Passief inkomen met Grass

Iedereen is tegenwoordig wel bekend met AI, waarvan de bekendste toepassing misschien wel ChatGPT is. Deze slimme technologie is zo slim omdat ze getraind is met data. In dit artikel maken we kennis met Grass, een platform waarmee je kunt bijdragen aan het verbeteren van AI, zonder iets te doen, en ervoor wordt beloond.

Inhoudsopgave

DYOR: Wanneer het gaat om investeren in crypto of meedoen aan crypto projecten in het algemeen, doe altijd zelf goed onderzoek (Do Your Own Research) om te besluiten of je het project als legitiem beschouwd.

Wat is Grass?

Grass is een onderdeel van Wynd Labs, en vertegenwoordigd een netwerk waarmee AI-modellen getraind worden. Om deze modellen te trainen is toegang tot het internet nodig, om in feite het internet te “scrapen”, het bijeenschrapen van specifieke informatie op het internet. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om deze AI-modellen te trainen. Grass noemt zichzelf de Data Layer van AI.

In onderstaand schema zie je hoe het werkt. Je ziet hoe “web data” (dus informatie op publiek toegankelijke websites) door Grass wordt verzamelt en gebruikt voor model training.

Grass Data Layer
Grass: de AI Data Layer

Jij kunt helpen met het verzamelen van die data. Door gebruik te maken van de webextensie in je browser, gebruikt Grass een stukje van je bandbreedte op het moment dat jij die niet gebruikt of nodig hebt. Grass gebruikt maximaal 0.3% van je bandbreedte, dus je zult er in de praktijk niets van merken en kunt gewoon een serie kijken of je computer op een andere manier gebruiken. In ruil voor het delen van je internetverbinding ontvang je Grass Points.

Kort samengevat is Grass een gedecentraliseerd web scraping protocol dat de kracht van de blockchain inzet om op een schaalbare en efficiënte manier data te verzamelen voor het trainen van AI. Je fungeert als een node in een netwerk van web scrapers – lees daarom ook even goed het stukje over privacy.

Het lijkt erop dat ook investeerders het project hebben gevonden. Grass haalde onlangs $3.5 miljoen op bij investeerders, na een eerdere pre-seed round brengt dit het totaal aan financiële middelen op zo’n $4.5 miljoen.

Wat zijn Grass Points?

Het passief inkomen waarnaar de titel verwijst zit in de Grass Points. Maar wat is de waarde van deze punten, en op welke manieren kun je deze punten verdienen?

Hoe kan ik Grass Points verdienen?

Er zijn verschillende manieren om Grass Points te verdienen: door zelf bij te dragen aan het netwerk van nodes, of door het aanbrengen van nieuwe leden die gaan functioneren als node.

Installeer de browser extensie

Door je internetverbinding te delen (en dus als node te fungeren) verdien je Grass Points. Hoeveel punten je verdient hangt onder andere af van de kwaliteit van je verbinding. Hierbij wordt onder meer naar je locatie en snelheid gekeken. Afhankelijk van deze factoren wordt een network quality bepaalt. Hoe hoger je network quality, hoe meer punten je verdient als je je internetverbinding deelt.

Hoewel er nu enkel nog een browser-extensie voor Google Chrome beschikbaar is, wordt er gewerkt aan een Android-app. Dat maakt het nog makkelijker om punten te verdienen.

Breng nieuwe leden aan

Op dit moment zit het project in de incentivized beta fase waarin je extra beloond wordt als je nieuwe leden aanbrengt bij het platform. Je ontvangt een commissie van 20% over de punten die de door jou aangebrachte leden verdienen. Als ook zij leden aanbrengen, ontvang je over de verdiensten van deze leden ook 10% commissie.

Mijlpalen en uptime streaks

Grass heeft aangekondigd dat het binnenkort meer mogelijkheden uitrolt om Grass Points te verdienen. Onder meer het ontvangen van bonuspunten bij het behalen van bepaalde mijlpalen en uptime streaks wordt genoemd.

Wat is de waarde van Grass Points

Het is lastig na te gaan wat de waarde van Grass Points is. Het platform is nog in beta en online is nog niet veel meer dan speculatie te vinden over de waarde van de punten. Zoals met veel crypto-projecten kun je er veel mee verdienen – zeker als je er vroeg bij bent, maar kan het uiteindelijk ook enorm tegenvallen.

Op de website is te lezen dat er nog wordt gewerkt aan een manier waarop de Grass Points uitbetaald gaan worden. Opties die onderzocht worden zijn op dit moment uitbetaling in crypto, via PayPal of gift cards.

Update: inmiddels zijn Grass Points pre-market te verhandelen op WhalesMarket. Houdt er wel rekening mee dat de waarde van Grass Points nog sterk kan afwijken in de toekomst.

WhalesMarket: overzicht Grass

Privacy

Het is verstandig vraagtekens te plaatsen bij wat je hierboven gelezen hebt. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal veilig, maar ik heb dit zelf niet kunnen verifiëren. Grass zelf zegt in ieder geval geen toegang te hebben tot je bestanden en internetverkeer, of anderzijds privacy-gevoelige informatie als je de browser-extensie installeert.

Maar naast het installeren van de webextensie is er nog een punt dat aandacht verdient: het IP-adres van nodes kan zichtbaar zijn voor de websites die “gescraped” worden voor informatie. Het is overigens gebruikelijk dat websites kunnen “zien” door welke IP-adressen ze bezocht worden, dus op zichzelf is dat niet perse een probleem.

Het is belangrijk zeker te weten dat er geen illegale websites worden bezocht met jouw IP-adres. Volgens Grass gebruikt Wynd Labs, het moederbedrijf van Grass, je internetverbinding niet voor illegale doeleinden en enkel voor het scrapen van data voor AI.

Meer informatie

Wil je dieper in het project duiken, dan kun je op onderstaande websites meer lezen:

Probeer Grass

Grass is nog in beta maar je kunt je aanmelden en meedoen met het verdienen van Grass Points. Op dit moment is het alleen mogelijk om lid te worden met een referral code*. Bovendien ontvang je bij het bereiken van 100 uur uptime 5.000 Grass Points.

*Het is gebruikelijk dat blogs, ook dit blog, referral links plaatsen, in dit geval heb je een referral code nodig om lid te kunnen worden. Het platform is nog niet toegankelijk zonder referral code.

Delen: