Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat Nederlandse huishoudens aan het einde van de maand juni gezamenlijk bijna 3 miljard euro meer spaargeld op hun rekening hadden staan dan een maand eerder.

Hoewel de toename van het spaargeld niet zo groot was als de toename eind mei (de maand waarin het vakantiegeld gestort werd), was het toch bijna dubbel zoveel als het bijgeschreven spaargeld in dezelfde maand in 2019.

Het totale spaargeld van alle Nederlanders bij elkaar bedraagt in juni 2020 zo’n 387 miljard euro

Bron: DNB

Onzekerheid

Voor de rente die we van de bank krijgen hoeven we het niet te doen. Maar de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt beweegt veel Nederlanders er toe om meer geld opzij te zetten. Het geld dat we vanwege de coronacrisis sparen, zetten we vooral opzij als buffertje voor mogelijk mindere tijden, en uit angst voor werkloosheid. Ook stellen we het doen van grote uitgaven uit.

Behalve het uitstellen van grote uitgaven geven we sowieso minder geld uit. Door de lockdown en de nog steeds geldende beperkingen, is het simpelweg lastiger om geld uit te geven. 

Zelfs nu de lockdown in grote mate is opgeheven, en ook de horeca weer grotendeels open is geven we minder uit. De meeste mensen gaan door wisselende reisadviezen en lokale oplevingen van het coronavirus niet op vakantie naar het buitenland, en een dagje uit in eigen land is ook nog niet heel vanzelfsprekend. Zorgeloos een middag uitgebreid met z’n allen shoppen is er ook niet meer bij uit angst voor besmetting.

Aan de andere kant is er overigens ook een grote groep mensen die juist een beroep doen op hun spaargeld omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt of als ondernemer minder inkomsten hebben.

De keerzijde van sparen

Hoewel sparen voor het individu fijn is en een gevoel van zekerheid geeft, is het voor de economie niet goed als we massaal gaan sparen. 

Als we meer sparen betekent dit dat we minder uitgeven, waardoor bedrijven minder inkomsten hebben. Bedrijven zullen dus afscheid moeten nemen van personeel, en daardoor neemt de onzekerheid weer toe. Uiteindelijk beland je in een vicieuze cirkel, die schadelijk is voor de economie.

Delen: