Per 1 januari 2021 wijzigen de regels rondom het energielabel. De voornaamste wijziging is dat een energiedeskundige langs moet komen om in te schatten welk energielabel je huis krijgt. Dit doet de prijs van een energielabel flink stijgen.

Momenteel kost een energielabel aanvragen slechts €7,50, maar door deze verandering loopt de prijs al gauw op tot een paar honderd euro. Je betaalt per 2021 dus 25 keer zoveel voor een energielabel.

Omdat een energiedeskundige langs moet komen om het energielabel te bepalen, wordt een energielabel per 2021 wel tot 25 keer duurder.

Als je je huis gaat verkopen of verhuren, is een energielabel verplicht. Daarom raadt de Vereniging Eigen Huis huiseigenaren die van plan zijn binnen een paar jaar te verhuizen of hun woning te verhuren aan om werk te maken van de aanvraag van een energielabel en nog dit jaar een energielabel aan te vragen. Een energielabel is 10 jaar geldig.

Waarom een energielabel?

Om huiseigenaren en eigenaren van andere gebouwen zoals kantoorgebouwen bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze gebruiken, is sinds 2015 wetgeving op basis van de Europese richtlijn, de Energy Performance of Buildings Directive van kracht. Hieruit komt het energielabel voort, die eigenaren van gebouwen moet stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Op het energielabel staat welke energiebesparende maatregelen de eigenaar kan nemen, evenals de kosten en baten van deze maatregelen.

Invloed op de woningwaarde

Omdat duurzaamheid tegenwoordig hoog op de agenda staat, en steeds meer mensen in een goed geïsoleerde en energiezuinige woning willen wonen, heeft een beter energielabel ook invloed op de waarde van je huis.

Omdat een energielabel sinds 2015 verplicht is, zijn er nu genoeg huizen met een energielabel om een vergelijkend onderzoek te doen, en uit dit onderzoek is gebleken dat een beter energielabel leidt tot een 2% hogere verkoopprijs.

Delen: