Voor veel mensen is het onbegrijpelijk: je betaald al jaren ruim €1000 per maand aan huur, maar een redelijke hypotheek krijgen is niet mogelijk. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nu dat geldverstrekkers niet alleen naar het inkomen kijken, maar ook naar iemands uitgaven.

Zo zou het feit dat iemand al jaren probleemloos een hoge huur betaald, als bewijs kunnen gelden dat iemand een bepaalde maandlast kan dragen.

Op deze manier kunnen starters een hogere hypotheek krijgen, ook als ze geen vast contract hebben maar een flexwerker of ZZP’er zijn. Veel starters verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig om voldoende hypotheek te krijgen om een woning te kopen. Daardoor worden deze starters min of meer gedwongen om of bij hun ouders te blijven wonen, of heel duur te huren.

Toch is niet iedereen voorstander, want, zo wordt gezegd: als starters meer kunnen lenen, drijft dit op de lange termijn de huizenprijs alleen maar verder op. Daarnaast zijn hypotheeklasten van €1000 niet te vergelijken met een huur van €1000, omdat je als eigenaar van een huis vaak extra kosten hebt, zoals verzekeringen, onderhoud en belastingen.

Benieuwd naar de bijkomende kosten waar je op moet rekenen als je een huis koopt? Lees hier alles over de kosten koper.

PSD2

In februari 2019 is in Nederland de Payment Service Directive 2 (beter bekend als PSD2) in werking gesteld, PSD2 is een nieuwe Europese wet voor betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. Met PSD2 wordt het mogelijk dat je bedrijven en organisaties toegang geeft tot (een deel van) historische transacties op je bankrekening. Op die manier kan een geldverstrekker of adviseur geautomatiseerd kijken of je bijvoorbeeld in staat bent om een bepaalde maandlast te betalen.

Delen: