Side hustles worden door steeds meer mensen ontdekt: extra verdienen, veelal vanuit huis, en als het even kan met iets dat nog leuk is ook. Naast het inkomen zijn side hustles ook een uitstekende manier om met dat ene idee voor een online business te experimenteren, of om te ontspannen met iets waar je passie voor hebt en je tijd toch nuttiger te besteden dan weer een avond Netflixen.

Wat is een side hustle?

Een side hustle is werk naast je vaste inkomen om een extra inkomen mee te genereren. Mensen die een side hustle hebben besteden hun tijd graag nuttig en proberen kansen te creëren en te benutten. Side hustles zijn niet alleen populair bij mensen met een laag inkomen, ook mensen die in de basis al een goed inkomen hebben vinden side hustles interessant.

Waarom met een side hustle beginnen?

Een side hustle draait niet altijd alleen om geld en bij voorkeur voelt een side hustle niet als werken. Als jij een drukke baan hebt als engineer kan een side hustle waarbij je lekker met je handen kunt werken heel goed bij je passen. Zo kun je met een passie bezig zijn en deze ontplooien en er ook nog wat mee verdienen.

Als je ervan droomt om een (online) business te hebben, is een side hustle een prima manier om hiermee te experimenteren naast je normale werk. Een eigen webwinkel met handgemaakte sieraden, in de avonduren yogales geven, of als toeristengids aan de slag: allemaal voorbeelden van side hustles waar je energie uit haalt – en extra inkomen mee genereert.

Wat levert een side hustle op?

Hoewel geld verdienen één van de belangrijkste redenen is om een side hustle te hebben, levert het niet altijd veel geld op. Als je de tijd die je aan je side hustle kwijt bent afzet tegen de inkomsten, zul je er hoogstwaarschijnlijk geen dik uurloon aan overhouden. Veel side hustles vergen ook een investering in tijd (en soms ook geld) voordat deze überhaupt geld oplevert. Dit hangt echter af van de side hustle die je kiest.

Denk hier over na bij het kiezen van een side hustle, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door je side hustle slechter gaat presteren op je huidige werk.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

16 ideeën voor een side hustle

Om je op weg te helpen met het kiezen van een side hustle die goed bij jou past, vind je hier alvast 16 ideeën. Van side hustles die vrijwel geen inspanning vergen tot grotere projecten waar je langere tijd je energie in kwijt kunt en die misschien wel uitgroeien tot je nieuwe hoofdinkomen.

Mystery Shopping

Bij Mystery Shopping krijg je betaald om een aankoop te doen in een winkel en vervolgens je ervaring uitgebreid te beschrijven. Je test als mystery shopper verschillende aspecten zoals de vriendelijkheid van het personeel en de sfeer in de winkel. Soms moet je hierbij ook beeldmateriaal maken en vragen stellen aan het personeel. De ervaringen van mystery shoppers worden door de winkel gebruikt om hun dienstverlening te verbeteren.

Kamer of huis verhuren op AirBnB

Als je een kamer of heel huis (bijvoorbeeld tijdens je vakantie) wilt verhuren, kun je dit doen op een platform zoals AirBnB. Door gebruik te maken van AirBnB wordt je automatisch in contact gebracht met potentiële huurders en worden zaken zoals de betaling en verzekeringen automatisch geregeld. Houd wel rekening met de geldende regelgeving in de plaats waar je woning staat, het verhuren via AirBnB mag vaak slechts een beperkt aantal nachten per jaar of zelfs helemaal niet.

Begin een webwinkel

Met online platformen zoals JouwWeb maak je zonder technische kennis een webwinkel. Hoewel een webwinkel aanvankelijk een flinke investering vraagt in tijd en geld, kan dit op den duur een leuk extra inkomen opleveren. Ook kun je er je creativiteit in kwijt en leer je veel over het runnen van een webwinkel en alle zaken die daarbij komen kijken zoals social media en marketing.

Als je een creatieve hobby hebt zoals breien, schilderen, of sieraden maken, dan vormt dat een mooi beginpunt voor een webwinkel. Dergelijke producten vinden gretig aftrek bij liefhebbers van unieke handgemaakte producten. Een voorbeeld is Bella Fleur Design, waar je handgemaakte sieraden voor jezelf en je kind kunt kopen.

Ook als je zelf niet zo handig bent kun je een webwinkel beginnen door bij een groothandel producten aan te schaffen en deze met een marge te verkopen in je webwinkel. Een voorbeeld hiervan is Theekraampje, waar je theeën en kruiden kunt kopen.

Mocht je klein willen beginnen, dan kun je natuurlijk ook eerst je producten op bestaande platformen verkopen. Op Facebook Marketplace en Marktplaats zet je binnen een handomdraai je producten te koop.


Dropshipping webwinkel

Bij een dropshipping-webwinkel heb je een webwinkel waarbij de productie en verzending van de verkochte producten door derden gedaan wordt. Hierdoor loop je met dropshipping een relatief laag risico omdat je zelf geen voorraad hoeft aan te leggen. Je onkosten zitten met name in de marketing rondom je webwinkel om klanten aan te trekken.

Je klant plaatst in jouw webwinkel een bestelling, waarna jij de producten besteld bij de fabrikant of een groothandel. Zij zorgen vervolgens voor de verdere afhandeling van de bestelling. Het nadeel van dropshipping is dat je weinig invloed hebt op hoe het product bij de klant aankomt en of het product van goede kwaliteit is. Omdat consumenten bij wet beschermd zijn, loop je dus de kans dat je de klant z’n geld terug moet geven.

De sleutel tot een succesvolle dropshipping-webwinkel is het vinden van de juiste niche voor je product en het vinden van nieuwe klanten. Ook voor dropshipping geldt: deze side hustle vraagt enige inspanning en een kleine investering.

Advertentie - Lees hieronder verder

Affiliate marketing

Met affiliate marketing verdien je geld door bezoekers naar bijvoorbeeld webwinkels door te sturen. Door een unieke code in de link, weet de webwinkel dat de bezoeker bij jou vandaan komt en geven ze je commissie over de aankopen die de bezoeker heeft gedaan. Je kunt affiliate links op je website of blog plaatsen, maar ook delen op social media zoals Instagram en Pinterest. Als je op Instagram meer dan 10.000 volgers hebt, kun je bovendien links in je stories plaatsen. Als je een product benoemd in je story kun je daar dus een affiliate link aan toevoegen.

Start een blog

Als je van schrijven en content creëren houdt en er is een onderwerp waar jij ontzettend veel van af weet dan zou je erover kunnen bloggen. Het opzetten van een blog kost behoorlijk wat tijd, maar als je in staat bent een flinke stroom bezoekers naar je blog te krijgen kun je er wel degelijk leuk aan verdienen.

Je kunt op je blog de hierboven beschreven affiliate links plaatsen en als je blog wat groter en bekender wordt zullen ook adverteerders contact met je opnemen voor samenwerkingen.

Schrijf een e-book

Voor het schrijven van een e-book heb je alleen maar een computer nodig. Je moet er even goed voor gaan zitten, maar als je na flink wat uren schrijven een e-book hebt gemaakt kun je deze online verkopen. Het verkopen van je e-book werkt met name goed in combinatie met een blog of populair account op social media. Vaak zijn e-books vooral gericht op kennisoverdracht, maar je kunt natuurlijk net zo goed een kinderboek of thriller als e-book uitbrengen.

Geef een online cursus

Een andere manier om je kennis over een bepaald onderwerp te gebruiken als side hustle is het maken van een online cursus. Vervolgens verkoop je de cursus een platform zoals Udemy, je eigen website, of op social media.

Oppassen

Ben je dol op kinderen? Dan kun je je als babysitter aanbieden. Tegenwoordig is een oppasadres zo gevonden: op platformen als Sitly en de Facebook groep van je woonplaats worden mensen die een oppas nodig hebben en babysitters met elkaar in contact gebracht.

Verkoop NFT’s

NFT staat voor non-fungible token, dit betekent “niet vervangbaar token”. Dit token is een koppeling tussen een account en een uniek digitaal item, vastgelegd middels een smart contract op de blockchain. Nu vraag je je waarschijnlijk af, wat kan ik hier mee?

Als jij goed kunt tekenen of digitale artworks kunt maken, dan kun je deze verkopen op een NFT-marktplaats zoals OpenSea. Dit vraagt wel enige technische kennis maar het kan je een interessant inkomen opleveren. Je krijgt bovendien betaald in cryptovaluta, waarvan de waarde potentieel nog behoorlijk kan stijgen.

Over crypto gesproken: beleg jij al in Bitcoin of andere cryptovaluta? Het is makkelijker dan je denkt. In dit stappenplan leg ik je uit hoe je kunt beginnen met investeren in cryptovaluta.

Biedt je diensten aan op Fiverr

Ben je een grafisch talent en maak je de mooiste logo’s, ben je goed met video- of audiobewerking, kun je programmeren, of goed vertalen? Op Fiverr bied je je diensten aan aan potentiële kopers. Hier zet je je skill om in euro’s. Daarnaast is Fiverr ook de ideale plek als je deze skills juist niet bezit en bijvoorbeeld een logo nodig hebt voor de webwinkel die je begint als side hustle.


Toeristengids

Als je je stad op je duimpje kent, makkelijk communiceert, en ook nog eens in een toeristische omgeving woont, overweeg dan om als gids aan de slag te gaan. Verdiep je in de geschiedenis van je woonplaats en stippel een route uit op de kaart. Vervolgens kun je op Facebook-groepen en bij lokale hotels je diensten aanprijzen. Ook kun je als gids aan de slag bij Free Walking Tours. Deze tours worden gratis aangeboden maar je ontvangt een goede fooi waardoor je er flink aan kunt verdienen.

Verkoop ongebruikte spullen

Zonder dat je het weet heb je thuis ontzettend veel spullen die je niet of nauwelijks gebruikt. Maak maar eens een rondje door je huis en ga voor al je spullen na of je die het afgelopen jaar gebruikt hebt of niet. Als je al die overbodige spullen verkoopt verdien je daar goed aan en het ruimt ook nog eens lekker op. Als je helemaal de smaak te pakken hebt kun je ook zelf (tweedehands) spullen aankopen en met winst verkopen. Populaire websites voor het verkopen van spullen zijn Marktplaats en Vinted.

Enquetes invullen

Zit je veel in het openbaar vervoer en zoek je iets om de tijd te doden? Dan is misschien het invullen van enquetes wel iets voor jou. Bedrijven doen op dagelijkse basis onderzoek om zo hun producten te verbeteren. Dit onderzoek doen ze onder meer door in alle lagen van de samenleving mensen te vragen om enquetes in te vullen. Hiervoor geven ze je een kleine vergoeding. Deze vergoeding is soms in geld en soms in cadeaubonnen die je kunt besteden bij de bekendere webwinkels.


Verkoop stockphotos

Websites en blogs gebruiken vaak foto’s om hun content er beter uit te laten zien en de boodschap van de content te ondersteunen. Deze foto’s zijn soms gratis verkrijgbaar, maar worden ook dikwijls tegen betaling aangeschaft. Dan wordt vaak gebruik gemaakt van stockphotos, dit zijn foto’s die gemaakt zijn door professionele fotografen. Schiet jij de mooiste foto’s? Verkoop ze als stockphoto.

Ga freelancen

Als je een beroep hebt waarbij je creëert, zoals schrijver, ontwerper, of programmeur, is het tegenwoordig makkelijk om online aan opdrachten te komen. Plaats een oproep op LinkedIn en vanuit je netwerk is er altijd wel iemand op zoek naar iemand met jouw skills. Ook als je in de bouw werkt kun je online met gemak opdrachten vinden om op freelance basis uit te voeren: op een platform als Werkspot kom je in contact met nieuwe klanten.

Zeker voor mensen met een creatief en digitaal beroep geldt dat veel van deze opdrachten overal uitgevoerd kunnen worden zolang je maar beschikking hebt tot internet. Voor een vast bedrag of uurtarief neem je opdrachten aan en als je goed werk levert is is de kans groot dat je nogmaals voor dezelfde opdrachtgever aan de slag mag.

Heb jij al een side hustle?

Volop mogelijkheden dus om een side hustle te beginnen: grote kans dat één van de voorbeelden goed bij je past. Of heb je al een side hustle, en hoe bevalt dat?

Delen: