeer te volgen.

Mijn beleggingsportefeuille

Net als tijdens de voorgaande portfolio update zijn m’n beleggingen verdeeld over een rekening bij DEGIRO, ASN, en een aantal crypto exchanges. Nog steeds leg ik maandelijks €75 in bij ASN, de maandelijkse inleg bij DEGIRO is verhoogd naar €200, en bij een financiële meevaller leg ik incidenteel nog extra in. In crypto leg ik momenteel €100 per maand in – en heb ik een aantal keer een extra investering gedaan.

In onderstaande grafiek zie je het verschil tussen de gemaakte investering en de huidige waarde van m’n portefeuille.

De fondsen in mijn beleggingsportefeuille

De maandelijkse inleg bij ASN wordt wekelijks in stukjes geïnvesteerd in de volgende fondsen met bijbehorende rendementen sinds 2017:

FondsRendement
ASN Duurzaam Aandelenfonds52.6%
ASN Duurzaam Obligatiefonds0.68%
ASN Milieu en Waterfonds70.61%
ASN Duurzaam Small & Midcapfonds51.24%
ASN Groenprojectenfonds1.21%
ASN Duurzaam Mixfonds Offensief30.79%
ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal 0.98%
Beleggingen bij ASN

De totale waarde van de participaties in deze fondsen is momenteel: €5.572.

De aandelen en ETF’s in mijn beleggingsportefeuille

Losse aandelen en ETF’s koop ik aan bij DEGIRO. Het afgelopen half jaar heb ik meer tech-ETF’s aangekocht zoals ik ook van plan was. Ik heb posities genomen in SPDR MSCI World Technology UCITS ETF (WTCH) en WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF USD Acc (WTAI). De World Technology ETF bestaat voor bijna 20% uit Apple, en ruim 16% uit Microsoft, verder bestaat de top vijf uit NVIDEA, ASML, en Visa.

Voor een verdere spreiding binnen m’n portefeuille heb ik een positie genomen in iShares Developing Markets ETF (IWDP).

Naast bovengenoemde ETF’s, ben ik gaan investeren in het aandeel Armour Residential REIT (ARR). Dit is een REIT die maandelijks dividend uitkeert. Van het maandelijkse dividend kan ik nu bijna een nieuw aandeel ARR kopen. De bedoeling is om op den duur elke maand van het dividend de positie in ARR uit te breiden.

Daarnaast heb ik posities in een aantal vrij stabiele aandelen zoals Ahold Delhaize (AD), Heineken (HEIA), PostNL (PNL), en KPN (KPN). Qua ETF’s heb ik posities in Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL), iShares Euro Dividend (IDVY), en VanEck Real Estate (TRET).

De totale waarde van de aandelen en ETF’s in m’n portefeuille is op dit moment: €5.755.Verhouding aandeel vs. ETF

Bij de vorige portfolio update was de verhouding tussen de waarde van de aandelen en ETF’s in m’n portefeuille ongeveer 50/50. De laatste maanden is er echter een verschuiving zichtbaar van aandelen naar ETF’s: 40% van m’n portefeuille bestaat nu uit aandelen, en 60% uit ETF’s.

Cryptovaluta

Zoals je kunt lezen in de vorige portfolio update was ik een half jaar geleden nog vrij weinig met crypto bezig. Inmiddels maakt cryptovaluta een flink deel uit van m’n portefeuille. Om goed zicht te houden op de waarde van m’n cryptovaluta en de winst of het verlies dat ik maak, gebruik ik de app van CoinMarketCap.

In de CoinMarketCap-app voeg je elke transactie (aan- en verkoop) per cryptovaluta toe, je vult de prijs per munt en de hoeveelheid in, en zo kan de app precies berekenen of je op een bepaalde munt winst of verlies maakt.

De cryptovaluta die ik aanhoud bestaat vooral uit Ethereum (ETH), Verasity (VRA), Holo (HOT), en VeChain (VET). Ik heb ook nog een klein bedrag aan andere cryptovaluta in m’n portefeuille, maar de waarde daarvan is verwaarloosbaar.

De totale waarde van m’n cryptovaluta is op dit moment: €8.977.

Mijn beleggingsstrategie

In principe is m’n beleggingsstrategie ongewijzigd. Ik beleg nog steeds voor de lange termijn en koop zowel de aandelen, ETF’s, als crypto middels het Dollar Cost Averaging-principe. Het dividend dat ik ontvang herinvesteer ik direct.

Voorlopig ga ik niet investeren in nieuwe posities: de maandelijkse inleg ga ik gebruiken om de posities die ik reeds in m’n bezit heb te vergroten. De maandelijkse investeringen wil op zo’n manier doen dat de waarde van de posities in een goede verhouding komt (deze is nu niet in de meest ideale balans met bijvoorbeeld een groot deel van de waarde van m’n portefeuille in REIT’s, en nog te weinig in technologie).

Door een aantal extra investeringen in crypto is deze categorie behoorlijk gegroeid. Ik blijf elke maand een vast bedrag in crypto investeren, maar ik besloten hier voorlopig geen extra investeringen meer in te doen. Eventuele extra investeringen gaan de komende tijd naar ETF’s.

Zelf beleggen bij DEGIRO

De broker DEGIRO wordt een aantal keer genoemd in dit artikel, dit is namelijk de broker waar ik zelf beleg (dus zonder tussenkomst van een adviseur of fondsbeheerder). DEGIRO kun je zowel op je smartphone als op je computer gebruiken om op de bekende internationale én Nederlandse beurzen te handelen.

Een bijkomend voordeel van DEGIRO is de kernselectie. Dit is een selectie ETF’s die je kunt aankopen zonder transactiekosten. Mocht je ook willen beginnen met beleggen, dan is DEGIRO misschien iets voor jou.


Let op: met beleggen kun je je inleg verliezen.
Delen: