Zoals ook in voorgaande jaren kijken we in dit artikel terug op het afgelopen jaar. Het was een veelbewogen jaar op de beurs, de inflatie steeg tot een hoogtepunt, ik was te gast in twee verschillende podcasts, en ik ontving in 2022 een stuk meer dividend dan een jaar eerder.

De beurs

Onder meer door de oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen, inflatie, en de hogere rente was 2022 geen goed beursjaar. Over het algemeen hebben beleggers dat jaar een hoop geld verloren. De NOS becijferde dat Nederlandse beleggers zo’n 21 miljard euro verloren, en daarin zijn de verliezen op de crypto-beurzen nog niet eens meegerekend.

Strategie

In eerdere portfolio-updates deelde ik m’n beleggingsstrategie al. Deze is ondanks de dalende koersen op zowel de aandelen- als cryptobeurs ongewijzigd. Omdat ik me focus op de lange termijn, zijn de dalende koersen wellicht zelfs een beetje een zegen. Middels de DCA-strategie beleg ik elke maand een vast bedrag op de dag dat ik m’n salaris ontvang. Nu de koersen wat lager staan, koop ik voor datzelfde bedrag meer aandeel, ETF, en crypto.

Dividend

Steeds meer verschuift mijn beleggingsstrategie richting dividendaandelen. Dit zijn aandelen (en ETF’s) die een hoog dividend uitkeren. Van dit uitgekeerde dividend koop ik vervolgens weer meer van deze aandelen, waardoor ik weer meer dividend ontvang. Als deze sneeuwbal gaat rollen wordt ‘ie alsmaar groter. Waar ik in 2021 nog €138.02 aan dividend ontving, was dit in 2022 al €267.78. Bijna een verdubbeling dus.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Podcasts

In 2022 was ik te gast bij twee podcasts, dat vond ik enorm spannend, maar ik ben tevreden over het resultaat. Zoals met zoveel dingen is het goed om af en toe flink buiten je comfort zone te treden, daar leer je van en de keer daarna wordt het makkelijker. Dit zijn de podcasts waar ik te gast was:

  • Goed met Geld
    Bij de Goed met Geld podcast was ik te gast om te praten over fintech, zoals de Grip-app van ABN Amro, Revolut, en Crypto-apps waarmee je een cashback kunt ontvangen over je aankopen.
  • Alledaagse Vragen (BNN)
    In de podcast Alledaagse Vragen worden vragen van luisteraars beantwoordt. In deze aflevering ging het over het financiële voordeel van het hebben van een relatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het kunnen delen van de vaste lasten met je partner.
Advertentie - Lees hieronder verder

De vijf best gelezen artikelen van 2022

Het zal je niet verbazen, maar de vijf best gelezen artikelen van afgelopen jaar hadden allemaal te maken met besparen: door de hoge inflatie zijn veel Nederlanders genoodzaakt om beter op hun uitgaven te letten.

  • Boodschappen doen in Duitsland: veel goedkoper
    Met de gierende inflatie is het natuurlijk geen verrassing dat dit artikel veel gelezen is afgelopen jaar. Voor Nederlanders die in het grensgebied wonen is het aantrekkelijk om in Duitsland boodschappen te doen, want dan ben je vaak een stuk goedkoper uit.
  • Budgetteren op z’n Japans: Kakeibo
    Ook dit artikel is vaak gelezen omdat we tegenwoordig wat meer op onze uitgaven moeten letten. Kakeibo dwingt je om over je uitgaven na te denken, waardoor je minder uitgeeft.
  • Een jaar Albert Heijn Premium – Dit levert het op
    Ruim een jaar geleden introduceerde Albert Heijn het Premium-abonnement. Na hier een jaar gebruik van gemaakt te hebben, maak ik de balans op.
  • Minder product voor dezelfde prijs: dit is krimpflatie
    Wederom een artikel dat te maken heeft met de alsmaar stijgende prijzen van levensmiddelen en andere producten. Fabrikanten kiezen er soms voor om de prijzen van producten niet te verhogen, maar om voor dezelfde prijs minder product te leveren. Zo lijkt het alsof het product niet duurder is geworden, terwijl dit wel zo is.
  • De gasprijs schiet omhoog: bespaar op je gasverbruik met deze tips
    Je kunt de stijging van de gasprijs met deze tips niet geheel wegpoetsen, maar ze zullen allicht helpen om je energierekening iets lager uit te laten vallen.
Delen: